1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kapsast ammutame reipust, jõudu ja tervist
Kapsast ammutame reipust, jõudu ja tervist

Kapsast ammutame reipust, jõudu ja tervist

Foto: Aiamaailm.ee
Foto: Aiamaailm.ee

Kapsaste suguvõsa on suur, sest sinna kuulub üle 100 erineva liigi. Kõige üldlevinumateks on peakapsas, lillkapsas, punane peakapsas, spargelkapsas, rooskapsas, hiina kapsas. Loodusest leiame aga jänesekapsast.

Toitainete sisalduselt on kõik kapsaliigid suhteliselt sarnased ja nad on kasulikud ärahoidmaks veresoonte lupjumist, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandite teket ja ka vähktõve. Kapsaste suhteliselt suur kiudainete sisaldus parandab sooletegvust ja vähendab vere kolesteroolisisaldust. Kapsast saame ka vajalikke mineraalaineid (kaaliumi 150-400mg 100g kohta) ja kaltsiumi. Lisaks ka veel magneesiumi, rauda, mangaani, tsinki, vaske, seleeni, joodi, floori, kroomi jne. Kapsast saame hapendada ja selle tulemusel tekkivad piimhape ja mitmed ensüümid on kasulikud organismi ainevahetuses ja seedeprotsessis.

Kapsas toidulaual on õnneks küllalt populaarne. Kapsas on eeskätt kasutusel meie kodudes suppide koosluses ja salatites, vähem valmistatakse vormiroogasid, iseseisvaid toite ja pirukaid. Lill- ja spargelkapsast valmistatud püreesupid on kasutusel oma pikantse maitse ja kõrge väärtuse poolest lausa pidulikel söömaaegadel.

Toorsalateid kapsast võib valmistada koos sobivate marjade, puuviljade (ploomid, kirsid, apelsinid, ananassid, pohlad, jõhvikad, punased sõstrad, õunad jt), aga ka köögiviljadega (kurk, tomat, peet, porgand, sibul jt). Salati kastmetena kasutatakse tilli, peterselli, rohelise sibula, porrupealsetega maitsestatud õli või ka majoneesi ja hapukoort.

Kapsas on toiduaine, mis sobib ka hommikusöögiks kas iseseisvalt hautatuna või lisandina putrudes. Kes hommikuti eriti süüa ei armasta, võiks piirduda värske kapsamahla või hapukapsa joogiga (3/4 kl keefiri, 1/4 kl hapukapsamahla, suhkrut).

Loodusest saadud jänesekapsast sobib kasutada hapumaitselistes suppides, vormiroogades, salatites ja isegi magustoiduna. Viimasel juhul tehakse jänesekapsast paks kissell, mis jahtunult määritakse biskviitkoogi alusele või küpsistele vaheldumisi, kaunistatakse vahukoorega ja kuivatatud peenestatud rohelise droogi puruga. Et aastaringselt võtta oleks, võib värskeid lehti säilitada külmkapis külmutatult. Samuti sobivad kuivatamiseks ja peenestatult hoida õhukindlalt tumedas nõus.

RETSEPTID

Salat 

kolm 6 minuti muna,
jääkapsast,
tavalist kapsast,
porrulauku,
tilli,
chilliga oliiviõli,
musta pipart, soola.
Lõika kapsas peeneks ning lõhu kätega jääsalat mõnusateks tükkideks. Haki porru ja till ning munad. Sega kapsad, porru ja till kokku ning lisa oliiviõli, pipart ja soola. Pane külmikusse tunnikeseks seisma. Kui maitsed on kapsasse kenasti oma jälje jätnud, lisa munad ning sega uuesti läbi ja serveeri.

Hõrk linnuliha salat 

1 tükk punast kapsast (300 g),
25 g värsket ingverit,
1 granaatõun,
3 sl sidrunimahla,
1 sl suhkrut,
0,5 tl soola,
1/4 tl musta pipart,
1 dl pähkliõli,
1 dl koorimata mandleid,
1 dl värskeid või külmutatud pohli või mustsõstraid,
värsket salatit,
200 g suitsutatud linnuliha.
Eemalda kapsa välislehed ja lõika kapsas peeneks. Koori ingver ja riivi see peene riiviga. Lõika granaatõun pooleks, võta sisu välja ja sega kastmeks granaatõuna sisu ja väljavalgunud mahl, sidrunimahl, suhkur, sool, pipar, ingver ja õli. Lase mandlid korraks keema ja koori. Rösti need kuival pannil. Purusta mandlid. Sulata jäised marjad. Sega riivitud kapsas, marjad, mandlid ja salati tükkideks rebitud lehed läbi ja lisa kaste, sega. Jaota segu neljale taldrikule. Lõika liha viltu õhukesteks viiludeks ja tõsta taldrikutele salati kõrvale.

Salat kapsaga

300 g värsket kapsast,
0,5 pikka kurki,
2 väikest porgandit,
2 tomatit,
200 g keeduvorsti,
1 punane sibul.
KASTE:
100 g majoneesi,
100 g hapukoort,
suhkrut, pipart, soola.
Riivi jämeda riiviga kapsas ja porgand. Kurk ribasta. Tomat lõika sektorideks. Vorst ja sibul haki kuubikuteks. Enne salati segamist tambi kapsas pudrunuiaga pehmemaks. Lisa porgand, vorst, kurk, sibul. Sega kastmega ja maitsesta. Kaunista tomatiga.

Hapukapsasalat 

hapukapsast,
apelsini või õuna,
suhkrut, õli.
Lisa hapukapsale tükeldatud apelsin või õun. Kui soovid, võid lisada ka rosinaid. Lisa maitse järgi suhkrut ja õli, sega. HÜVA NÕU: kes hapukapsast puuviljadega ei soovi, võib kasutada sibulat või küüslauku.

Lillkapsasalat 

1 keskmine lillkapsas,
1 värske kurk,
3 tomatit,
1 pk krabipulki,
1 väiksem purk musti oliive (kivideta),
veidi soola,
sidrunimahla.
Lõika lillkapsas, tomat, kurk ja krabipulgad suupärasteks tükkideks. Oliivid lõika rõngasteks. Maitsestada soola ja sidrunimahlaga. Sega ja lase veidi külmikus seista.

Salat jänesekapsaga

100 g jänesekapsast,
100 g tomateid,
100 g värsket kurki,
50 g hiina kapsast,
0,5 kl majoneesi.,
25 g rohelist sibulat,
1 sl peenestatud maitserohelist.
soola.
Värske jänesekapsas rebi üksikuteks lehekesteks. Sügavkülmast võetud lehed sulata ja pigista ettevaatlikult üleliigne vedelik ära. Pese kurk ja lõika kangideks, tomat lõika õhukesteks viiludeks ja kapsas tee ribadeks. Sega kõik omavahel ja siis lisa majonees, vajadusel lisa veidi soola ja riputa peale maitserohelist.

Hautatud hapukapsad kanalihaga 

1 kg hapukapsast,
1 kg kanakoiba või -kintsu,
1 dl kanapuljongit,
1 dl haput punast veini,
0,5 dl toiduõli,
0,5 tl suhkrut, soola.
Pigista hapukapsastest liigne vedelik välja. Aseta kapsad haudepoti põhja. Lao kapsaste peale kanakoivad. (Võib ka mitu kihti). Vala kõik üle puljongi, veini ja õliga. Raputa peale soola. Kata haudepott kaanega ja tõsta see eelkuumutatud ahju 200°C juurde. Küpsemise ajal ära sega! Kui kana ja kapsad on valmis, võid soovi korral kanaliha luudest puhastada ja kapsastega segada. Suhkur lisa kapsastele peale valmimist ning sega kõik korralikult läbi. Serveeri kuumade keedetud kartulitega või omaette roana.

