1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Eestis liitub täna maailma vähideklaratsiooniga
Eestis liitub täna maailma vähideklaratsiooniga

Eestis liitub täna maailma vähideklaratsiooniga

13. septembril allkirjastavad Eesti peaminister Jüri Ratas, Rahvusvahelise Vähivastase Võitluse Liidu (UICC) juht Cary Adams ja Eesti Vähiliidu nõukogu esimees Vahur Valvere maailma vähideklaratsiooni.

Deklaratsiooni põhieesmärkideks on oluliselt vähendada vähist tingitud enneaegseid surmasid, suurendada vähist tervenenute hulka ja parandada vähipatsientide elukvaliteeti. Deklaratsioon kutsub valitsuste liidreid ja tervishoiuga tegelevaid poliitikuid üles vähendama vähikoormust, tunnustama suuremat võrdsust ja integreerima vähikontrolli tervisetöökavadesse.

„Ülemaailmse eesmärgini vähendada enneaegset suremust mittenakkuslikesse haigustesse veerandi võrra on jäänud pisut vähem kui kuus aastat. Seetõttu peavad valitsused tegutsema kohe praegu, et nende riikides oleksid vähikoormuse vähendamiseks kõikehõlmavad ja hästi finantseeritud riiklikud vähitõrjeprogrammid,“ selgitas Adams deklaratsiooni vajalikkust.

“Ravi edukuse võti peitub haiguse varajases avastamises. Suured arengud vähiuuringute valdkonnas ja vähiravis tervikuna võimaldavad ka kaugelearenenud juhtudel väga sageli patsientide eluiga aastaid pikendada ja elukvaliteeti parandada,” lisas Valvere.

“Vähiga puutuvad kokku kõik riigid ja koostöövajadus arstide, teadlaste ning riikide tasemel on ilmselge. Samuti on oluline, et riik tegeleks jätkuvalt vähi ennetuse edendamise ja ravi kaasajastamisega,” rääkis vähiliidu kampaania “Terve Eestiga vähi vastu” patroon õiguskantsler Ülle Madise.

„Väga palju on ära tehtud, selleni, et meie riigil oleks kaugelevaatav ja kõikehõlmav vähivastase võitluse riiklik programm, on aga veel pikk tee minna,“ sõnas vähiliidu tegevjuht Maie Egipt.

Deklaratsiooni allkirjastamise puhul toimub Estonias 13. septembril heategevuskontsert, mille tulu läheb vähi ennetamiseks ja varajaseks avastamiseks. Ehkki piletid on välja müüdud, on kontserti võimalik jälgida ETV vahendusel 14. septembril. Annetuse saavad teha ka televaatajad. Numbrile 900 1004 helistades annetate 5 eurot, numbril 900 1040 annetate 10 eurot. Numbrid on juba avatud ja jäävad avatuks ka peale telesaadet.

Head Uudised GoodNews