1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Granaatõuna mahl ergutab ja tervendab
Granaatõuna mahl ergutab ja tervendab

Granaatõuna mahl ergutab ja tervendab

Granaatõuna mahl ergutab ja tervendabGranaatõun on õigupoolest mari, milles umbes 600 seemet ning mida peetakse jõukuse, meeste viljakuse ja armastuse sümboliks.

Selle vilja ergutavat ja tervist parandavat jõudu on kirjeldatud juba Homerose aegadest, kuid tänapäevalgi peetakse granaatõuna suurepäraseks antioksüdantide allikaks. Antioksüdandid aitavad hakkama saada põletike ja rakkude hapnikuvaegusega.

Granaatõunal on palju positiivseid tähendusi ka usundilise sümbolina – seda Egiptusest, Iisraelist, Kreekast ja Armeeniast Indiani. Isegi Hiinas, kuhu granaatõun jõudis alles esimese aastatuhande lõpuks, tähistab see nii olulist fertiilsust. Seda huvitavam on, et antiikmaailmas oli granaatõun naiste seas kasutusel rasestumisvastase vahendina ja ühtlasi, raseduse ajal, lapse ja ema tervise tugevdajana. Vanas Egiptuses kasutati granaatõuna veel infektsioonide raviks.

Mahlast võib abi olla südame-veresoonkonna haigustee ja erektsiooniprobleemide all kannatajatele, sest nende probleemide juured on tihtilugu ühised, asudes veresoone kergelt põletikulises seinas.

2011. aastal esitleti näiteks Briti endokrinoloogiaühingu konverentsil tööd, mis väidab, et granaatõuna mahlast on koos füüsilise treeninguga kasu kõrge vererõhu alandamisel nii enne treeningut, kui treeningu järel.

Rahvameditsiini-huvilised väidavad, et mahlal on ka sapieritust soodustav ja üleminekuaastate vaevusi vähendav toime. Mahla mõju tasub proovida ka neil, kellel on astma, kõrgenenud vererõhk ja kõrge nn halva kolesterooli tase ning neil, kes tunnevad end lihtsalt väsinuna.

Praegusel viirusterohkel ajal võib granaatõuna mahl aidata immuunsüsteemi antioksüdantide ja vitamiinidega tugevdada ja põletikke ohjata. Kellel on tervisega probleeme ja ravimite kasutamine igapäevane asi, peaks enne tarbimist arsti või apteekriga nõu pidama. Mahl ei asenda mitmekülgset toitumist ega ole ravim või ravimi aseaine.

Tuleb ka meeles pidada, et päevane klaasitäis granaatõuna mahla tuleb võtta söögikorra järel, mitte tühja kõhu peale! Kui mahl tundub kange olevat, siis võib seda veega lahjendada.

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews