1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Käivitus reklaamikampaania „Joome poole vähem!“
Käivitus reklaamikampaania „Joome poole vähem!“

Käivitus reklaamikampaania „Joome poole vähem!“

Täna algas Terve Eesti SA algatatud sotsiaalse liikumise „Joome poole vähem!“ reklaamikampaania. Kampaania peamine sõnum on “Kingime Eestile koos parema tuleviku: joome poole vähem!”

Liikumine sai avalöögi 2013. aasta juunis eesmärgiga vähendada alkoholi liigtarbimisest tingitud kahjusid ning viia aastaks 2018 Eestis alkoholi tarvitamine praeguselt 10,6lt liitrilt püsivalt alla kuue liitri elaniku kohta.

Sotsiaalne liikumine „Joome poole vähem!“ on suunatud kodanikele ja kodanikuühiskonnale, kes sõltumata riigi alkoholipoliitikast, saavad personaalsete ja teadlike valikute kaudu alkoholitarbimist ning sellest tingitud kahjusid vähendada.

Terve Eesti SA tegevjuhi Keit Fomotškini sõnul seostub alkohol paljude ühiskondlike valukohtadega nagu madal liikluskultuur, poolelijäänud haridustee, tööealise elanikkonna haigestumus ja vigastused, pikaajaline töötus ning laste hooletusse jätmine: „Alkoholitarbimise vähendamine pakub Eestile praegu ühe väga selge eesmärgi, mida ka iga kodanik, lapsevanem ja sõpruskond saab ellu viia. Vähendades enda tarbitavaid alkoholikoguseid poole võrra ning oodates ka oma kaaslastelt vähem purjutamist, anname eeskuju ning saame üksikisiku tasandil vähendada alkoholitarbimist ja mitmeid sellega seotud kahjusid. Liikumisega aitame kaasa meie laste ja noorte alkoholitarbimise edasilükkamisele ning suurendame otsustajate julgust viia ellu vajalikud poliitilised muudatused alkoholi kahjude vähendamiseks Eesti ühiskonnas.“

Alkoholi kahjud Eesti ühiskonnas on ulatuslikud. Tervise Arengu Instituudi andmetel sureb igal aastal alkoholi tõttu ligi 1500 inimest, üle kümnendiku Eesti meestest on alkoholisõltlased. Kokku arvatakse alkoholisõltlasi Eestis olevat ligi 60 000. Maanteeameti ja PPA andetele tuginedes liigub ööpäevas Eesti teedel hinnanguliselt kuni 4000 purjus autojuhti. Eestile on omane ka veel see, et lapsed alustavad joomisega vara ja joovad palju, mis mitmekordistab nende sõltuvuse riske tulevikus.

Keit Fomotškin lisas, et alkoholipoliitika ei ole praegu piisavalt tugevalt reguleeritud ning lisaks toetab täna Eestis alkoholitarbimist ka praegune alkoholikultuur ja sotsiaalne surve elusündmusi alkoholiga tähistada: „See liikumine on võimalus luua alus uuele tarbimiskultuurile, kus purju joomine on taunitav ning sotsiaalne surve joomiseks praegusest oluliselt väiksem.“

Terve Eesti SA algatatud liikumisega on tänaseks liitunud mitmed organisatsioonid ja liikumine on saanud laiema toetuspinna ka facebookis, kus paari kuu jooksul on kogukonnaga liitunud üle 1500 inimese.

Kõik, kes soovivad alkoholikahjude vähendamisel kaasa mõelda ja rääkida, on oodatud: facebook.com/JoomePooleVahem

Head Uudised GoodNews