1. Avaleht
  2. Tervis
  3. EKSKLUSIIVNE! LOE INTERVJUUD! Tutvumisõhtu vaimse juhendaja Sudheer P. Nietiga juba homme
EKSKLUSIIVNE! LOE INTERVJUUD! Tutvumisõhtu vaimse juhendaja Sudheer P. Nietiga juba homme

EKSKLUSIIVNE! LOE INTERVJUUD! Tutvumisõhtu vaimse juhendaja Sudheer P. Nietiga juba homme

Sudheer P.NietJuba homme on kõigil võimalus osaleda vaimse juhendaja Sudheer P. Nieti tasuta tutvustusõhtul, mis toimub algusega kell 19.30 Tallinnas, OSHO Meditatsiooni Keskuses (Pargi 35, Nõmmel). Vaimne õpetaja Sudheer annab ülevaate tema poolt Eestis korraldatavate kursuste kohta.

Tehnikad, mida õpetab Sudheer P. Niet, võimaldavad saada teadlikumaks iseendast ja kõigist eluaspektidest, nautida ning tunda rõõmu igast päevast, elada totaalsusega. Samuti võimaldab see minna meditatsioonis sügavale ja lõõgastuda pingelistes olukordades.

Kui kaua olete sel vaimsel teekonnal teadlikult rännanud ja kuidas ristus Teie tee Oshoga? 

Mäletan, et juba lapsepõlves olin huvitatud spirituaalsetest aspektidest. On võimalik, et juba eelnevas elus, kuid ma ei tea sellest midagi. Kui olin 21-aastane, tegin esimest korda Osho dünaamilist meditatsiooni, seega 43 aastat tagasi. See oli esimene kokkupuude Oshoga, mis viiski mind tasahaaval temani. Olen olnud Osho Sannyas* 38 aastat. Aga inimesed ei pea selleks elama nii palju, et jõuda sama tunnetuseni. Lihtsalt minu puhul näitab see, et olen aeglane õppija. Igaüks peab seda tööd tegema muidugi individuaalselt, aga nüüd, mil üha enam hakatakse mõistma meditatsiooni olemust, siis on selleni väga lihtne jõuda.

Kui olin noor, siis polnud loomulikult peamiseks teemaks meditatsioon, küll aga on seda praegu. Kogu maailma teadlikkus on muutunud viimase 30 aastaga, mis on ka põhjus, miks Osho ütles, et tänapäeva inimesed on meditatsiooniks tunduvalt rohkem valmis, kuna maailm on muutunud. Neil ei ole vaja teha sellist eeltööd ja ettevalmistusi nagu varasemalt, kõik võib juhtuda ühe tunniga või korrapealt – ei lähe tarvis 38 aastat. Seega aeg ei oma enam üldse sellist tähtsust.

Mõisted „Spirituaalne“ või „vaimne tee“ on mulle samuti pisut kummalised. Kõlab nagu oleks tegu mingi eraldiseisva maailma või suunaga, aga see ei ole minu maailm. Minu maailm on olla teadlik sellest maailmast, kus elate nii teie, kui mina ja ei teagi, kas tegemist on vaimse või spirtuaalse teekonnaga. Võimalik, et minu huvi, minu teadlikkus, on natukene erinevalt orienteeritud kui kellelgi teisel. Orienteeritud võib olla perekonnale, rahale, prestiižile, ühiskonna respektile ja võib olla samuti ka orienteeritud rohkem teadlikumaks saamisele, et jõuda algupärase iseendani. Loomulikult saab tee alguse sellest, et saad teadlikuks iseendast, sellest, kes sa tegelikult oled, ja milles seisneb sinu elu. Samuti saadakse teadlikuks oma igapäevaelust ja toimingutest. Seega võimalik, et minu teekonda iseloomustab soov saada teadlikuks iseendast, oma põhiolemusest ja järgmiseks sammuks ongi tuua see oma ellu, et muuta oma elu teadlikkust järgides. Seega ei ole tegemist ainult iseendast teadlikuks saamisega, see on teekonna algus. Kuna aga suurem osa maailma religioonidest ja uskudest on teinud võimatuks inimesel teadasaamise iseendast, kes ta tegelikult on, siis on rõhk alati välisel, näiteks Jumalal, Buddhal, mingil ideaalil, mis hoiab fookuse välisel, kuid mitte teadlikkusel iseendast ja enda potentsiaalist. Ja see ongi koht, kus meditatsioonid aitavad saada teadlikuks oma põhiolemusest ning tuua järgmise sammuna selle oma igapäevaellu.

