1. Avaleht
  2. Tervis
  3. HEA UNE SALADUSED! Hea une seitse saladust
HEA UNE SALADUSED! Hea une seitse saladust

HEA UNE SALADUSED! Hea une seitse saladust

magamineOn teil unehäired? Kindlad päevased tegemised aitavad teil kergesti tagada ööseks hea une.

Regulaarne treening meeldiva väsimuse ja hea une jaoks

Regulaarne treening on suurepärane viis hea une saavutamiseks. Tuleb ainult meeles pidada, et ei tohi treenida vahetult enne magama minekut. Vastasel korral pole teie keha voodisse heitmise hetkel veel piisavalt lõõgastunud.
Hommikune võimlemine on ideaalne viis oma keha üles äratamiseks. Hommikune jooksmine või võimlemine täidab teid energiaga ja selle tulemusena tunnete end suurepäraselt.

Vältige alkoholi tarbimist enne magamisaega

Alkoholi tarbimine enne magamisaega, muudab teid rahutuks.
Alkoholi joomine enne magama heitmist põhjustab ka norskamist, mis raskendab õhu pääsemist kopsudesse. Vähendatud koguses verehapnikku pärsib une kvaliteeti.

Vältige kofeiini ja suhkrut

Kofeiin on stimulant, mis akumuleerub kehasse üsna mitmeks tunniks ja takistab seda puhkamisel. Proovige enne magama minekut vältida kohvijoomist, gaseeritud jooke ja maiustuste söömist, mis avaldavad teie kehale stimuleerivat mõju.

Kindel ajakava

Proovige magama minna iga päev samal kellaajal ja kinni pidada ka samal kellaajal ärkamisest – isegi nädalavahetustel. Seeläbi harjub teie keha teatud biorütmiga, mis tagab parema une ja lõõgastumise.
Kui tunnete end hommikuti uniselt, ärge pikendage oma uneaega rohkem kui tavaliselt, vaid selle asemel ärgake pigem üles. Sel moel ei riku te väljakujunenud biorütmi, millega teie keha harjunud on.

Kasulik pärastlõunane uinak

Vähemalt korra päevas võivad inimesed tunda väsimust või unisust. Tavaliselt tuntakse end väsinuna pärastlõunasel ajal kella kahe ja nelja vahel. Sellisel juhul aitab lühike 15 minutiline uinak, kuid tuleb tähelepanu pöörata sellele, et te ei magaks rohkem kui 20 minutit. Vastasel korral langeb teie keha sügava une staadiumisse, mis ei aita teil end tunda puhanuna, vaid vastupidi, paneb teil end tundma veel halvemini kui enne.

Looge meeldiv magamiskeskkond

Magamistuba peaks olema ainult magamiseks. Veenduge, et te ei muuda seda kohaks, kus töötatakse või vaadatakse televiisorit. Nimelt on 60 % teismelistel magamistoas arvuti, televiisor või mõni teine tehniline seade, mis avaldab negatiivset mõju une pikkusele ja kvaliteedile.

Valige sobilik madrats

Ekspertide poolt läbi viidud uurimuse kohaselt, on sobilik madrats üks olulisemaid tegureid hea une saavutamiseks.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews