1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Eesti teadlased ja Covid-19: läbipõdenute vaktsineerimine pole vajalik
Eesti teadlased ja Covid-19: läbipõdenute vaktsineerimine pole vajalik

Eesti teadlased ja Covid-19: läbipõdenute vaktsineerimine pole vajalik

Esmaspäeval Tallinnas aset leidnud kohtumisel ajakirjanikega vastasid Eesti teadlased ja immunoloogid päevakajalistele küsimustele seoses laste vaktsineerimisega ja läbipõdemisest saadava immuunsusega SARS-CoV-2 vastu.

Kohtumisel toonitati, et viiruse läbipõdemine on tänaseks andnud paljudele tõhusa kaitse, millega võib olukorrast väljatulemisel arvestada. “Uuringud on kinnitanud, et läbipõdemine annab pikemaajalise kaitse viiruse eest kui vaktsiin. Läbipõdenute vaktsineerimine pole positiivse antikehade testi puhul vajalik ega põhjendatud,” selgitas Tallinna Tehnikaülikooli immunoloogiadotsent Sirje Rüütel-Boudinot.

Covid-19-uurija Kaari Saarma soovitab testida inimesi läbipõdemise suhtes: “Vaktsineerida tuleks riskigruppi kuuluvaid inimesi nende soovil ja ainult siis, kui nende antikehatest on negatiivne. Tervete laste vaktsineerimine tuleb lõpetada.”

Viimastel aastatel Rootsi Lund Ülikooli mRNA-tehnoloogial põhineva vähiravivaktsiini loomisesse panustav immunoloog Alar Aab hoiatas kolmanda vaktsiinidoosi eest: “Selline immuunsüsteemiga mängimine võib olla ettearvamatu ja ohtlik.”

Üheskoos kutsuti üles jagama ausat infot selle kohta, mida me viiruse ja vaktsiinide kohta täna teame ning hoiduma inimeste hirmutamisest. Juhul kui otsustatakse jätkata Covid-tõendite alusel erisuste tegemist, peaks positiivne antikeha või rakulise immuunsuse test andma inimestele vaktsineerimisega sarnased õigused.

Teadlased leidsid, et kõiki inimesi võiks testida läbipõdemise suhtes. See annaks tõese pildi epidemioloogilisest olukorrast rahvastikus ja aitaks nii inimestel isiklikult kui ka valitsusel teha kaalutletud otsuseid.

“Eesti võiks olla eeskujuks kogu maailmale, kuidas üks väike ja tubli riik targasti kriisist väljub,” võeti ühiselt kohtumine kokku.

Head Uudised GoodNews