Ja minu igapäevaelu ei erinegi dramaatiliselt teistest: olen vanaisa, hoian oma lapselapsi aeg-ajalt, teen süüa, koristan – selles ei ole midagi spirituaalset. Selle kõrval jagan inimestega Osho meditatsiooni ja tema teadmisi.

Kui olin noor, arvasin, et „spirituaalne“ tähendab näiteks hipiks või mungaks olemist – oled kohustusteta, vaba, vastutuseta. Terve ühiskond arvas seda. Mida aeg edasi, seda rohkem mõistsin, et see ei ole nii. Ma elan siin ühiskonnas, oma majas, söön, armastan, töötan, jumaldan lapselapsi ja see on minu jaoks päriselt spirituaalne.

Te kuulute OSHO Rahvusvahelise Meditatsiooni Keskuse juhatusse Indias, Punes. Milles Teie töö seisneb?

Võib öelda, et minu funktsiooniks on olla konsultant. Vastutan valdkonna eest, mida väga naudin ja milles olen hea – kvaliteetse audiosüsteemi tagamine. Naudin ise väga muusikat, kvaliteetset heli ja töötamist muusikutega. Seega on see tegevus, mida ma väga naudin ja on samaaegselt ka väga oluline, sest enamikel Osho meditatsioonidel on taustamuusika, millel on tantsuline element ning tähistamise osa, mis toimib koos meditatsiooniga. Tunnen, et see on väga oluline aspekt Osho töödes ja nägemuses, aidates inimestel kogeda meditatsiooni lihtsamalt. Tihtipeale muusikat alatähtsustatakse, kuid see on sillaks materiaalsuse ja nn spirituaalsuse vahel. Muusika saatel tantsides on võimalik kogeda lihtsalt olemist oma kehas.

Lisaks viin seal läbi kursusi ning seansse, Osho meditatsioone ning meditatiivseid teraapiaid. Seda kõike naudin ma väga.

Seega on väga raske nimetada kõike seda tööks või funktsiooniks, kuna kõik rikastab mind samapalju kui inimesi, kes kursustel osalevad.

Olete varemgi Eestit külastanud ja Teid võib oodata taas aprillis. Milline on Teie missioon aidates Eesti inimesi? Kes on Teie seminaridele ootatud? 

Mul ei ole selles missiooni. Teen seda igasuguste kavatsusteta. Kui minu missioon oleks Eesti inimesi aidata, tähendaks see seda, et minu kujutlustes vajaksid Eesti inimesed abi. See aga ei ole viis, mil moel meditatsioonis vaadatakse teist inimest. Ma ei näe probleeme, vaid näen võimalusi, inimeste potentsiaali, pakkudes viise, mille läbi saavad nad tunnetada iseenda potentsiaali.

See, mida ma ümberringi näen, on tohutu potentsiaal, kuid tingimused (õpetused, uskumused, piirangud) ei lase inimesel õitseda ja elada viisil nagu elada võiks ˗ elades sellist elu nagu oleks pidanud elama, kui siia maailma sündis, elades vastavalt oma potentsiaalile. Ja meditatsioon saab olla abiks selle potentsiaali leidmisel ning ka nende viiside leidmisel, mis omakorda aitavad potentsiaali välja tuua.

