1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuse virvendusarütmia kabinet tähistab 5. sünnipäeva
Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuse virvendusarütmia kabinet tähistab 5. sünnipäeva

Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuse virvendusarütmia kabinet tähistab 5. sünnipäeva

Täna, 23. novembril saab ITK südamekeskuse virvendusarütmia kabinet 5-aastaseks. Tegemist on unikaalse kabinetiga Eestis, kuhu suunatakse esmase virvendusarütmia diagnoosiga patsiendid ITK EMOst. Perearstidel on võimalik suunata patsiente läbi e-konsultatsiooni. Kabinet on moodsale ajale kohaselt virtuaalne.

Virvendusarütmia on kõige sagedamini esinev rütmihäire. „Selle korral on südametöö ebaregulaarne, mis võib põhjustada südame õõntes trombide teket ja südame jõudluse langust. Selle tagajärjel võivad tekkida rasked tüsistused nagu näiteks ajuinfarkt ja südamepuudulikkus,“ ütles ITK südamekeskuse juhataja dr Heli Kaljusaar.

Foto: Freepik

Tüüpilisemate sümptomitena nimetab kardioloog-juhtivarst dr Henri Kaljumäe südamekloppimist, koormustaluvuse langust ja õhupuudustunnet. On ka inimesi, kes tunnetavad arütmiat ebamugavustundena rinnakus või rindkerevaluna.

Virvendusarütmia kabinetis nõustab patsienti õde, kes vaatab üle riskitegurid, tellib vajalikud uuringud ja seejärel suunab kardioloogi juurde, kes otsustab edasise ravi.

„Me oleme teerajajad, kuid jäänud viie aasta jooksul seni ainukeseks organiseeritud tegevusega AF kabinetiks Eestis,“ ütles dr Kaljusaar, kes loodab, et Eestis on sarnaseid kabinette tulevikus rohkem kui ühes haiglas.

Head Uudised GoodNews