1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kas teraapiapallil istumine on hea või hoopis halb?
Kas teraapiapallil istumine on hea või hoopis halb?

Kas teraapiapallil istumine on hea või hoopis halb?

desk-ballTeraapiapalli (teiste nimedega fitpall või fysiopall) kasutatakse treeningutel ebastabiilsema tugipinna loomiseks, et aktiviseerida kehatüve stabilisaatoreid. Viimasel ajal on levinud teraapiapalli kasutamine kontoritööl, kus see asendatakse tavalise tooliga.

Teraapiapallil istumise kasulikkus

Teraapiapallil sirgelt istumise jaoks tuleb rakendada tööle stabilisaatorlihaseid, et mitte ümber kukkuda. Sellest on tingitud ka tervishoiutöötajate soovitused, et inimesed võiksid tööjuures tavalised toolid teraapiapallide vastu vahetada. Tugevamad stabilisaatorlihased tähendavad ka tervemat alaselga. Lisaefektina põletab lihasaktiivsus rohkem kaloreid – tundub super ju! Istudes terveks ja saledaks – mitu kärbest ühe hoobiga.

Teraapiapallil pikalt istumise tegelikkus

456fygf7t876Esiteks ei ole teraapiapall imevahend, mis sind sirgena hoiab.  2009 aastal viidi läbi uuring, kus võrreldi kehaasendeid tavalisel toolil ja teraapiapallil istudes. Leiti, et kehaasendites ei ole määrav see, kas sa istud teraapiapallil või mitte.

Ka teraapiapallil saab valesti istuda. Õige rüht on sinu enda, mitte tooli teha! See, et teraapiapall aitab sind sirgemana hoida on müüt!

Teiseks ei ole saadav kalorite kuluefekt just eriti suur. Uuringud näitavad, et energiakulu on suurem vaid 4 kalorit tunnis. 8 tunnise päeva jooksul teeb see kokku ainult 32 kalorit. Võrdluseks võib tuua, et see on sama kui jätta söömata tühine veerand banaani või kõndida kaks korrust treppidest.

Kolmandaks on pikka aega pallil istumisel mitmeid negatiivseid efekte. Näiteks on leitud selles uuringus, et pikka aega pallil istumine tekitab lihaste pikaaegase ületöö tulemusena seljas hoopis suuremat ebamugavust ja valu. Eriti koormavad end üle niude- nimme ja nimme-ruutlihas, mis peavad korraliku rühiga istudes pidevalt selja sirget asendit säilitama. Nende lihaste pinge on tuttav nendele, kes teevad autoga pikki sõite. Pärast pikka autosõitu tundub alaselg kange. Sama tunne tekib pikka aega teraapiapallil istudes.

QL2

Siinkohal võib olla abi kergetest venitustest (pildil on nimme ruutlihase venitus küljele painutamisega ja siit näeb nimme-niude lihase venitust)

Lisaks ei ole pallil istudes ära toetatud ülakeha raskus ja see langeb kõik alaselja lülidele. Selle tulemusena on leitud, et teraapapallil istudes tekib isegi rohkem selja diskide kokkupoole vajumist kui tavalisel toolil istudes. See pole kindlasti hea märk. Selle liigse ülakeha surve vähendamiseks on endiselt parim variant ergonoomilise tooli kasutamine:

er

Kokkuvõtteks

Teraapiapallil istumine on suurepärane, kui seda teha lühiajaliselt. Hea variant on kasutada kontroritooli ja teraapiapalli koos, vahetades lihasväsimuse tekkel palli tooli vastu. Pallil istudes ära püsi kogu aeg samas asendis vaid liigu kergelt erinevates suundades, tõsta jalgu ja vetru. Päev läbi pallil istumine võib olla sobilik noortele ja kehaliselt aktiivsemate inimestele, kelle teised eluviisi tugitalad on tervislikud. Pallil istumine ei sobi kehaliselt väheaktiivsetele inimestele, kes päevläbi kontoritööd teevad. Arvestada tuleb, et igasugune pikaagne istumine on kehale koormav, olgu see siis toolil või pallil.

Taavi Metsma, FT

Istumise kahjulikkusest saad rohkem lugeda siit

Allikas: Fysioviis

Head Uudised GoodNews