Tingimused on osa ühiskonnast, mida ma ei poolda, sest need muudavad inimese iseendast mitteteadlikuks, alateadlikuks, pannes teda reageerima nagu robotit. Ma ei arva, et see on hea. Ma ei arva, et see väärtustaks inimintelligentsi. Seega minu unistus on, et kui inimesed on päriselt need, kes nad on, sellised nagu on nende potentsiaal, siis saab maailm ainult õitseda. Maailm saaks olla tuhat korda ilusam kui praegu. Kuidas see aga ühiskonnas toimib, seda ma ei tea ja see ei ole minu ülesanne seda välja mõelda.

Tingimustega elamine on mingil määral vajalik, sest see aitab näiteks teed ületada ilma, et sa auto alla jääksid. Need õpetavad vaatama paremale ja vasemale enne, kui teed ületad. Seega on osaliselt tingimusi, mis on vajalikud, et ellu jääda. Minnes sellest kaugemale, siis tingimustega elu ei ole väga kasulik, et tuua välja potentsiaali. Selle jaoks on midagi muud vaja, midagi, mis aitab tulla tagasi iseenda juurde, minnes läbi nende tingimuste ja leida üles enda potentsiaal. Ei pea draamatiliselt muutma iseennast, aga teadlikuna iseendast näeb läbi nendest tingimustest (uskumused, piirangud jne).  Lihtsalt alustad ning hakkad olema rohkem ja rohkem teadlik, mille pärast need tingimused nn hajuvad ära sellesse teadlikkusse. Ei pea võitlema nende tingimustega ega tõrjuma neid.

Loomulikult väikestel lastel ei ole teadlikkust, seega on neil vaja tingimusi, et ellu jääda, kuid kasvades suuremaks peab teadlikkus asendama tingimustega elu. Ei pea elama nagu robot, et teed ületada turvaliselt. Kui sul on teadlikkus, siis saad näha ohte.

Mõistus on tingimusi täis. Mõistus sisaldab nn vanu asju, mida on enamjaolt teised (vanemad, ühiskond, haridus jne) sinna pannud. Teadlikkus on sinu olemuses, sisaldades sinu intelligentsi, vajadusel kasutades mõistust ja vajadusel kasutades südant.

Mida on näha meie ühiskonnas, on see, et inimesed elavad mõistuses, üritades kõike välja mõelda. Mõistust on teatud moel vaja, et ellu jääda, aga ellujäämine ei saa olla ainukene siht. Et õitseda ja elada vastavalt iseenda potentsiaalile, on vaja teadlikkust.

Seega on seminaridele kõik on teretulnud – need, kes soovivad teada oma potentsiaali, kes soovivad saada rohkem teadlikumaks, tundlikumaks ja intelligentsemaks ja näha kaugemale oma tingimustest.

Näiteks Osho meditatiivne teraapia „Uuestisünd“ on eelkõige mõeldud inimesele, kes tunneb, et ta on oma elus liiga tõsiseks muutunud, et mõistus on ülekoormatud, tunneb stressi, tunneb, et teda piirab vana mõttelaad või hinnangud, uskumused, ei ole piisavalt lõbus oma elus – need oleksid head põhjused, et tulla ja osaleda selles meditatiivses teraapias. Aga põhjus peab olema iseendas, et liikuda ja avastada.

Korraldate Eestis kolme kursust, millest üks ongi “Uuestisünd”. Mis see täpsemalt on? 

Osho „Uuestisünd“ ongi selleks loodud, et saada kontakti intelligentsiga, millega sündisid ja  saavutada see läbi mängu, mis on kõige intelligentsem viis, et olla intelligente. Kursus on lihtsalt meistriteos, sest lihtsalt läbi mängu saad tagasi kontakti selle energiaga, mis on sul olemas sünnist saati – lihtsalt kujutledes, et oled jälle laps ja mängides. Lapsi vaadates märkad, et nad kasutavad oma intelligentsi mängides ehk et läbi mängulisuse tuleb esile nende intelligents. Saades uuesti kontakti selle energiaga, aitab see ületada liigselt tõsiseks muutunud elu, sest see energia läheb isegi tingimustest läbi. Seega üheks tunniks unustad oma ühiskondlikud tingimused, lähed tagasi seisundisse, kus sul polnud neid. Lastes eluenergial voolata läbi issenda, sulatab see tasahaaval tingimused, mis on, aga need ei hoia sind vangis – trellid, mis hoiavad sind vangis, justkui väga mängulisel viisil sulavad. Kui eluenergia voolab, siis vaikus on väga lihtne.

