1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ida-Tallinna Keskhaigla kliinikud teevad tõhusat koostööd raseda tervise jälgimisel
Ida-Tallinna Keskhaigla kliinikud teevad tõhusat koostööd raseda tervise jälgimisel

Ida-Tallinna Keskhaigla kliinikud teevad tõhusat koostööd raseda tervise jälgimisel

Sel aastal 235. juubelit tähistav Ida-Tallinna Keskhaigla on kasvanud aastatega suurkeskuseks, mis suudab pakkuda oma patsientidele multidistsiplinaarset käsitlust.

Haigla igapäevaste patsientide seas on ka rasedad, kelle seisund nõuab delikaatsemat lähenemist ja sageli ka mitme eriala spetsialisti koostööd. Ida-Tallinna Keskhaigla suudab pakkuda Põhja-Eesti piirkonnas kõige komplekssemalt rasedate jälgimist.

2019. aastal registreeriti siseministeeriumi andmetel 13897 sündi, neist 4218 – pea iga kolmas laps Eestis – nägi ilmavalgust Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmajas.

Aasta jooksul jälgitakse ITK naistekliinikus pea 4300 naise raseduse kulgu. Probleemse raseduse korral on abiks multidistsiplinaarne meeskond, kes omab piisavat pädevust raseda raviks. Tähelepanu võivad vajada naise kroonilised haigused ja lapseootuse ajal ilmnenud terviseprobleemid, näiteks gestatsioonidiabeet, rasedusaegne hüpertensioon ja preeklampsia jpm.

ITK naistekliiniku ämmaemandusjuhi Vivian Arusaare sõnul on ämmemandate eesmärk jälgida raseduse kulgu ja õigeaegselt märgata kõrvalekaldeid, kuid vahel sellest ainuüksi ei piisa. „Probleemse raseduse korral tuleb lisaks jälgimisele ka uurida ja ravida, et naise tervis oleks hoitud ning sünniks terve ja ajaline laps. Raseda terviseprobleemi korral on vaja tagada patsiendi multidistsiplinaarne käsitlus. Lisaks ämmaemandale, naistearstile ja lastearstile kaasatakse teatud olukordades ema ja lapse tervise jälgimiseks vajalik erialaspetsialist, kas kardioloog, endokrinoloog, kirurg, onkoloog või muu eriala esindaja,“ tõi välja Arusaar.

Ämmaemandusjuhi sõnul on probleemse raseduse üheks võimalikuks riskiteguriks moodne elustiil – vähene liikuvus, mõõdukas ülekaal, ebatervislik toiduvalik – kui ka tendents, et aastatega kasvab hilises eas sünnitajate arv. See trend toob kaasa vanusega kaasuvate haiguste esinemissageduse tõusu rasedatel. „Enamasti 3. või 4. lapse sünd jääb naistel 30. eluaastate teise poolde. Selles vanuses võib olla juba välja kujunenud eelsoodumus diabeediks, vererõhu tõusuks, südamehaigusteks jt terviseprobleemideks ning sel juhul on vaja raseduse ajal eriarsti abi,“ tõdes Arusaar ja lisas, et sellist abi suudavad pakkuda ainult suured keskused nagu Ida-Tallinna Keskhaigla.

ITK perinataalkeskuse juhataja dr Ferenc Szirko sõnul suudab ITK pakkuda abi kõigile rasedatele. „Meie sünnitusmaja erakorralise abi osakonda pöördub erinevate probleemidega iga päev 10-20 rasedat. Me teeme igapäevaselt koorioni biopsiaid, lootevee uuringuid, üsasiseseid vereülekandeid, loote südameuuringuid, emaka ja loote magnetresonants-tomograafia uuringuid, laparoskoopiaid, tsüstoskoopiaid, gastroskoopiaid ja paigaldame emakakaela õmblusi,“ loetles dr Szirko ITK meditsiinilisi võimalusi.

„Rasedate jaoks Ida-Tallinna Keskhaiglas järjekorda ei ole – olgu tegemist südame- või neeruhaigusega, neuroloogilise või endokrinoloogilise haigusega. Uuringutega alustatakse kohe ning ITK kliinikute spetsialistiga leitakse ka parim võimalik lahendus,“ tõdes dr Szirko.

Täna, 7. veebruaril toimub Ida-Tallinna Keskhaigla esimene ülehaiglaline konverents, mis käsitleb raseda tervist multidistsiplinaarses võtmes. Konverentsil astuvad üles oma eriala tipud – spetsialistid neuroloogiast, radioloogiast, kirurgiast, günekoloogiast, ortopeediast, füsioteraapiast jm erialadelt.

Head Uudised GoodNews