1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ilves rääkis e-tervise konverentsil IT kasutamisest tervishoius
Ilves rääkis e-tervise konverentsil IT kasutamisest tervishoius

Ilves rääkis e-tervise konverentsil IT kasutamisest tervishoius

Ilves rääkis e-tervise konverentsil IT kasutamisest tervishoiusRootsis e-tervise konverentsil osalenud president Toomas Hendrik Ilves keskendus oma sõnavõtus infotehnoloogia kasutamisele patsiendi-kesksema tervishoiu edendamisel.

Ilves tõdes Rootsis Kirunas peetud e-tervise rahvusvahelisel konverentsil, et toimiv tervishoiu infosüsteem peab olema patsiendi-keskne, teatas presidendi kantselei. Tema sõnul peavad inimesed olema oma terviseandmete omanikud.

Usalduse saavutamiseks infosüsteemi ja tema kasutajate vahel on omakorda on vajalik turvaline elektrooniline identiteet, mis paljudes Euroopa riikides täna veel puudub, märkis president, lisades, et Eestis on see ID kaardi näol olemas aastast 2002.

Ilves rääkis ka vajadusest muuta tervishoiusüsteem haiguste-kesksest tervise-kesksemaks.

“Haiguste ennetamiseks on vaja terviseandmeid. Tuleviku terviseinfosüsteemide abil peaks tulevikus koguma ja talletama infot kõigepealt tervise ning alles seejärel haiguste kohta,” tõdes ta.

Ilvese sõnul on IT vahendite kasutamine tervishoius Euroopas keskmiselt kümme aastat maas kõikidest teistest valdkondadest, kus IT lahendusi kasutatakse. “Infotehnoloogiliste võimaluste kasutamine võimaldaks vähendada kulutusi tervishoiule vananeva rahvastikuga Euroopas. Täna moodustavad need 6-15 protsenti valitsuse kulutustest Euroopa riikides,” tõdes riigipea.

Kiruna e-tervise konverents tõi kokku regionaaltasandi poliitikuid ning ettevõtjaid üle Euroopa.

Head Uudised GoodNews