1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KANNA MASKI I Kaitsemaski kandmine võib vähendada SARS-CoV-2 nakkuse levikut ja haiguse raskusastet
KANNA MASKI I Kaitsemaski kandmine võib vähendada SARS-CoV-2 nakkuse levikut ja haiguse raskusastet

KANNA MASKI I Kaitsemaski kandmine võib vähendada SARS-CoV-2 nakkuse levikut ja haiguse raskusastet

Laialdane kaitsemaski kandmine võib vähendada SARS-CoV-2 nakkuse sümptomite raskusastet ning aidata kaasa sellele, et suurem osa esmastest nakatumistest väljenduksid asümptomaatilistena. Seda toetavad mitmed laiaulatuslikud epidemioloogilised uuringud, eriti need, mis tehti 2003. aastal SARS-pandeemia ajal Aasia riikides, mil kogu elanikkond harjus kaitsemaske kandma. Uuringute järeldused olid, et maski kandmise kui pandeemia tõkestamise meetme vahel on tugev seos.

Ajakirja „The New England Journal of Medicine“ artiklis „Facial Masking for Covid-19 – Potential for „Variolation“ as We Await a Vaccine“  tõid autorid Ghandi ja Rutherford välja seose maski kandmise positiivse mõju COVID-19 pandeemia tõkestamisele enne vaktsiini leidmist.

Näiteks Argentiina kruiisilaeval puhkenud SARS-CoV-2 puhangu ajal anti reisijatele kirurgilised maskid ja töötajatele FFP2 respiraatorid. Võrreldes varasemate kruiisilaevade puhangutega, kus maske ei kantud, oli asümptomaatilise nakatumise määr 81%. Kahes USA toidutöötlemise ettevõttes, kus töötajatel oli igapäevane maski kandmise kohustus, oli asümptomaatiliste nakkuste osakaal enam kui 500 nakatunud inimese hulgas 95% ja viiel protsendil olid kerged või mõõdukad haigusnähud. Riikides, kus maski kandmine elanikele oli kohustuslik, oli ka surmajuhtumite määr madalam.

Vaktsiini ootuse perioodil, mil maailmas SARS-CoV-2 levik jätkub, on maski kandmine üks meede, mis vähendaks raskeid haigusjuhte. Maskil on võime langetada nakkusohtlikku aerosoolide hulka, mis tekitavad haigust ehk maski kandes satub organismi väiksem hulk viirusosakesi ja raskete haigusjuhtumite asemel on rohkem asümptomaatilisi nakatunud inimesi.

„Praeguseks on meie kasutuses tõenduspõhised andmed, mille kohaselt maski kandmine aitab tõkestada viiruse levikut ja raskeid haigujuhte. Regionaalhaigla infektsioonikontrolli juhtrühm kohustab maskide kasutuselevõtu patsiendikontaktil, haigla üldaladel ja koosolekuruumides, kus hajutamine ei ole võimalik,” ütles Regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse juhataja dr Mait Altmets.

Head Uudised GoodNews