1. Avaleht
  2. Tervis
  3. HOIAME LASTE SILMI! Ida-Tallinna Keskhaigla saab Colonna abiga keratobiomeetri
HOIAME LASTE SILMI! Ida-Tallinna Keskhaigla saab Colonna abiga keratobiomeetri

HOIAME LASTE SILMI! Ida-Tallinna Keskhaigla saab Colonna abiga keratobiomeetri

Ida-Tallinna Keskhaigla silmakabinetti jõuab peagi spetsiaalselt lühinägevusega laste uurimiseks ja ravi määramiseks mõeldud keratobiomeeter, mille ostmiseks vajalikud 22 547 eurot annetas Colonna Heategevusfond.

Fondi asutaja Roberto de Silvestri sõnul on tegemist maailmas alles hiljuti kasutusele võetud aparaadiga, mis võimaldab mõne hetkega jäädvustada kõik vajalikud parameetrid müoopia diagnoosimiseks. Kui varasemalt pidi last uurima mitme eri aparaadiga, siis uus masin on palju lapsesõbralikum ja kiirem. „Oleme südamest tänulikud Colonna püsiannetajatele, kelle abil seekordse toetussumma kokku kogusime ja laste silmade hoidmiseks ja aitamiseks oma panuse saame anda!“ lisab de Silvestri.

Laste silmad on praegu suurema surve all kui kunagi varem, sest õues viibitakse vähe ning ekraanide taga ollakse väga palju. ITK silmaarsti Kadi Palumaa sõnul on statistika murettekitav: hinnanguliselt 20-30% Eesti põhikooliealistest lastest ehk 45 000 koolilast on lühinägevusega ja see hulk kasvab aasta-aastalt.

Viimaste aastate kliinilises praktikas on selgelt näha müoopia laialdasemat levikut. Lühinägevus tekib tänapäeval üha sagedamini noorematel lastel. „Euroopa riikides läbi viidud uuringute põhjal võime eeldada, et Eestis jääb müoopia levimus nooremates kooliastmetes umbes 10-20% ja põhikooli lõpuklassides 20-30% vahele,“ kirjeldab dr Palumaa olukorra tõsidust.

Lühinägevus kujuneb tavaliselt välja varases koolieas. Selle tekkeriski suurendab vähene õues päevavalguses viibimine ja rohke lähitöö, sealhulgas arvutite ja nutiseadmete kasutamine. Kuna laste igapäevaelu on õppimisest kuni sotsiaalse suhtluseni kolinud koroona ajal nutiseadmetesse, siis kutsub dr Palumaa praegu lapsevanemaid üles erilisele tähelepanelikkusele laste silmade hoidmisel.

Probleemi teadvustamisele aitab kaasa kevadel Colonna Heategevusfondi ellukutsutud ennetuskampaania „Hoiame laste silmi!“. „Oleme väga tänulikud fondile, kelle abiga saame lühinägevuseprobleemile suuremat tähelepanu juhtida. Kampaania raames pakume välja lihtsad juhised, mida vanemad laste päevarutiini lisada saavad. Tegemist on tõhusa 2-20-20 reegliga: laps peaks viibima iga päev vähemalt 2 tundi õues päevavalguse käes ja iga 20 minuti lähitöö järel vaatama 20 sekundi vältel kaugusesse,“ selgitab dr Palumaa.

„Lühinägevust saab korrigeerida miinusprillide või kontaktläätsedega, kuid need meetodid ei takista lühinägevuse süvenemist,“ rääkis dr Palumaa ja tõi lisaks välja mõned uued tõenduspõhised meetodid, mis mitmel pool maailmas juba kasutusele võetud. „Kõige efektiivsemaks ravimeetodiks on atropiini silmatilgad, mis pärsivad müoopia süvenemist. Eestis ja lähiriikides pole see ravi veel kättesaadav, kuid silmaarstid uurivad selle võimalikult kiire kasutusele võtmise võimalusi.“

Colonna on alates 2013. aastast korraldanud annetuskampaaniaid ja kogunud üle 310 000 euro ennetähtaegsete ja vastsündinud laste abistamiseks ning viljatusravi toetuseks.

Head Uudised GoodNews