1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ida-Tallinna Keskhaiglas taastus plaaniline ravi
Ida-Tallinna Keskhaiglas taastus plaaniline ravi

Ida-Tallinna Keskhaiglas taastus plaaniline ravi

Ida-Tallinna Keskhaiglas on plaaniline ravi taastunud kõikidel erialadel.

„Plaanilise ravi ooteajad on pikenenud Covid-osakondade töötamise perioodi võrra. Plaanilise töö taastumine patsientide jaoks toimub olemasoleva järjekorra alusel,“ ütles ITK kirurgiakliiniku juhataja Andrus Arak. Kliinik läheneb oma maksimaalsele võimekusele vastavalt riiklikule de-eskaleerimisplaanile ja 31. maist on kirurgilistes osakondades tavapärane töö taastatud.

Ortopeediakeskuse juhataja Andres Kööp ütles, et keskus töötab hetkel täies mahus. „31. maist saame kasutada kogu osakonna voodifondi. 44 päeva raviti ortopeediaosakonna pinnal Covidi-haigeid ja siis ei saanud me plaanilist ravi praktiliselt üldse teha. Samuti oli ka tavapraktikast erinev erakorraliste traumadega haigete ravi. Eelmise aasta kevadega võrreldes, kui samuti oli plaaniline töö peatatud, aga osakond oli siiski ortopeediliste haigete päralt, oleme teinud üle 200 operatsiooni vähem. Enne Covidi-aega arvestades oleme seni teinud üle 400 operatsiooni vähem,“ ütles dr Kööp.

Kevadel, kui Ida-Tallinna Keskhaiglas oli avatud neli Covid-osakonda, oli plaaniline ravi peaaegu täielikult peatunud siseerialadel ja 80 protsendi ulatuses kirurgilistel erialadel.

„Plaanilise töö piirangud toimusid paralleelselt Covid-osakondade avamistega. Kirurgiakliinikus eraldati Covid-osakondade tarbeks üle 50% voodikohtadest. Plaaniline töö oli piiratud kõikidel kirurgilistel erialadel. Edasi ei lükatud erakorralisi ja onkoloogilisi operatsioone,“ ütles dr Arak.

Sisekliinikus viidi plaaniline ravi miinimumini viimased kuus kuud. „Iga eriala vaatas läbi oma haigete plaanid ja tegi järjekorra: kui haige seisund vajas kiiremat hospitaliseerimist, siis see ka pandeemia ajal leiti. Onkoloogias katkestusi ei olnud,“ kirjeldas sisekliiniku juhataja Kai Sukles.

„Kui laiemalt vaadata, siis mitte ühelgi erialal ei jäänud need patsiendid, kes vajasid hädasti haiglaravi, haiglasse vastu võtmata. Nüüd vaatab iga eriala üle oma järjekorra ja järjest võetakse: need, kes jäid ootele, tulevad nüüd esimestena,“ ütles dr Sukles.

Head Uudised GoodNews