Teisel tunnil istume vaikuses, sest vaikuses saab minna iseenda olemusse. Seega  paneme energia voolama, mida seejärel saame kasutada selleks, et minna iseenda põhiolemusse. Vaikuses saab sügavama kontakti oma olemusega. See on nagu päev ja öö, mis täiendavad üksteist.

Seminar kestab tervelt seitse päeva. Kui pole saladus, siis mida kõikidel nendel päevadel tehakse? 

Tänapäeva teadus on kinnitanud seda, mida vanad müstikud juba ammu teadsid, et mõistus või meie süsteem vajab seitset päeva, et luua mingit muutust. Tegelikult selline protsess muudab isegi füsioloogiat ja mõistust, sest mõistus on arenenud tuginedes sinu tingimustele. Kui õpid midagi uut, kui hakkad taas mängima, siis asjad muutuvad ka palju vabamaks, saad uuesti paindlikuks. Tehes seda seitse päeva, jääb kuidagi see paindlikkus sinuga. Paindlikkusest saab uus struktuur. Kuidas need müstikud seda teadsid, ma ei oska öelda, aga tänapäeva teadus on tuvastanud selle läbi aju magnetresonantstomograafia (MRT). Nad on teinud uuringu, kuidas inimesed õpivad. Näiteks, kui inimesel tekib insult ja tema üks ajupoolkera ei tööta, siis varem mõeldi, et enam ei ole midagi sinna parata. Nüüd aga avastati, et teine ajupoolkera võib teha töö ära ka selle ajupoolkera eest, mis ei tööta, kuid selleks on vaja seitset päeva intensiivset harjutamist.

Selles meditatiivses teraapias mängitakse üks tund, teine tund istutakse vaikuses ja nii seitse järjestikust päeva.

Oskate tuua mõne põneva näite, mis inimese elus pärast „Uuestisündi“ muutunud on? 

Kõik muutuvad rohkem spontaansemaks, aga võimatu on välja tuua täpseid muutusi. Pärast protsessi on lihtsam olla sina ise, olla humoorikas, elada ja mõelda väljaspool kasti. Loomulikult on tunduvalt lihtsam ja lõbusam olla koos lastega. Ja see jääb sinuga, sest nagu ma ütlesin, et toimuvad peened muutused isegi füsioloogias ja mõistuses, siis need ei ole sõltuvad mälust.

„Mängulisus“ ja “lõbu“ on Osho sõnade järgi religioosse tähendusega.

Kursus “Enesehüpnoos sügavaks meditatsiooniks” toimub sellel aastal juba kolmandat korda. Milles seisneb selle kursuse sisu? 

Jätkates juttu tingimustest, siis need tingimused on justkui hüpnoos. Kui sa näiteks hakkad ületama teed, siis sinu sees ütleb mingi hääl, et vaata vasakule ja paremale ning siis võid tee ületada. See ongi hüpnoos, sest see ei ole sinu hääl, vaid on sinu ema või isa hääl, kes on sulle seda korrutanud niipalju kordi, et teed seda nüüd automaatselt. Ja sa ei pruugi isegi enam kuulda seda häält, sest tingimused nii toimivadki – see on hüpnoos.

