1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Erikomisjon: vaktsineerimise korralduses on vaja selgust
Erikomisjon: vaktsineerimise korralduses on vaja selgust

Erikomisjon: vaktsineerimise korralduses on vaja selgust

Riigieelarve kontrolli erikomisjon leidis tänasel istungil, et COVID-19 vaktsineerimise juhtimise korraldus vajab muutmist. Samuti on vaja valitsusel esitada piirangutest väljumise selge plaan.

Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul on vaktsineerimine riigis ülioluline protsess, mida ei saa juhtida dokumendiga, mida ei ole kinnitatud ja mida muudetakse moel, mida ei saa jälgida. „Oluline on paika panna, kes mis otsuseid on pädev langetama,“ ütles Reinsalu.

Komisjoni võttis teadmiseks terviseministri seisukoha, et valitsus kavatseb saavutada mai esimese nädala lõpuks üle 80-aastaste eakate vaktsineerimise taseme 80 protsenti ja aprilli lõpuks üle 70-aastaste inimeste hulgas 70 protsenti.

Komisjoni liige Annely Akkermann ütles, et praegu on vaktsineeritud küllalt vähe eakaid, mille põhjus võib olla see, et neil pole oma tervise või ühistranspordi korralduse tõttu võimalik vaktsineerima minna. Eakate inimeste transpordi korraldamiseks võiks tema sõnul kasutada kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajate abi.

Komisjon võttis teadmiseks, et valitsusel on peaministri kinnitusel koroonakriisist väljumise plaani projekt koos indikaatoritega koostatud. Komisjon peab asjakohaseks selle plaani kinnitamist ja avalikustamist.

Komisjon võttis riigikontrolli osundustele tuginedes seisukoha, et valitsusel tuleb kinnitada vaktsineerimise plaan, kus tuleb määratleda seiresüsteem ja kordusvaktsineerimise korraldus.

Reinsalu loetles, et vaktsineerimisplaanis peavad olema kirjas vaktsineerimises kaasatud asutuste ülesanded, määratleda tuleb vaktsineerimise kommunikatsioonijuht ja vaktsineerimise üldvastutaja ning korraldada tuleb isikute vaktsineerimine, kes ise ei saa liikuda vaktsineerimiskohtadesse.

Lisaks tuleb paika panna vastutus, kes otsustab vanuselised ja tegevusalalised kitsendused ning vaktsineerimiskava lisana üldvaktsineerimise kava, kus on kirjas ka üldvaktsineerimisele registreerimise põhimõtted. Kõigile perearstidele tuleb kättesaadavaks teha info nimistusse kuuluvate isikute vaktsineerimise kohta.

Erikomisjon pidas vajalikuks saada materjalid vaktsineerimise juhtimise korralduse kohta, vaktsineerimise juhtrühma otsused ja protokollid, eelisvaktsineeritute gruppide nimistu ja materjalid selle otsustamise korralduse kohta, muudatused vaktsineerimiskavas ja piirangutest väljumise plaani projekti koos indikaatoridega.

Komisjonile tutvustasid vaktsineerimise korraldust ja piirangutest väljumise plaani peaminister Kaja Kallas ja terviseminister Tanel Kiik. Lisaks osalesid istungil riigikontrolör Janar Holm ja sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann.

Head Uudised GoodNews