1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Esimesena eestlase peal katsetatav implantaat võib päästa inimesed põlvevalust
Esimesena eestlase peal katsetatav implantaat võib päästa inimesed põlvevalust

Esimesena eestlase peal katsetatav implantaat võib päästa inimesed põlvevalust

Soome meditsiinitehnoloogia ettevõte Askel Healthcare töötab välja uut meetodit põlve liigeskõhre defektide raviks. Maailma esimene operatsioon kliiniliste uuringute etappi jõudnud implantaadi paigaldamiseks tehti jaanuaris Tartu Ülikooli Kliinikumis.

  • Põlveliigese osteoartroosi all kannatab üle 650 miljoni inimese
  • Üks peamisi põlve osteoartroosi põhjuseid on ravimata põlve liigeskõhre kahjustus
  • Copla põlve liigeskõhre implantaat parandab vigastatud põlve kõhre kudet ja võimaldab kohe pärast operatsiooni toetada keharaskuse jalale ning seega kiirendab taastumist normaalseks aktiivseks eluks
  • Sel kevadel toimub implantaadi arendaja rahastuskampaania

Askel Healthcare’i asutaja ja tegevjuhi PhD Virpi Muhoneni sõnul osalevad lisaks Tartu Ülikooli Kliinikumile uuringus ka kolm Soome haiglat ning implantaadi arendaja eesmärk on saada implantaadile turustamiseks vajalikud load Euroopa Liidus ja Ameerika Ühendriikides aastaks 2028. “Kliiniliste uuringute etappi jõudmine on sel teel oluline verstapost. Esimest korda saame me nüüd aidata inimesi, kes kannatavad põlve kõhre defektidest põhjustatud põlvevalu käes – see on olnud meie peamine eesmärk algusest peale,” lisas ta.

Muhoneni sõnul soovib Askel Healtcare oluliselt lihtsustada ja kiirendada põlvekõhre defektidega patsientide taastusravi ning aidata neil naasta valuvaba ja aktiivse elu juurde. “Mul on väga hea meel näha kui hästi on Copla implantaat nii ortopeedia kirurgide kui ka patsientide poolt vastu võetud. Kõrgeima riskiklassi meditsiiniseadme nagu Copla puhul on teekond ideest turustatava tooteni pikk. Kliiniliste uuringute etapini jõudmine on väga oluline verstapost ja on väga oluline meie järgmise rahastamise kampaania jaoks, mis algab sel kevadel,” ütles ta.

Muhonen on üks Copla implantaadi leiutajaid, kelle teaduslik karjäär rakubioloogias ja ortopeedias viis implantaadi väljatöötamiseni ning Askeli asutamiseni. Alates 2017. aastast on Askel Healthcare arendanud bioresorbeeruvat implantaati põlve liigeskõhre kahjustuste kirurgiliseks raviks. Käesoleva aasta alguses alanud kliinilistes uuringutes raviti esmakordselt patsientide põlvekõhre defekte Askel Copla implantaadiga. Askeli eesmärk on 2028. aastal jõuda implantaadiga USA-s ja Euroopa Liidu turule ning enne seda hankida vajalikud load, sh. EL-s CE-märgis ja Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiameti (FDA) luba.

Põlvevalu on väga levinud. Hinnanguliselt iga neljas üle 40-aastane kannatab põlvevalu all. Kõige levinum põlvevalu põhjus on osteoartroos, mille põhjuseks on tavaliselt ravimata põlve liigeskõhre kahjustus. Kõhre ei suuda end ise parandada ning seni puudub ravi, mis võimaldaks kiiret taastumist ja mis suudaks usaldusväärselt parandada kahjustatud liigespinda. Ülemaailmselt on põlveliigese osteoartroosi all kannatavate patsientide arv üle 650 miljoni ning viimase 30 aastaga on see arv kahekordistunud.

Copla implantaat võimaldab operatsioonijärgselt kohe täisraskusega jalale toetuda, mis peaks aitama kiirendada taastusprotsessi ja võimaldab kõhre paranemist. Käimasolevad kliinilised uuringud hindavad implantaadi efektiivsust ja ohutust. Uuringus osaleb ainsa Eesti haiglana Tartu Ülikooli Kliinikum, Soome haiglatest osalevad Terveystalo, Mehiläineni ja Kesk-Soome Nova haigla. Lisaks tegeleb planeerimise ja tulemuste analüüsimisega Rootsi Sahlgrenska ülikoolihaigla Mölndalis.

Taust: Maailma esimesest Copla implantaadi operatsioonist

Maailma esimene põlveoperatsioon innovaatilise implantaadiga viidi läbi Tartu Ülikooli Kliinikumis tänavu jaanuaris.

Ühe operatsiooni läbiviija, kliinikumi ortopeediakliiniku dr Kaspar Tootsi sõnul on kõhr erilise struktuuriga kude, mis on väga halva taastumise potentsiaaliga. “Tavaliselt jääbki vigastatud kõhre pinnale defekt, mis ei parane, või täitub osaliselt armkõhrega. Defekti täitmiseks on võimalik kasutada kollageenmaatriksit koos mikrofraktuuringuga, mis võimaldab oma tüvirakkude ligipääsu ja püsimajäämise defekti piirkonda. Copla ongi sellesse gruppi kuuluv implantaat.”

Tootsi sõnul teeb Copla innovaatiliseks tema eriline koostis ja struktuur, mis lubab defekti täitmisel kasutada mitut kihti. “Kui teiste implantaatide puhul on soovituslik taastumisperiood karkudega umbes kaks kuud, siis Copla puhul on lubatud kohene kogu keharaskusega toetamine opereeritud jalale. See loob eeldused oluliselt kiiremaks taastumiseks. Tulevikus on Copla kasutusvaldkond kindlasti laiem, aga hetkel käimasoleva teadusuuringu raames kasutame seda üksiku põlveliigese kõhredefekti puhul, kui puuduvad väljakujunenud osteoartroosi nähud.”

  • Askel Healthcare on Soome meditsiinitehnoloogia ettevõte, mille eesmärk on kujundada ümber põlve liigeskõhre kirurgilist ravi ja taastumist. Ettevõtte missioon on hoida inimesi liikumises universaalse Copla implantaadi abil, mis on murranguline uuendus põlve liigeskõhre defektide parandamiseks.
Head Uudised GoodNews