1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Innovaatiline anti-CGPR ravimeetod migreeni ennetamiseks on Eestis saadaval
Innovaatiline anti-CGPR ravimeetod migreeni ennetamiseks on Eestis saadaval

Innovaatiline anti-CGPR ravimeetod migreeni ennetamiseks on Eestis saadaval

Alates käesoleva aasta oktoobrist on uue toimeviisiga spetsiifiline ravimeetod migreeni ennetamiseks kättesaadav ka Eestis – patsientidele, kes kannatavad migreeni käes sagedamini kui 4 päeva kuus. Ravimit hakkab tarnima Teva Baltics.

Uue meetodiga ravimine võimaldab annustamist kord kuus või kord kvartalis teostada kasutajasõbralikult – süstlaseadmega, millega patsient saab end ise süstida. Esmakordselt võetakse kasutusele CGRP vastaseid antikehi sisaldav ravim, mida täna soovitab riiklik tervishoiuteenistus (NHS) Inglismaal ja Walesis ning mille on heaks kiitnud Ühendkuningriigi Tervise ja Kliinilise Kvaliteedi Riiklik Instituut (NICE) kroonilise migreeniga patsientide ravimiseks (1). Tegemist on retseptiravimiga, mille kohta patsiendid saavad vajadusel rohkem infot oma perearstilt või neuroloogilt.

„Migreen kuulub kõige enam elukvaliteeti langetavate haiguste hulka ja paraku on see üks kõige sagedasem neuroloogiline haigus. Samas haigusel on ravi, mis aitab paremini kupeerida migreeniatakke ning vähendada nende sagedust. Viimast nimetatakse profülaktiliseks raviks ning selles vallas on viimastel aastatel toimunud läbimurre – kasutusele on jõudnud uudse toimemehhanismiga ravimirühmad, mis on esmakordselt migreenispetsiifilised,” ütles Eesti Peavaluühingu president ja Euroopa Peavaluföderatsiooni juhatuse liige dr Mark Braschinsky.

„Meil on hea meel, et saame pakkuda migreenikogukonnale uue ennetusravimeetodi jaoks ravimit, mida manustatakse süstlaseadmega. Kliinilised testid näitasid, et paljudel uut ravi saanud patsientidel vähenes migreenipäevade arv oluliselt – vähemalt 50 protsendi võrra ning vähenemist täheldati juba alates esimesest ravinädalast (2) (3). Ravim on hästi talutav, tõhus ning kasulik just keerulise migreeniga patsientidele, kel muud ravivõimalused on ebaõnnestunud. Traditsiooniliste süstalde kasutamine on patsientide jaoks tihti hirmutav. Antud ravim on saadaval pensüstlis, mida on patsiendil lihtne kasutada ja seega võimaldab see patsiendil endal oma seisundit kontrolli all hoida,” ütles Teva Baltic’u peadirektor Agita Birnbauma. „Paindlike ravivõimaluste pakkumine inimestele, kes kannatavad kurnava migreeni käes, tähendab Tevale võimalust täita oma lubadust parandada patsientide elukvaliteeti.”

Migreenipatsientidele ja arstidele on loodud uus infokanal migreeni ja teiste krooniliste haiguste kohta. SIIT on võimalik lugeda reaalse elu kogemuste kohta, kuidas elada kroonilise haigusega, säilitada elukvaliteeti, säilitada hea füüsiline ja vaimne tervis. Praegu on veebilehelt leitav info krooniliste haiguste kohta nagu migreen ja sclerosis multiplex ning lisaks ka kasulikku ja toetavat teavet patsientide lähedastele (perekond, sõbrad või spetsialistid), kes igapäevaselt hoolitsevad teiste eest. Tulevikus ajakohastatakse veebilehte regulaarselt uue ja kasuliku teabega ning kajastatakse suuremat hulka kroonilisi haigusi.

Migreen on üks kümnest kõige enam inimeste normaalset elutegevust häirivast haigusest maailmas. See on diagnoositud umbes miljardil inimesel ning Baltikumis põeb migreeni üle 1 miljoni inimese. Patsiendid on igast vanusest ja soost, ehkki naisi on migreeni käes kannatajate hulgas kolm korda rohkem kui mehi. Üle 90 protsendi migreenihaigetest ei suuda haigushoo ajal töötada ega adekvaatselt tegutseda. Migreen avaldub haigushoogude ehk atakkidena. Mõnda inimest tabab see üks või kaks korda aastas, teist isegi mitu korda kuus. Kõige tavalisem migreenihoog täiskasvanutel kestab 4 kuni 72 tundi, lastel 1-2 kuni 4 tundi. Tüüpiliselt iseloomustatakse migreeni tuikava peavaluna meelekohtadel ja otsmikul. Tänapäeval on saadaval mitmeid ravimeid, mis aitavad kontrollida migreenihooge, kuid on veel palju patsiente, kes on sunnitud migreenihoo ajaks kõik oma igapäevased tegevused katkestama, veetma päeva või isegi rohkem pimedas kannatades. Selle valu ajal on tavaliselt raske tegeleda füüsilise aktiivsusega, raske on isegi trepist üles või bussipeatusesse minek. Uuringud näitavad, et 40 protsendil juhtudest on migreenihood nii sagedased, et patsiendid võiksid abi saada migreeni ennetavate ravimite kasutamisest.

Head Uudised GoodNews