1. Avaleht
  2. Tervis
  3. HEA IDEE! Tahad kasumit tõsta? Tee massaaži!
HEA IDEE! Tahad kasumit tõsta? Tee massaaži!

HEA IDEE! Tahad kasumit tõsta? Tee massaaži!

TuluKvalifitseeritud tööjõu defitsiit ja tihe konkurents sunnib tööandjaid olemasolevaid inimesi senisest efektiivsemalt rakendama ja leidma tõhusamaid töömeetodeid. Kuidas seda saavutada, võib sõna otseses mõttes osutuda miljoni euro küsimuseks. Üks vastusevariant on aga lihtne: massaaž.

Kümned tuhanded eestlased töötavad Soomes, sest seal saab sama töö eest mitu korda rohkem palka. Ja miks ei peaks seda võimalust kasutama, kui Euroopa Liidu seadusandlus seda hõlpsasti võimaldab. Üksikisiku tasandilt kõrgemale vaadates, on võtmeprobleem tööviljakuses. Postkommunistliku ühiskonnana oleme harjunud, et töö on väheefektiivne ja endiselt on suhteliselt suur osakaal riigist välja veetaval toorainel ja alltöövõtul. Ilmselt võtab veel pisut aega, et jõuda tööjõu väärtuse hindamisel järele arenenud riikidele.

Mida kõrgem on ühe inimese toodetud lisandväärtus, seda paremini tööviljakuse tõhustamise vajadust mõistetakse. E-riigina oleme suutnud maailmas kulme kergitada. See tähendab, et lisaks priimadele ideedele on siin inimesi, kes suudavad need ideed ellu viia ehk kasvatada ettevõtte väärtust. IT-ettevõtetes asuvate lõõgastusvõimaluste kohta räägitakse vahel lausa anekdoote, kuid pinksilaud või võrkkiik ei ripu neis kontoreis nalja pärast. Neil on mõju inimeste töövõime säilitamisele. See tähendab, et erinevad lõõgastumisvõimalused aitavad töötaja efektiivsust säilitada kogu päeva lõikes. Neist võimalustest ilmselt tulemuslikem on massaaž. Ergonoomiline töökeskkond aitab tööjõukadu aeglustada, aga aeg teeb siiski oma töö.

Koolilapski teab, et kõige reipamini sujuvad ülesanded hommikupoolikul, mil pea on puhanud. Et täiskasvanu õhtuni vastu peaks, tuleb sageli abi otsida kohviaparaadist. Mida lähemale liigub kell lõunale, seda suuremaks muutub ka tööjõukadu. Pärast lõunasööki paikneb verevarustus ringi, et toetada seedeprotsessi. Seminaridel nimetatakse lõunasöögi järgset sessiooni surnuaiavahetuseks. Ehkki toidust peaks tekkima tohutu hulk energiat, tundub inimesele pigem, et kogu jõud on kadunud ja silmade lahtihoidmiseks on tarvis tikke nagu multifilmides.

Saksamaal on paljudes firmades kombeks teha pikki lõunapause, et töötaja jõuaks taastuda ja lõunapausi sisse mahuks ka väike lõunauinak. Igati mõislik ja töötajat säästev töökorraldus.

Eriti oluline on see istuva eluviisiga inimestele, kelle selg saab pikast sundasendist puhata ja lülivaheketastes taastub normaalne ainevahetus. See tagab ka seljale pikema vastupidavuse. Pole kuulda olnud, et meil sellist töökorraldust rakendatud oleks.

Tööalane seadusandlus näeb töötajatele ette puhkepausid. Oleks igati tore, kui tööandja just töötajatele mõeldes paigutaks puhkeruumi sellise kangi, kus töötaja saaks end rippu lasta ja nii oma selga taastada.

Mis aga vaimse töövõime taastamisse puutub, siis siin oleks palju abi töökabinetti külastavast on-site-massaažitooliga tublist massöörist. Sellist teenust tellivad oma töötajatele paljud Rootsi firmad. 15-20 minutit isteasendis massaaži võtab töötajalt vähemalt kahetunni jagu väsimust ja annab päeva teisele poolele kõvasti hoogu juurde. Vähetähtis ei ole töötaja jaoks kuulumine sellesse hinnatud töötajate nimekirja, kelle kabinetti külastab massöör.

Selline suhtumine kinnistab töötajad töökohale, suurendab rahulolu ja lisab motivatsiooni senisest veelgi enam panustada püstitaud eesmärkide saavutamisse. Kui on-site-massaažiteenuse pakkumine oma töötajatele ei peaks firmale siiski jõukohane olema, võib ju kasutada kunagise Rooma keisri Nero tarkust. Nimelt nägi valitseja sauna minnes, kuidas vana teenekas sõdur end vastu maja nurka masseeris ja kinkis talle orja, kes tema eest hoolitseks. Saunast väljudes oli seinaäär vanamehi täis ja käis hirmus seina hõõrumine. Nüüd sai keiser oma veast aru ja soovits vanadel sõduril omavahel koopereeruda ja üksteist aidata. Sama põhimõtet saab kasutada ka töökohal.

Tunduvalt odavam, kui tellida töötajatele teenus, on tellida neile koolitus. Oleks ju igati tore ja suhteid säilitav tegevus, kui töökaaslased puhkepausi ajal üksteist abistaks. Ka sellisel tegevusel oleks tööviljakusele igati positiivne mõju.

Peale otsese füüsilise mõju paranenud töövõime näol, on sellisel kollegi poolt tehtud massaažil ka emotsionaalne külg. Üksteise abistamine mõjutab positiivses suunas kollektiivi sisekliimat ja parandab töötajatevahelisi suhteid.

Millest alustada? Kui valik langeb teenuse kasuks, tuleks silmas pidada mõningaid olulisi aspekte teenuse valikul. Esiteks seisab tellija valiku ees, millist teenust ehk massaažiliiki valida? Kui teha firmasisene küsitlus, oleks naistöötajate valik ilmselt kas klassikaline või aroomimassaaž, mehed eelistaksid aga hoopis jõulisemat spordimassaaži.

Need eelpoolnimetatud massaažid mõjuvad küll soodsalt töötaja immuunsüsteemile, aidates külmadele vastu panna ja vähendades haigestumist, kuid tööpäevakeskseks lõõgastuseks või veel vähem töövõime tõstmiseks ei sobi. Pärast sellist massaažiseanssi on kõige sobilikum mõnusat puhkamist jätkata kodus, et taastuda ja jätkata tööd järgmisel päeval. On-site-massaaži toime on aga vastupidine. Pärast lühikest massaaži on töötajad energiat täis ja liiguvad jälle nagu hommikul tööle tulles.

Nii massööri kui koolitust tellides tasub uurida selle inimese tausta. Eestis on arenenud kutsesüsteem ja ka massööridel, kellel on omandatud elementaarne kutseoskuste tase, peab olema kutsetunnistus ette näidata. Kui otsustate koolituse kasuks oma, tuleks valida professionaalne õpetaja.

Martin Ilves MSc
M.I. Massaažikool OÜ juhatuse liige
Eesti Massaaži- ja Teraapiakooli direktor

Head Uudised GoodNews