Meie kogu tingimustesüsteem on hüpnoos, sest kõik, mida usume selle kohta, kes oleme, on hüpnoos, on antud teiste inimeste poolt. Meie kogu mõistus on täis teiste inimeste arvamusi, sõnu, ideid – see on hüpnoos. Ja läbi mõistuse me ei näe reaalsust. Seega me jätkuvalt elame läbi selle mõistuse transi. Jälgi vaid oma mõistust – see ju pidevalt ütleb sulle midagi, pidevalt hoiab sind selles transis ja see ei ole väga kasulik transs. Loomulikult, kui sul on vaja minna üle tee, siis see võib olla kasulik, aga meil on väga palju alateadlikke transse, iseendale kasutuid hüpnootilisi sugestioone meie vanematelt, ühiskonnalt, preestritelt, poliitikutelt jne ning kui see transs segab sind, kui tunned, et see ei ole reaalsus, kui ei näe reaalsust läbi selle transi, kui ei saa elada oma potentsiaali kohaselt, siis saad aga kasutada teadlikku hüpnoosi, et saada välja sisendatud hüpnoosist.

Enesehüpnoos meditatsiooniks on teadlik hüpnoos, et saada välja igapäevasest transist, milles elad. Seda me nimetame ka meditatsiooniks, et lihtsalt näha tõtt, näha kes sa oled, näha reaalset maailma – enesehüpnoos tähendabki seda. See, mille kohta me arvame, et see ongi reaalsus, on tihitpeale hoopis pilt, mille keegi teine meie jaoks maalib.

Kursusel laseme mõistusel lõõgastuda, lõõgastades eelnevalt keha ja siis hingamise, mis on sillaks keha ja mõistuse vahel. Mõistust ei saa lõõgastada läbi mõistuse, vaid saab lõõgastada eelnevalt keha ja hingamise ning kuna mõistus on siis juba niivõrd lõõgastunud, on võimalik hakata seda vaatlema – näed distantsi enda ja mõistuse vahel.

Seejärel liigume teadlikkusse, saades teadlikuks oma olemusest, saades ikkagi kasutada ka oma mõistust mõtlemiseks; oma südant, et tunnetada; oma keha, et liikuda, aga sa mäletad ka oma olemust ja oled kontaktis oma põhiolemusega.

Selleks kõigeks kulub seitse päeva, justnagu Osho „Uuestisünnigi“ puhul. Müstikud on seda teadnud ja tänapäeva teadus on seda kinnitanud. See on väga praktiline „vahend“.

Kursuse lõpus saab omale lindistuse, mida hiljem ka iseseisvalt kasutada. Julgustan alati inimesi omandatuga jätkama ka lindistuseta. Tehes seda uuesti ja uuesti, meenub iga kord taas oma tegelik olemus, mis loob tasahaaval hoopis teistsuguse elu – õpid vaatlema erinevaid olukordi oma elus, emotsioone jne.

Praktiseerides saab omandatu läbi teha ka 13 minutiga: lõõgasta keha, hingamine, mõistus ja minna oma tegelikku olemusse.

Kui inimesel pole siiski võimalust seminarile tulla, kuid soovib end mõne lihtsama meetodiga aidata, siis mida soovitate tal teha?

See ei ole tegelikult seotud meetodiga, meetod on lihtsalt abiks, et mäletada. Meditatsioon seisneb täielikus lõõgastuses, kus puudub tehnika või meetod. Ma kasutan meetodit või tehnikat, et sinna minna, aga lõõgastus on tegelikult loomulik seisund.

Meditatsiooni olemus on olla ärkvel sügavas lõõgastuses ja see muudab elu, kuid meditatsioon iseenesest ei ole tehnika.

Seega, kui inimesel ei ole võimalik seminaril osaleda, siis soovitan lihtsalt tulla OSHO Meditatsiooni Keskusesse ja teha meditatsioone.

Kuidas aitavad Teie kursused kaasa tervise paranemisele? 

See on pigem tagajärg. Elades rohkem teadlikumalt, siis on lihtsam ka oma tervise eest hoolitseda. See ei tähenda, et mediteerides elad igavesti. Vähemalt kellelgi pole õnnestunud seda siiani tõestada. Keha sünnib ja sureb ning haigused tulevad, kuna meil on keha – see on vältimatu. Olles rohkem teadlik ja hoolitsedes oma keha eest teadlikuna, siis aitab see kindlasti kaasa tervise paranemisele.

