1. Avaleht
  2. Tervis
  3. RAADIO ELMAR I Kiropraktik Priit Kõrve annab nõu: kuidas kodukontoris seljavalu leevendada?
RAADIO ELMAR I Kiropraktik Priit Kõrve annab nõu: kuidas kodukontoris seljavalu leevendada?

RAADIO ELMAR I Kiropraktik Priit Kõrve annab nõu: kuidas kodukontoris seljavalu leevendada?

Terviseteaduse magister, füsioterapeut ja manuaalterapeut/kiropraktik Priit Kõrve sõnab, et kodukontoriga on tihtipeale probleem selles, et see pole enamjaolt sisse seotud. Pere puhul on enamasti 1-2 pereliikmel korralik töökeskkond, teised aga töötavad diivaninurgal. Mõned tunnid pole sellest midagi, ent pika kooli- ja tööpäeva puhul kipub see mõju avaldama. Kui töökoht pole ergonoomiline, tekivad sundasendid ning palju probleemialgeid.

Nipid, kuidas seljavalu ennetada

Kõrve soovitab õigeks istumiseks reguleeritava kõrgusega laudu, et osa päevast istuda ja osa päevast tööd seistes teha. Head abivahendid on ka teraapiapallid ja lamedad täispuhutud padjad, mis sunnivad keha õiges asendis olema. “Nii kui kõrvale kalduma, hakkab ebamugav,” toob ta välja nende kasuteguri.

Küll aga on selge, et kodustes oludes ei ole kõiki vajalikke vahendeid ergonoomilise töökoha loomiseks. Kui näiteks monitori kõrgust reguleerida ei saa, saab selle lahendada ka käepäraste vahenditega – näiteks pannes alla mõned paksud vanad raamatud. Istumise alla või selja taha on toeks võimalik panna näiteks padi, eriti just diivanil.

Liikumine on oluline

Et ennetada ja leevendada seljavalu, võiks iga 45 minuti tagant, maksimaalselt pooleteist tunni tagant teha 10-15 minutit pausi, sealhulgas võimelda.

Enne tööd soovitab Kõrve teha 5 minutit harjutuskava, mis aitaks kehal koormust taluda – see kehtib iga töökoha puhul, mitte ainult kontoritöö. “Mina näiteks ei jõua hommikuti väga palju teha, aga üritan viis minutit ikka leida, et teha ära kriitilised jõuharjutused, et hoida enda kehaseisundit järje peal,” räägib ta.

Esmajärjekorras peaks vältima probleemi tekkimist

Kui seljavalu on juba tekkinud, peab sellega tegelema, ent Kõrve soovitab juba eos vältida probleemi tekkimist. Kui probleem on juba tekkinud, peaks pöörduma kiropraktiku poole ning teha võimemist ja harjutusi. Tihti võib olla vaja vaid paar korda teraapias käia ning edasi saab juba ise hakkama.

Lihtne harjutus seljavalu leevendamiseks on rippumine. Jalatallad peaksid olema maas, põlvest natuke kõverdatud ning teha loksutavaid liigutusi – see leevendab valu.

Veel harjutusi leiab Priit Kõrve veebilehelt Terveselg.ee.

KUULA RAADIO ELMARIT!

Head Uudised GoodNews