1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ida-Tallinna Keskhaigla tutvustas Evelin Ilvesele taastusravikliinikut
Ida-Tallinna Keskhaigla tutvustas Evelin Ilvesele taastusravikliinikut

Ida-Tallinna Keskhaigla tutvustas Evelin Ilvesele taastusravikliinikut

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

„On muljetavaldav, kuidas viis aastat kestnud töö tulemusena tegutseb meil nüüd kaasaegne ja innovaatiline taastusravi keskus, mis aitab paljudel inimestel pärast ägedat haigestumist või raskelt vigastada saamist tavaellu tagasi pöörduda,“ tunnustas Evelin Ilves Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikliiniku juhataja Heidi Gili pühendumust.

Evelin Ilves tutvus kliinikusse rajatud harjutuskorteriga, kus õpetatakse näiteks ka kodumasinatega hakkamasaamist või käevigastuse järgselt padjale püüri peale panemist ja söögi valmistamist.

Heidi Gili sõnul on taastusravikliiniku tähelepanu ka sportlaste haiguste ja traumade ennetusel, nii on korraldatud koostöös Korvpalliliiduga sportlaste terviseuuringuid.

Evelin Ilvese külastuse ajal tõdeti, et läbimõtlemist ja süsteemset edendamist vajab spordimeditsiin laiemalt, samuti onkoloogiline taastusravi, laste taastusravi ja kardioloogiliste haiguste taastusravi.

Evelin Ilves tunnistas, et tulemuslikult korraldatud taastusravi on olnud Eesti meditsiinis kaua nii alahinnatud kui ka alarahastatud.

„Ent patsiendi seisukohalt on just taastumine tihti võti, et suuta tavaellu tagasi pöörduda. Inimene, kes jääb pärast rasket traumat või keerulist lõikust voodi või kodu külge aheldatuks, on kokkuvõttes kordades kulukam ka riigile, kui ta kaasaegse taastusravi abil täisväärtuslikuna ühiskonda ja tööle uuesti tuua,“ ütles Evelin Ilves.

Heidi Gil tutvustas ka kliiniku amputatsioonijärgse taastusravi keskust, mis valmis Ameerika Ühendriikide Euroopa Väekoondise Kontori, Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna ja Eesti valitsuse toel ning mille eesmärgiks oli pakkuda väga kvaliteetset abi meie kaitseväe välismissioonidel raskelt vigastada saanud sõduritele. Üks neist on Madis Põri, kes töötab samas keskuses proteesimeistrina.

„See on näide, kuidas kaasaegne taastusravi aitab raskelt vigastatutel teistega võrdselt edasi elada,“ tõdes Heidi Gil.

Amputatsioonijärgse taastusravi keskuses on ka kaitseväe missiooniveterane toetava Sinilille kampaania järel antigravitatsiooni liikurrada, mis muudab inimese kuni 80% kergemaks ning mida kasutatakse luumurdude ja amputatsiooni järgselt, samuti passiivliigutuse trenažöör, mis õpetab inimest uuesti valu piiri tunnetades kätt liigutama.

Head Uudised GoodNews