Kolmanda kursusena viite läbi “Tantra elu ja surma kohta”. Millega täpsemalt on tegu? 

See on seotud sisenemisega kohta, kus saad kogeda ennast kui piiramatut teadlikkust ja aidates üksteist, et kogeda seda ruumi. Selleks on konkreetsed meetodid. Tantra tähendab meetodit ja teadlikkuse laienemist. Sellel kursusel kasutame konkreetseid meetodeid, et liikuda sinna ruumi. See on peamine funktsioon.

See ruum, kuhu liigume, sarnaneb suremisele, sest pead maha jätma kogu maailma, kõik arvamused, jättes kogu oma mõistuse maha ja lihtsalt liikuma sinna vaiksesse kohta oma sees. See on nagu suremine ja see on samuti nagu elamine ehk et esmalt „sured“, et liikuda sinna ruumi.

Olles teadlikult sisenetud ruumis, siis on see nagu tõeline elamine, nagu puhas elu, nagu tähtsaim elu. Huvitav selle juures on, et kui kogeda seda ruumi, siis kaob hirm suremise ees ja omakorda kaovad kõik muud hirmud: hirm kaotada iseennast, hirm kaotada kontrolli, hirm intiimsuse ees jt. Kõik hirmud taanduvad alateadlikult surmahirmule, sest hirm on nagu vari teadlikkuses ja liikudes sinna kohta justkui paned tule põlema ja varjud kaovad, neid lihtsalt enam ei ole seal.

Lisaks, kui me näiteks armume kellessegi, siis tihtipeale tunneme atraktiivsust oma vastandi suhtes ˗ nagu magnetid, mis tõmbuvad teineteise poole. Mida erinevamad oleme, seda rohkem vastastikku tõmbume. See atraktiivsus on bioloogiline atraktiivsus, mis kaasneb armumisega.

Kui aga inimesed tahavad hakata koos olema, siis kõik see, mis neid alguses tõmbas teineteise poole, muudab kooselu keeruliseks, sest neil on erinevad arvamused, erinevad tunded kõige osas. Ja see on see, kuidas enamus kooseludest lõpevad. Sa kas teed kompromisse ja harjud olukorraga või lihtsalt kasvate teineteisest lahku. See on vältimatu. Välja arvatud siis, kui tood sisse meditatsiooni ja hakkad nautima erinevusi. Ja meditatsioonid, konkreetselt tantristlikud meditatsioonid, saavad aidata sind tuua sisse teadlikkuse, sest armastus iseenesest on pime, aidates olla ühenduses iseenda olemusega ja sealt kohast suhestuda teiste inimestega, aga mitte kaotades iseennast.

Osho nägemus on alati ühendada armastus meditatsiooniga. Kui mediteerid ja saad rohkem teadlikumaks, siis muutud ka rohkem armastavamaks, armastus muutub suuremaks.

Seega sellel kursusel me õpime tehnikaid, mis aitavad ühendada armastuse meditatsiooniga. Ja see on väga võimas, sest teekond iseenda leidmiseni ja oma olemusse jõudmiseni muutub väga lühikeseks, tunned, et on midagi suuremat kui su keha ja mõistus ning koged suurt teadlikkust, kus puudub aeg ja ruum. Seega sellest väljudes tunned end täielikult värskena, justkui oleksid hästi puhanud.

* Osho Sannyas tähendab, et inimene on teinud otsuse elada elu tema totaalsuses ühe absoluutse tingimusega ja see tingimus on teadlikkus ˗ meditatsioon. Inimesed, kes otsustasid sellel teel olla, võtsid endale ka vastavad nimed, näiteks Sudheer, Veet Mano, Lokita, Sarita, Kriya jne. Need on kõik Sannyase nimed.

Rohkem informatsiooni seminaride kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews