1. Avaleht
  2. Tervis
  3. FOTOD! Sotsiaalministeeriumis tunnustati beebisõbralikke haiglaid
FOTOD! Sotsiaalministeeriumis tunnustati beebisõbralikke haiglaid

FOTOD! Sotsiaalministeeriumis tunnustati beebisõbralikke haiglaid

Sotsiaalminister Tanel Kiik ja rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee esindajad andsid 31. juulil üle beebisõbraliku haigla tunnustused esimesele kolmele hindamist taotlenud haiglale: Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik, Lääne-Tallinna Keskhaigla Pelgulinna sünnitusmaja ja Pärnu Haigla.

„Beebisõbralik haiglakeskkond ja toetav personal on väga suureks abiks nii vanematele kui ka vastsündinule võimalikult kiirel kohanemisel ja varase imetamise alustamisel. Rinnaga toitmist hinnatakse rahvusvaheliselt üheks parimaks lapse tervise edendamise viisiks, millega pannakse alus tugevale tervisele kogu eluks. Rinnapiim sisaldab kõike, mida beebi kasvamiseks ja arenemiseks vajab,“ ütles Kiik. „Imetamise hea algus ja jätkamine sõltub paljuski just sünnitusmajade töökorraldusest. Seepärast oleme rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee eestvedamisel taaskäivitanud beebisõbralike haiglate tunnustamise ja saame anda üle tunnustuse esimesele kolmele haiglale. Ootame järgnevatel aastatel osalema hindamises ka teisi Eesti sünnitusmaju.“

Beebisõbralikus haiglas tagatakse beebidele ja emadele tervist ja heaolu toetav keskkond, mis soodustab piiranguteta rinnaga toitmist, mh toetab sünnijärgselt beebi kontakti emaga, varast imetamise alustamist, et beebi saaks aegsasti kaitsekehi ja ema kiiremini taastuks, ja lapse toitmist siis, kui ta on näljane ja ise seda soovib.

Rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee juhi, pikki aastaid emade ja beebide heaolu eest seisnud lastearsti Adik Levini sõnul aitab tunnustus tõsta esile Eesti sünnitusmaju, mis on töökorralduses lähtunud beebide heaolust. „Näiteks varem oli tavaks eraldada sünnitusmajades lapsed emadest lastetubadesse ja anda neile seal imeda tühja lutti või lutipudelist piimasegu. Need olid rutiinid, mis olid kahjulikud nii sünnitanud emadele kui ka vastsündinutele ning tõid kaasa mitmeid takistusi ja riske rinnaga toitmisele ja ema-beebi sideme kujunemisele,“ ütles dr Levin. „Täna saame tunnustada haiglaid, kes lähtuvad tegevuses vastsündinud ilmakodanike huvidest ja õigustest ning on teadlikult ja läbimõeldult beebisõbraliku haigla põhimõtteid igapäevapraktikasse rakendanud.“

Tunnustusele said kandideerida kõik Eestis sünnitusabi osutavad haiglad. Hindamine toimus 2019. aasta jaanuarist juunini. Selleks intervjueeriti UNICEF-i metoodika alusel nii tervishoiutöötajaid kui ka emasid nendes haiglates ja jälgiti sünnitusosakonna töökorraldust. Tunnustus kehtib viis aastat.

Beebisõbralikke haiglaid on Eestis tunnustatud ka varem. 2000. aastal sai tunnustuse erakliinik Fertilitas ja 2008. aastal Ida-Tallinna Keskhaigla.

Beebisõbralikke haiglaid tunnustatakse 1991. aastast Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja ÜRO Lastefondi (UNICEF) algatusel eesmärgiga kaitsta, edendada ja toetada rinnaga toitmist.

Fotod: Rene Suurkaev

Head Uudised GoodNews