1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Hea tervise aluseks peetakse kõige enam magusat und
Hea tervise aluseks peetakse kõige enam magusat und

Hea tervise aluseks peetakse kõige enam magusat und

Hea tervise aluseks peetakse kõige enam magusat undVanasõnas küsitakse, et mis on magusam kui mesi ja vastus on uni. Rahvusvaheline turu-uuringute firma Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) tegi kindlaks, et valdav osa inimesi maailmas peab oma füüsilise tervise hoidmisel ja tugevdamisel prioriteetseimaks und.

GfK viis jaanuaris kahekümne kolmes riigis läbi küsitluse teemal „Tervislik eluviis ja meetmed füüsilise tervise säilitamiseks“. Eesmärgiks oli välja selgitada need tegevused, mida üle maailma regulaarselt ette võetakse füüsilise heaolu säilitamiseks. Selgus, et uuringus osalenutest ⅔ peab kõige olulisemaks und, mida hindas tervise vaatevinklist esmatähtsaks 69% naistest ja 63% meestest. Teisele kohale jäi tervislik toitumine ja kolmandaks regulaarne treening.
Erinevates riikides on aga eelistused erinevad. Näiteks kui kaheksale indoneeslasele kümnest on tervise säilitamiseks magamine eriliselt oluline, siis Mehhikos ja Hiinas leidub seevastu kõige rohkem neid, kes väidavad, et kindlustavad omale füüsilise tervise ennekõike treeninguga.

GfK viib igakuiselt läbi uuringuid maailma aktuaalseimatel teemadel mitmetes riikides, leides, et inimestel oleks silmaringi laiendamise tarvis teada saada, mis mujal toimub.

GoodNews tutvustabki järgnevaks oma lugejatele GfK uuringute tulemusi selle kohta, mida tehakse hea tervise säilitamise nimel.

UURINGU TULEMUSED

Magamine võidab inimeste tervise rutiinides tervisliku toitumise ja trenni

  • Mehhikos ja Hiinas on kõige suurem arv inimesi, kes väidavad, et teevad trenni regulaarselt oma füüsilise tervise säilitamiseks
  • Üle kaheksa indoneeslase kümnest magavad regulaarselt piisavalt, et oma füüsilist tervist säilitada – erinevalt veidi üle poole venelastest.

Nuremberg, jaanuar, 2015 – GfK küsis tarbijatelt üle maailma, mida nad oma füüsilise tervise säilitamise nimel teevad – ja piisav uni võitis tervisliku toitumise, füüsilise aktiivsuse ja vitamiinide võtmise.

GfK küsitles 23-s riigis ja leidis, et kaks kolmandikku maailma tarbijatest (66%) ütlevad, et nad regulaarselt magavad piisavalt oma füüsilise tervise säilitamiseks. See on populaarsem naiste seas (69%), võrreldes 63% maailma meestega.

Populaarsuselt teine tegevus on tervislik toitumine, täisväärtuslik toit, 59% maailma tarbijatest jälgivad seda oma füüsilise tervise säilitamiseks. Antud juhul juhivad sel alal naised tugevalt 63%-ga, võrreldes 56% meestega.

Kui asi puudutab füüsilist aktiivsust, siis 57% maailma tarbijatest teevad regulaarselt trenni oma füüsilise heaolu säilitamiseks – ja seda teevad mehed rohkem kui naised: 60% vs 54%.

Infograafik: top 5 inimeste tegevust füüsilise tervise säilitamiseks

GfK-Infographic-Physical-Health-Total

Riigid, kus top 3 tegevust on kõige populaarsemad

Vaadates, kui levinud need tervislikud käitumised on igas riigis eraldi, näitab GfK uuring, et Indoneesia (85%), India (77%) ja Hiina (73%) on top 3 riiki, kus tarbijad tavapäraselt saavad piisavalt magada oma füüsilise tervise säilitamiseks.

India ja Indoneesia on samuti ka top kaks turgu, kus tarbijad regulaarselt toituvad tervislikult oma füüsilise heaolu säilitamiseks, vastavalt 79- ja 74%-ga – ja neile järgneb Mehhiko 69%-ga.

Riikide seas, kus inimesed regulaarselt trenni teevad oma füüsilise tervise säilitamiseks, on Mehhiko tipus 68%-ga, talle järgneb tihedalt Hiina 67%-ga ja Kanada ning Austraalia jagavad kolmandat kohta 61%-ga.

Infograafik: kuidas riigid erinevad füüsilise tervise säilitamise koha pealt

GfK-Infographic-Physical-Health-Countries

Erinevused naiste ja meeste vahel

Muud huvitavad tulemused GfK uuringust sisaldavad ka fakti, et ülemaailmsed naised kasutavad üle kahe kordse suurema tõenäosusega päikesekaitsekreemi kui ülemaailmsed mehed, et oma füüsilist tervist säilitada (42% vs 18%). Brasiilia tarbijad juhivad päikesekaitsekreemi kasutamise koha pealt riiklikul tasemel (46%), talle järgneb Kanada  ja Lõuna-Korea (mõlemad 43%). Austraalia ja Hispaania mõlemad järgnevad  42%-ga.

Erinevused lapsevanemate ja mitte-lapsevanemate vahel

Uuring näitas ka, et esineb erinevusi lapsevanemate ja mitte-lapsevanemate top 3 tegevuste seas oma füüsilise tervise säilitamiseks. Väike erinevus on piisava une (kus lapsevanemad juhivad 2% võrra) ja füüsilise aktiivsuse (kus mitte-lapsevanemad juhivad 3% võrra) vahel. Aga me näeme veel suuremat erinevust tervisliku toitumise, täisväärtusliku toidu koha pealt. Siinkohal juhivad lapsevanemad mitte-lapsevanemate ees    8%-ga, arvatavasti sellepärast, et sellest tervislikust meetmest saab kasu nii laps kui vanem.

Edetabel: tegevused, mida inimesed üle maailma teevad regulaarselt oma füüsilise heaolu säilitamiseks

Piisav uni 66%
Tervislik, täisväärtuslik toit 59%
Liikumine 57%
Regulaarne suuhoolduse rutiin 54%
Veedavad aega perekonna, sõprade või lemmikloomadega 53%
Kasutavad nahahooldus või ilu/isikliku hügieeni tooteid 38%
Võtavad vitamiine või muid toidulisandeid 32%
Kasutavad päikesekaitsekreemi 30%
Teevad pausi tehnoloogiast või katkestavad ühenduse 22%
Jälgivad kindlat dieeti 18%
Mediteerivad või kasutavad muid rahustavaid võtteid 17%
Käivad massaažis või kasutavad muid SPA-teenuseid 14%
Kasutavad taimseid, holistlikke või muid alternatiivseid abinõusid/ teraapiaid 14%
Saavad kosmeetilisi või plaanilisi operatsioone või mitte-kirurgilisi protseduure 6%

Uuringust

Antud uuringu tarbeks intervjueeris GfK enam kui 28 000 tarbijat vanuses 15 ja enam 23-s riigis, kas siis Internetis või näost-näkku 2014 aasta suvel. Osalenud riigid on Argentiina, Austraalia, Belgia, Brasiilia, Kanada, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa, India, Indoneesia, Itaalia, Jaapan, Mehhiko, Poola, Venemaa, Lõuna-Aafrika, Lõuna-Korea, Hispaania, Rootsi, Türgi, Suurbritannia, Ukraina ja USA.

Rohkema informatsiooni saamiseks palun külastage www.gfk.com või jälgige GfK-d Twitteris.

Head Uudised GoodNews