1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Jalutamise kasudest
Jalutamise kasudest

Jalutamise kasudest

Jalutamise kasudest

Briti vähihaigete toetamise organisatsioon Macmillian Cancer Support teatab, et nende uuringute järgi vähendab igapäevane jalutamine vähki suremise tõenäosust lausa 40%. Lisaks aitab see hakkama saada vähiravi kõrvalnähtudega, mis tihtilugu raskesti talutavad on. Vähemalt rinnavähi ja eesnäärmevähi osas aitavat igapäevased jalutuskäigud, mis kestavad umbes 20 minutit ja mille jooksul läbitakse vähemalt 1,6 kilomeetrit, 40% surmariski vähenemise neisse vähivormidesse.

Käimine peab aga olema intensiivne – et ajaks ka veidi hingeldama. Ka regulaarne jalgrattasõit sobib ühe prantslaste tehtud uuringu järgi postmenopausis naistele rinnavähi ennetamiseks suurepäraselt!

Soolevähi riski vähendamine poole võrra vajab aga veidi rohkem pingutamist – kuus tundi füüsilist aktiivsust, näiteks harjutuste tegemist nädalas või mõõduka intensiivsusega käimist 30 kilomeetrit nädalas. Selliste vähiravi kõrvaltoimete nagu tursete, rahutuse, muretsemise ja väsimuse vastu aitab füüsiline aktiivsus samuti. Veel vähendab see retsidiivide tõenäosust.

Ehk tasub teinekord pikemalt kirjutada asjast, mis paljusid huvitab – kas veinijoomine ikka on südametervisele kasulik või mitte. Euroopa kardioloogide kongressil oli sellestki juttu. Ja seekord sedapidi, et niisama veinijoomisest siiski märgatavat kasu pole – aga kui te teete vähemalt kaks korda nädalas intensiivsemalt tervisesporti, siis võib viiel päeval nädalas 0,2 liitrit ehk klaasikese veini endale lubada.

Punane vein näitas end veidi paremast küljest kui valge, suutes vähendada õige veidike üldkolesterooli, kuid vaid veinijoomine väljakirjutatud südameravimeid muidugi ei asenda.

Liikumisel võib see jõud isegi olla, vähemalt osaliselt, aga ei pruugi, kui sooned juba ladestustest pungil on. Siis peavad retseptis nii jõukohane liikumine kui ka ravimid koos olema.

Aleksander Laane

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

Head Uudised GoodNews