1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KÄED LÖÖDUD I Regionaalhaigla võtab kasutusele EKA tudengite disainitud kaitsevisiirid
KÄED LÖÖDUD I Regionaalhaigla võtab kasutusele EKA tudengite disainitud kaitsevisiirid

KÄED LÖÖDUD I Regionaalhaigla võtab kasutusele EKA tudengite disainitud kaitsevisiirid

Põhja-Eesti Regionaalhaigla lõi käed Eesti Kunstiakadeemiaga ning ostab esmalt 1000 tootedisaini tudengite loodud kaitsevisiiri, mida hakkavad kasutama Regionaalhaigla COVID ja intensiivravi osakondade töötajad. Kokku on Regionaalhaiglal plaanis neid visiire soetada 4000.

Regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse juhi dr Mait Altmetsa sõnul on  kaitsevisiiridest haigla eesliini töötajatele palju abi. “Meil on hea meel, et disainitudengid nii kiirelt ja süsteemselt tegutsesid ning tulid välja hästi toimiva kohaliku lahendusega,” lausus dr Altmets. “Oleme neid kaitsevisiire testinud ja igati rahul.” Tudengite disainitud visiire testiti Regionaalhaigla intensiivravi keskuse töötajate poolt.

Kaitsevisiirid sündisid märtsi lõpus toimunud häkatonil, mille Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini tudengid otsustasid korraldada justnimelt selleks, et tulla appi koroonakriisiga eesliinil võitlevatele tervishoiutöötajatele ja klienditeenindajatele olukorras, kus isikukaitsevahenditest on pidevalt suur puudus.  

Häkatonil lähtuti Terviseameti nõuetest – visiir peab katma kogu näo, kaitsma limaskesta, olema alkoholi sisaldava desovahendiga puhastatav ning sobima ka prillikandjatele. Tudengid lõid lahenduse, mida saab kiiresti ja koheselt masstoota ka ettevõtetes, kus sellega igapäevaselt ei tegeleta – nt pakendi- ja reklaamitööstuses – kasutades olemasolevaid materjalivarusid. Prototüüpidele leiti ka esimesed tootmisest huvitatud ettevõtted, nt üks trükikoda saaks koheselt valmistada 4000 visiiri. Regionaalhaigla valis häkatonil loodud lahendustest välja Hanna-Liisa Haukka ja Lõmaš Kama prototüübi, mis koos 1. kursuse tudengite Karl Kuke ja Erik Veelmaaga arendati nädalaga välja toodetavaks lahenduseks ja leiti tootmisettevõte.

Häkatonil osalesid tootedisani 1. ja 2. kursuse tudengid ning neid nõustasid Regionaalhaigla meedikud, insener-külalisõppejõud Andres Uuetoa ja EKA töötajad Mihkel-Emil Mikk, Maarja Mõtus, Heikki Zoova, Mihkel Mäll. Prototüübid valmisid tudengite kodus ja lõplikke detaile valmistas kaugtellimuse teel EKA prototüüpimise labori juhataja Madis Kaasik.

Head Uudised GoodNews