
GOODNEWS EKSKLUSIIV I Aasta kokk 2024 Jevgeni Kolikov: valmista toitu armastusega
Kuidas võib juhuslik karjäärivalik viia Eesti toidumaailma tippu? Või kuidas saab üks kokaraamat inspireerida noort talenti leidma oma tõelise kutsumuse? Jevgeni Kolikov, kes võitis Aasta Kokk 2024 tiitli, on näide sellest, kuidas kirg, sihikindlus ja õppimine võivad viia suurte saavutusteni. Millised olid tema esimesed sammud kokanduses, mis teda inspireerib ning milliseid nõuandeid jagab ta kõigile, kes soovivad oma oskusi täiustada?

Teekond kokandusse – juhusest kutsumuseni
Jevgeni teekond kokandusmaailma algas juhuslikult. „Valisin kokaameti noore inimese mõtte ajendil, mis hiljem arenes sooviks. Alguses tundus kõik lihtne – õpin, saan kiiresti chefiks ja muutun kuulsaks,“ meenutab ta heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus. Tegelikkus osutus keerulisemaks. Algusaastatel ei olnud ta isegi kindel, kas jääb kokandusse püsima. Kutsumuseks muutus amet alles pärast kooli, kui ta hakkas tööd nautima. Tõeline armastus toidu vastu tekkis aga 2012. aastal, kui Jevgeni ostis oma esimese kokaraamatu. See avas talle kõrgkokanduse maailma ja viis pidevate katsetuste ja uute maitsete avastamiseni.
Keerulised väljakutsed ja sihikindlus
Noorena pidi Jevgeni tegema raske valiku – loobuma suuremast sissetulekust ja pühenduma kogemuste omandamisele. „Minu eakaaslased teenisid rohkem, kuid ma keskendusin arenemisele ja kulinaariamaailma avastamisele,“ sõnab ta. See otsus kandis vilja. Tänaseks on ta tippkokk, kes on pühendunud maitsenaudingute loomisele.
Minu eakaaslased teenisid rohkem, kuid ma keskendusin arenemisele ja kulinaariamaailma avastamisele.

Võidurõõm ja emotsioonid
Aasta Kokk 2024 tiitli võitmine tõi Jevgenile palju positiivseid emotsioone ja enesekindlust. „See tunne on magus ja tõeliselt hea. Minu esimene mõte pärast võitu oli lihtsalt „Yes!“,“ räägib ta. „Ma usun, et minu pere võib minu üle uhkust tunda.“
Jevgeni võidumenüü peegeldas mehe sõnul tema oskusi ja maitsete tunnetust. Eelroaks pakkus ta forelli ning pearoaks valmistas lambaliha tagumise jala, mida serveeriti kandikul ja kohtunike ees 7 portsjoniks jagati. „Siin olin kindel, et vähemalt maitse on hea,“ lisab ta. Kuigi magustoidu loomine osutus keeruliseks, inspireeris kala teda kõige enam. „Kõik, kes seda nägid ja proovisid, ütlesid: „Vau!“,“ räägib ta.
Inspiratsiooniallikad ja lemmikud
Küsimusele, kes on tema suurimad eeskujud, vastab Jevgeni: „Mind inspireerivad Martin Meikas, kes aitas mind esimesel kokavõistlusel, ja Dmitri Fjodorov, kelle toiduainete kombinatsioonid on lihtsalt geniaalsed.“ Enda lemmiktoitude osas naudib Jevgeni enim liha töötlemist – grillimist, suitsutamist ja tükeldamist. „See on tõeliselt hingele,“ lisab ta.
Nõuanded kodukokkadele
Jevgeni soovitab kõigil, kes tahavad kokakunstis paremaks saada, lugeda erialast kirjandust ja jälgida tippkokkasid. „Ärge kartke uusi maitseid ja tehnikaid katsetada,“ rõhutab ta. Kodukokkadele, kes soovivad restorani väärilist kogemust, soovitab Jevgeni oma teenust Maitsekoda by Evka. „Ma tulen teie koju, võtan kõik vajalikud vahendid kaasa ja teen vähemalt kolme tärni Michelini õhtusöögi,“ selgitab ta.
Ärge kartke uusi maitseid ja tehnikaid katsetada.
Inspiratsioon pidulauale ja lihtne retsept
Peoõhtuks soovitab Jevgeni ahjus küpsetatud parti või hanepraadi, mille krõbe koorik ei jäta kedagi külmaks. “Soovitan valmistada toitu armastusega ja olla valmistamises iseendaga aus,” toonitab ta.
Lisaks jagas ta lihtsat salatiretsepti, mis sobib sõpradele mulje avaldamiseks.
Jevgeni salatiretsept:
- Koostisained: rooma salat, majonees, estragon, tomat, parmesan, punane sibul, maitseained.
- Valmistamine: Lõika rooma salat pooleks, pese ja kuivata. Prae kuumal pannil, kuni tekib kerge koorik. Sega majonees estragoniga (soovi korral lisa sidrunimahla) ja kata salat kastmega. Lisa maitsestatud tomatid ja sibulad, riivi peale parmesani ning serveeri.