1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Eesti ettevõtte tervishoiuinfosüsteem HEDA pakub huvi teistele riikidele
Eesti ettevõtte tervishoiuinfosüsteem HEDA pakub huvi teistele riikidele

Eesti ettevõtte tervishoiuinfosüsteem HEDA pakub huvi teistele riikidele

Eesti IT-ettevõte Gennet Laboratories arendab uut tervishoiuinfosüsteemi HEDA koostöös Itaalia, Aserbaidžaani, Bahreini, Zimbabwe, Saksamaa ja Ukraina ravi- ja valitsusasutustega.

1994. aastal asutatud ettevõttes töötab praegu 16 inimest. Haiglainfosüsteemide ESTER ja HEDA arendamise ja hooldusteenuse osutamine moodustab 75% Gennet Laboratoriesi tarkvaraarenduse mahust. HEDA on praegu kasutusel 25 raviasutuses ning mitmel pere- ja eriarstil. HEDA abil saab digitaliseerida raviteenuste osutamist, senisest paremini jälgida riigi tervishoiukulutusi, ressursse ja võrrelda tervishoiu kvaliteeti erinevate raviasutuste ja ka erinevate riikide vahel.

HEDA kasutab tervishoiu IT-standardi viimast sõna FHIR-tehnoloogiat ja esimese tervishoiuinfosüsteemina rahvusvahelist digitaalset haiguste ja ravi klassifikaatorit Snomed. Süsteemi patsiendiportaali kaudu näevad kõik patsiendid oma terviklikke terviseandmeid. Uue lahendusena on rakendatud arsti digitaalne vastuvõtt turvalises virtuaalkabinetis.

Ettevõtte juhi Heiki Sissaski sõnul on HEDA kasutatav nii perearsti kui ka ülikoolihaigla puhul ning võib täita riigi terviseinfosüsteemi rolli. HEDA on loodud koostöös tervishoiutöötajate ja suurima tervishoiu infosüsteemide rajamise kogemusega IT-arhitekti Igor Bossenkoga.

Projekti arendamiseks andis Luminor laenu 937 000 eurot, mida käendab 70% ulatuses Kredex. Luminori äripanganduse juhi Marjan Savtšenko sõnul on Gennet Laboratoriesi arendusprojekt huvitav ja innovatiivne ning käimasolevat tervisekriisi arvestades vägagi vajalik.

Head Uudised GoodNews