1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK I Halb suutervis mõjutab kogu organismi
OLE TEADLIK I Halb suutervis mõjutab kogu organismi

OLE TEADLIK I Halb suutervis mõjutab kogu organismi

Suutervis saab alguse korralikust suuhügieenist, mis paraku pole paljudel kiita ning hambaarsti juurde jõutakse sageli alles siis, kui mured juba käes on. Apteegi konsultant selgitab, mis on peamised vead, mida hammaste hoolduses tehakse, miks iga hambapasta kõigile ei sobi ning jagab nõuandeid, kuidas suutervist parandada.

„Kesine suutervise eest hoolitsemine ja selle tagajärjed on murettekitavad,“ viitab Benu apteegi konsultant Marite Talbre viimasele Tervisekassa suutervise uuringu tulemusele. “Lausa kolmveerand uuringus osalenud täiskasvanutest vajavad hambaravi ning ka laste tulemused pole kiita. 6-aastastest lastest enam kui pooltel olid kohest ravi vajavad hambaaugud. Veidi vanemate, 12-aastaste seas oli tervete hammastega lapsi vaid 32 protsenti,“ tõi Talbre uuringu tulemutest näiteid.

Foto: Freepik

Halb suutervis mõjutab kogu organismi

Talbre rõhutab, et halb suutervis mõjutab otseselt nii lapse kui ka täiskasvanu tervist tervikuna. „Kui hambas on auk või suus põletik, siis mikroobid pääsevad vereringesse ning võivad kahjustada südame- ja veresoonkonda, niisamuti võivad nad liikuda neelust allapoole ja põhjustada probleeme hingamis- ja seedeelundkonnas. Lisaks on halb suutervis seotud mitmete krooniliste haiguste tekke või süvenemisega,“ selgitab Talbre.

Suutervise mured saavad tema sõnul enamasti alguses kesisest suuhooldusest. „Vähene või vale hammaste harjamistehnika, magusate jookide tarbimine ja pidev näksimine toidukordade vahel on peamised probleemid,“ räägib Talbre.

Iga hambapasta ei sobi kõigile

„Mõistagi algab suuhooldus peamistest põhitõdedest: pesta hambaid kaks korda päevas, hammaste vahede puhastamiseks kasutada hambaniiti ja vajadusel suuloputusvedelikku ning murede ennetamiseks külastada kaks korda aastas hambaarsti,“ räägib Talbre.

Hambapastade valik on poelettidel ja apteekides väga kirju ning konsultant rõhutab, et sugugi iga hambapasta ei sobi kõigile. Hambapastat valides tuleb tema sõnul lähtuda oma hammaste seisukorrast ning oluline on teada individuaalseid suutervise eripärasid. „Näiteks on paljude inimeste hammastel õhuke email, millele viitab läbikumav värv, tundlikkus või parkumine. Teistel on sagedasti kaariest, kolmandatel aga igemepõletikud, periodontiit või esineb hammaste tundlikkust külma või kuuma suhtes. Lisaks võib olla sooviks parandada hammaste esteetilist välimust ja värvi,“ loetleb konsultant erinevuseid ning rõhutab, et kõigiks nendeks puhkudeks on olemas erineva toimega hambapastad.

Foto: Freepik

Võta tehnoloogia ja uuendused appi

Apteegi konsultant soovitab tõhusamaks hambapesuks kasutusele võtta elektrilise hambaharja. „Elektriline hambahari eemaldab 20 korda rohkem hambakattu kui käsihambahari, kuid samas puhastab hambaid õrnalt ja aitab puhastada ka raskesti ligipääsetavaid kohti. Lisaks masseerib elektriline hambahari õrnalt igemeid ning selle tulemusel on igemed tugevamad ja tervemad,“ loetleb Talbre elektrilise hambaharja eeliseid.

Lisaks harjadele on ka tavalistele hambapastadele tekkinud keskkonnasõbralikumad ja hammaste tervisele kasulikumad alternatiivid – hambapesutabletid. „Looduslike koostisosadega hambapesutabletid ei sisalda fluoriidi ega kahjulikke aineid, näiteks naatriumlaurüülsulfaati (SLS), mida lisatakse hambapastale selleks, et see vahutaks. Looduslikud hambapesutabletid vahutavad looduslike kihisevate ainete mõjul,“ toob Talbre välja tablettide eelise.

„Hambapesutabletid ei ole hambapasta tableti kujul, vaid tegu on pulbriga, mis on pressitud tabletiks. Hambapesu tabletid on ilma kunstlike lisanditeta, gluteenivabad ja sobib veganitele. Lisaks on nende valmistamine väiksema süsiniku jalajäljega. Loodusliku koostisainetega tablettide maitsestamisel kasutatakse erinevaid taimeekstrakte ja õlisid ning aktiivsüsi,“ selgitas Talbre.

Lisaks ei teki tablettidega doseerimise küsimust. „Kui hambapastat kasutades pannakse enamasti hambaharja liiga palju pastat, siis ühes hambapesutabletis on täpselt väljaarvestatud vajalik kogus. Lisaks on need väga head reisile kaasa võtta, sest enamasti ei või hambapastat käsipagasisse panna,“ toob Talbre näite kasutusvõimalusest ning lisab, et kuna ühes tabletist piisab üheks hambapesukorraks on vastavalt purgi suurusele kohe ära näha kui pikaks ajaks toodet jätkub.

Foto: Freepik

Valgendavad hambapastad sobivad vaid lühiajaliseks kasutamiseks

Apteegi konsultandi sõnul on toote ületarbimise oht kõige suurem valgendava efektiga hambapastade kasutamisel. „Valgendav hambapasta eemaldab hambale tekkinud pleki pealmise kihi. Sügavamat valgendamist selline pasta ei võimalda. Sisuliselt kaob plekk pastas sisalduvate abrasiivide abil, mis on nii tugevad kemikaalid, et võivad hamba pealmise kihi maha pesta ja kroonilist hammaste ülitundlikkust tekitada,“ räägib Talbre ja rõhutab, et abrasiivseid ja keemilisi hambapastasid ei tohiks igapäevaselt kasutada.

„Hambaemaili poleerivad osakesed eemaldavad küll hambakatu ja hõõruvad emaili läikele, aga ka kriimustavad seda. Lisaks võivad kemikaalid kergesti esile kutsuda allergilisi reaktsioone, igemehaigusi, plommide ja hammaste värvimuutusi,“ hoiatab ta ning selgitab, et valgendavaid hambapastasid võib kasutada maksimaalselt kaks korda aastas ühe kuu vältel ning pärast seda on tingimata vaja käia hambaarsti juures järelkontrollis.

Head Uudised GoodNews