1. Avaleht
  2. Tervis
  3. EFEKTIIVNE MASSAAŽ! Kas massaaž peab olema valus, selleks et see oleks efektiivne?
EFEKTIIVNE MASSAAŽ! Kas massaaž peab olema valus, selleks et see oleks efektiivne?

EFEKTIIVNE MASSAAŽ! Kas massaaž peab olema valus, selleks et see oleks efektiivne?

tugevmassaazMassaaž ei ole ainult lõõgastumiseks vaid seda kasutatakse ka ravi eesmärgil. Massaažiliike mille vahel valida on mitmekümneid, kui mitte isegi sadu. Massööre veelgi rohkem. Igal massööril on oma “käekiri”, kuidas ta armastab massaaži teha. Mõned neist ainult silitavad ja mõned teevad lausa haiget.

Heade uudiste portaali vastab Fysioviis terapeutide vahendusel küsimusele, kas massaaž peab tõesti olema valus, selleks et ta omaks valuvaigistavat toimet meie selja ja liigesvaludele? Ehk kas ülitugev massaaž on valu vähendamisel tõesti parem kui klassikaline massaaž?

2013 aastal tehti üks suuremahuline uuring, mis vaatas erinevusi kahe erineva massaaži vahel. Uuringus osales 401 mittespetsiifilise alaseljavaluga inimest, kes jaoatati kolme gruppi. Üks grupp sai 10 nädala jooksul klassikalist massaaži (mille käigus massöör keskendus massaaži rahustava efekti saavutamisele), teine grupp sai sama aja jooksul tugevat struktuurset massaaži (mille käigus massöör pööras pehmete kudede töötlemisele erilist tähelepanu) ning viimane grupp massaaži ei saanud (kontrollgrupp).

sygavmassaazUuringu tulemused näitasid, et mõlemal massaaži saanud grupil oli võrreldes massaaži mitte saanutega oluliselt paranenud toimetulek ja vähenenud valu. Kahe massaažigrupi vahelised erinevused ei olnud aga üldsegi suured. Klassikalist massaaži saanud uuritavatel olid isegi veidi kauakestvamad tulemused, kuid mitte oluliselt.

Järeldati, et massaaž on efektiivne ravimeetod seljavalu vähendamisel aga massaaži tugevusel seejuures vahet ei ole!

Kas kõva massaažiga saab üldse kudede koostist muuta (lihast/fastsiat pehmendada/pikendada)? 

Uuringud näitavad,  et fastsia muutmiseks vaid 1% võrra (pikemaks, pehmemaks vms), lähev vaja üliinimlikke jõude. Selliseid, mida ükski massöör omada ei saa. Lihaste elastus on leitud paranevat samuti tänu vaid närvisüsteemi lõõgastavatele teguritele. Lihase mehaaniline pikkus (koostis) seejuures ei muutu. Näiteks lihaste ja kõõluste venitamisel saadakse liigesliikuvust juurde vaid tänu lihase lõõgastavale efektile närvisüsteemi poolt, mitte tänu sellele, et su lihas oleks seejuures imekombel midagi juurde kasvatanud ja pikemaks saanud. Sama on massaažiga.

trigerikoomiksNiiet, teadusuuringutega on jõutud pigem järelduseni, et massaažil, venitustel või teistel manipulatsioonidel on meie pehmetele kudedele efekt vaid tänu sellele, et muudetakse närvisüsteemi – mis omakorda muudab fastsiat, lihast või teisi kudesid selliselt, et need lõõgastuvad. Kudede koostis aga (pikkus, pehmus vms) seejuures ei muutu. Tänu sellele suureneb ka liikuvusulatus ja paraneb enesetunne.

Kõvem massaaž võib seejuures esile tuua hoopis negatiivse efekti, sest pigistusest või survest tekkinud valu paneb meid hoopis rohkem enda lihaseid pingutama kui lõõgastuma.

Veel enam, on leitud, et hirm valu ees võib inimese toimetulekut isegi rohkem mõjutada kui valu ise. Seega, kui Sa oled kuulnud, et kõva massaaž on parem ja piinad end seal käiguga, tundes iga kord valu, siis tõenäoliselt muudad sa olukorda vaid hullemaks. Massööri sõnadel võib olla samuti negatiivne efekt, kui ta üritab põhjendada, kuidas su lihased on “sõlmi täis” ja pinges. See loob vaid ettekujutust, mis võivad muuta valu krooniliseks. See on surnud ring, millesse ei maksa sattuda.

Veel enam on nüüdseks leitud, et sellised asjad nagu triggerpunktid ehk need “sõlmed” lihastes ei ole samuti muud midagi kui pigem meie närvisüsteemi vingerpuss meie lihastele.

Seega ajaga kaasas käies tuleks oma arvamusi hakata vaikselt muutma ja arvestama, et lihas on lihtsalt loll. Lihas teeb täpselt seda mida meie närvisüsteem talle ütleb, muud ta teha ei oskagi. Head tulemused, mis saadakse massaažiga, toimivad suuresti vaid tänu närvisüsteemi muutmisele, mitte kudede koostise muutmisele.

Kokkuvõte – mida ma peaksin siis teadma ja tegema, et massaažist viimast võtta?

Tugevam massaaž ei tähenda ilmtingimata paremat massaaži. Pigem leia endale massöör, kes sulle meeldib. Igal massööril on oma käekiri – osad teevad massaaži tugevalt, teised nõrgemalt. Samamoodi on inimestele erinevad eelistused. Mõni armastabki tugevamat massaaži, mõni nõrgemat. Sa ei pea ennast piinama tugeva massaažiga kui see sulle ei meeldi. Samuti ei pea sa kannatama nõrka massaaži kui sa leia sellel enda jaoks toimet olevat. Enda jaoks optimaalsema survega massaažil on tõenäoliselt ka kõige optimaalsemad tulemused. Seega ära karda massöörile öelda, kui sinu arvates on survet teinekord liiga palju või vähe.

Selleks, et massaažist viimast võtta, tegutse järgnevalt:

massaazijuhis

Allikas: Fysioviis

Head Uudised GoodNews