Köögiviljasnäkid dipikastmega 

400 g lillkapsast,
300 g värsket kurki,
300 g varssellerit,
1 kollane paprika,
1 punane paprika,
2-3 porgandit.
JOGURTI-KETŠUPI DIPIKASTE:
1 dl maitsestamata jogurtit.
0,5 dl ketšupit.
0,5 dl majoneesi.
KÜÜSLAUGUKASTE:
2 dl hapukoort.
2 purustatud küüslauguküünt.
0,5 tl aroomisoola.
Tee mõlemad kastmed, segades kokku selleks ettenähtud ained. Pane külmkappi pooleks tunniks maitsestuma. Samal ajal, kui kastmed on külmas, puhasta ja tükelda köögiviljad – lillkapsas lõika õisikuteks, ülejäänud piklikeks kangideks. Lao köögiviljad vaagnale ning serveeri kastmed kausikestes kõrvale.
 
Idamaised kapsad hernestega 

500 g värsket kapsast,
125-150 g külmutatud herneid,
5 sl toiduõli,
2 tl köömneid,
2 loorberilehte,
noaotsaga tšillipipart,
1 tl kurkumit,
1 roheline tšillikaun,
1 tl soola,
1 tl suhkrut,
0,5 tl Garam Masala’t.
Haki kapsas ribadeks. Sulata herned. Kuumuta õli ja prae selles kergelt köömned ja loorberilehed. Lisa kapsas ja herned, sega läbi ja kuumuta veidi aega. Lisa tšillipipar ja kurkum, vähenda kuumust ja hauta kaane all kuni kapsas on pehme (umbes 8 minutit). Samal ajal haki roheline tšilli-kaun hästi peeneks. Lisa kapsale. Maitsesta soola ja suhkruga, keeda veel 5 minutit. Võta kastrul tulelt ja lisa Garam Masala vürtsisegu. Paku kapsaid näiteks looma- ja lambaliha toitude lisandiks.

Forelli-lillkapsa-brokkolivorm parmesaniga 

800 g lillkapsast,
400 g brokkolit,
300 g puhastatud forelli,
riivitud parmesani juustu,
3 muna,
3 tomatit,
1 kl piima, soola,
pipart, vahemere ürdisegu.
Keeda brokkoli ja lillkapsas poolpehmeks. Samamoodi keeda veidike forelliliha. Valmista ahjuvorm ette, määri vähese võiga. Kurna liigne vesi brokkolilt ja lillkapsalt ära ning lõika sobivad tükid, samamoodi tee forelliliha väikesteks tükikesteks. Laota vormi põhja brokkoleid ja lillkapsast, siis pane kiht forelli, sinna peale riivitud juustu, siis uuesti kiht brokkoleid ja lillkapsast. Klopi munad, lisa piima, vastavalt soovile doseeri pipart, soola ja ürdisegu, vala segu vormile peale. Pane eelkuumutatud ahju, umbes 200°C juurde küpsema. Umbes 5 minutit enne väljavõtmist pane peale tomatid ja veelkord riivitud juustu. Kokku võiks roog ahjus olla vähemalt pool tundi.

Karrine lillkapsasalat

0,5 lillkapsapead,
1 porgand,
0,5 punast paprikat,
100 g kirsstomateid,
1 jalapeno pipar,
spinatit ja(või) rukolat.
KASTE:
70 g India pähkleid (leotatud 3-6 tundi),
2 tl karripulbrit,
100 ml vett,
1 küüslauguküüs,
pipart.
soola.
Murra lillkapsas väikesteks õisikuteks. Haki porgand ja paprika, lõika kirsstomatid pooleks ning tükelda jalapeno pipar. Kastme jaoks püreesta blenderis või köögikombainis India pähklid, küüslauguküüs, maitseained ja vesi. Sega kaste salatisse. Serveeri koos värske spinati ja rukolaga.
 
Allikas: Terviseleht 

Head Uudised GoodNews