1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Haiglad leppisid kokku EMO-de tööpõhimõtetes
Haiglad leppisid kokku EMO-de tööpõhimõtetes

Haiglad leppisid kokku EMO-de tööpõhimõtetes

Foto: SA Tallinna Lastehaigla

SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla, SA Tallinna Lastehaigla, AS Ida-Tallinna Keskhaigla ja AS Lääne-Tallinna Keskhaigla esindajad allkirjastasid Tallinna Perearstide Seltsi juhatuse liikmete juuresolekul kokkuleppe haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse pöörduvate patsientide käsitlemise korra põhimõtetest.

Kokkulepe sätestab, milliste kaebustega ja kui kiiresti peab erakorralise meditsiini osakonda pöörduv patsient saama arsti vastuvõtule. Kõikides haiglates hindab vastav triaažiõde pöörduja seisundi, kasutades viieastmelist süsteemi, mille alusel saab patsient erinevat värvi märgistuse – punane, oranž, kollane, roheline, sinine. Vastavalt sellele pingereale määratletakse, kas patsient vajab kohest arstipoolset abi või peab ta osakonnas olevate patsientide arvu arvestades ootama kuni kuus tundi või kauemgi. Küllalt sageli on just viimatinimetatud patsiendid need, kellele vajalikku abi saab osutada nende perearst pikas järjekorras ootamata.

„On hea, et Tallinnas tegutsevad haiglad on jõudnud kokkuleppeni,“ märkis abilinnapea Merike Martinson. “Vajadus ühtsete printsiipide järele oli vajalik nii erakorralise meditsiini osakondadele kui patsientidele ja tähtis on, et neid aktsepteerivad nii perearstide kui patsientide esindajad. Nüüd on ülimalt oluline, et info jõuaks võimalikult kiiresti patsientideni ja perearstid koos pereõdedega peavad selgitama, milliste kaebustega tuleks pöörduda pikkade ooteaegade vältimiseks otse perearstile ja millal tuleks pöörduda kiireloomulise abi saamiseks haiglasse.“

Haiglad analüüsivad kuni oktoobrikuu lõpuni kokkulepitud põhimõtteid, neid vajadusel täiendades.

Head Uudised GoodNews