1. Avaleht
  2. Tervis
  3. IGA PÄEV LOEB I Sotsiaalkomisjon arutleb avalikul istungil vähiravi probleemide üle
IGA PÄEV LOEB I Sotsiaalkomisjon arutleb avalikul istungil vähiravi probleemide üle

IGA PÄEV LOEB I Sotsiaalkomisjon arutleb avalikul istungil vähiravi probleemide üle

Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänane avalik istung käsitleb vähiravi teemat ja lahkab ühisel arutelul valdkonna ekspertidega küsimust, kuidas jõuda selleni, et haiged saaksid optimaalsel ajal vajalikku ravi.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et istungi teema on „Iga päev loeb – ehk uueneva vähiravi kättesaadavus täna ja tulevikus“. „Soovime tänasel istungil saada põhjaliku ülevaate haigestumisest, ravi võimalustest, aga ka ravi hinnast ja võimalikest uutest ravimeetoditest. Vähki diagnoositakse iga päev üle 20 inimesel, mis teeb aastas keskmiselt pea 9000 uut juhtu. Paraku ei ole ette näha, et me selle haiguse lähemal ajal alistaksime või haigestumiste arvu märkimisväärselt kahandaksime, kuid kindlasti on palju võimalusi selleks, et haigete elu lihtsamaks muuta või haigestumist ennetada,“ rääkis Mölder.

Sotsiaalkomisjoni liige Hele Everaus märkis, et vähki suremus on Eestis kahetsusväärselt kõrge ja ravitulemused mitte alati ootuspärased. Tema sõnul on probleemiks pahaloomuliste kasvajate avastamine algstaadiumites ja tõsist läbimõtlemist vajab sel puhul esmatasandi arstiabi tegevus, aga ka skriiningutega hõivatuse tõstmine.

Everaus lisas, et murettekitav on uute kasvajapreparaatide kättesaadavus haigetele. „Näiteks aastatel 2015–2018 Euroopas aktsepteeritud 43st vähiravimist on Eestis haigetele Haigekassa poolt finantseeritud vaid 14. Uute ravimite tee haige raviskeemi on Eestis teiste maadega võrreldes oluliselt pikem – keskmiselt 947 päeva. Muret teeb ka onkoloogiliste ravimite rahastamine üldiselt – meil on nn mittekättesaadavad 60 protsenti ravimitest ja täielik Haigekassa finantseerimine 19 protsendil. Sloveenias näiteks on täielikult finantseeritud vastavalt 53 ja Soomes 77 protsenti,“ rääkis Everaus.

Positiivsena tõi Everaus esile, et inimeste teadlikkus oma tervisest kasvab pidevalt ja arsti poole pöördumist ei peeta häbiväärseks ega lükata seda enam viimasele hetkele. „Onkoloogia eriala arstid ja kogu muu personal on igapäevaselt tegutsemas oma parimate teadmiste ja oskuste kaudu haigete huvides. Püüame tänasel kohtumisel vähiravi teemaga tegelejatega üle vaadata viimase aja trendid haigestumiste ja vähi ravimise ning ennetamise osas ja otsida lahendusi probleemkohtadele,“ selgitas ta.

Istungile on videosilla vahendusel osalema kutsutud Sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa, Tervise Arengu Instituudi, Eesti Vähiliidu, Ravimiameti, Onkoteraapia Ühingu, Eesti Onkoloogide Seltsi, Eesti Hematoloogide Seltsi, Eesti Kliiniliste Onkoloogide Seltsi, Vähiravifondi „Kingitud Elu“, Vähihaigete Laste Vanemate Liidu, MTÜ Meeta, Põhja Eesti Regionaalhaigla, SA Tartu Ülikooli Kliinikum, Ida-Tallinna Keskhaigla, EPIKoja, Eesti Onkoloogiaõdede Ühingu, Ravimitootjate Liidu, WHO, Eesti Perearstide Seltsi ja Eesti Leukeemiahaigete Liidu esindajad.

Ettekannetega esinevad Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse, onkoloog Peeter Padrik („Innovatiivsed suunad onkoloogias“), Eesti Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juhataja Erki Laidmäe („Vähiravi maksumus“), Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs („Uued ravimid – kust ja kuidas?“), Eesti Vähiliidu nõukogu esimees Vahur Valvere („Miks Eesti vajab riiklikku vähiplaani?“) ning Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna juhataja Kaire Innos („Vähk Eestis“).

Riigikogu konverentsisaalis kell 14 algavat avalikku istungit saab jälgida veebiülekandena.

Head Uudised GoodNews