1. Avaleht
  2. Tervis
  3. IGA EMA JA ISA I Karskusliit jättis aasta tegija seekord nimeliselt nimetamata
IGA EMA JA ISA I Karskusliit jättis aasta tegija seekord nimeliselt nimetamata

IGA EMA JA ISA I Karskusliit jättis aasta tegija seekord nimeliselt nimetamata

Eesti Karskusliit otsustas 2020. aastale mõeldes nimetada aasta tegijaks lapsevanema, ema ja isa, kes oma laste nimel ja tõttu on loobunud alkoholi tarvitamisest, et tagada lastele turvaline kodukeskkond ja anda head eeskuju.

Üheks ilmekaks näiteks, kus aasta tegijast lapsevanema roll esile kerkib, on lapse sünnipäevapidu. Tihti on harjumus, et ka kõige väiksemate sünnipäev tähendab suuremate jaoks napsu lauale panemist kõige sellega seonduvaga. Lapsevanemad, kes suudavad lapse sünnipäevi tähistada ka “lisajulgustuseta”, on eeskujuks kõigile ja loovad uut kultuuri, kus alkohol pole iga tähistamise loomulik osa.

“Möödunud aastal tõusis kodus olemine ja kodune kontekst eraldiseisvaks teemaks. Eriolukorra ja isolatsiooni tõttu viibisid inimesed pereliikmetega palju rohkem koos kui tavarütmis,” avas teemat karskusliidu juht Lauri Beekmann. “Paraku tõstis see esile ka mureküsimused, kus inimesed kasvavas stressis ja pinge all tegid üksteisele liiga ning alkohol, nagu ikka, täitis seal negatiivset rolli. Kuid paljude jaoks oli see aeg lapsevanema rolli – positiivses mõttes – taasavastamise ja tugevdamise periood. Rohkem kui tavaliselt olime oma laste tegemistega otseselt seotud, nende koolitöödest kuni vabaajaveetmises osalemiseni välja. Igasugune suhtlemine tõmbus kokku ja oli rohkem perekeskne. Lapsevanema eeskuju roll, mõeldes ka igasugustele tähtpäevadele ja sünnipäevadele, kasvas senisest veelgi.”

Juba möödunud sajandi algusest perekonna rolli tähtsustamises juuri omav Eesti Karskusliit rõhutab lapsevanema tähenduse esiletõstmisega koduse kasvatuse ja keskkonna kujundamise kõige kaalukamat tähtsust laste ja noorte tervislike eluvalikute kujundamisel ja mõjutamisel.

“Me täname iga ema ja isa, kes annab eeskuju ja kelle sõnad ja teod ka meelemürkideküsimuses ei lähe lahku ega tekita lapses segadust. Me kutsume iga lapsevanemat sellele küsimusele oma elus järele mõtlema ning olema selguse ja hea eeskuju tuletorniks enda lastele. Tänavu surume teil kätt, täname ja soovime edaspidisekski jõudu,” ütles Beekmann.

Karskusliidu aasta tegijad

2007: dr Merike Martinson ja Merili Piipuu
2008: ajakiri Eesti Naine
2009: Hiiu Folk
2010: Marje Josing
2011: dr Indrek Saar
2012: dr Mare Liiger
2013: Ülle Rüüson
2014: Lootuse Küla
2015: dr Airi Värnik
2016: Jevgeni Ossinovski
2018: Gerd Kanter
2019: Sirle Loigo

Head Uudised GoodNews