1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Kommenteerib Tule kioski omanik Veronika Padar! Kui tervislik saab burger olla?
Kommenteerib Tule kioski omanik Veronika Padar! Kui tervislik saab burger olla?

Kommenteerib Tule kioski omanik Veronika Padar! Kui tervislik saab burger olla?

Tallinnas, Mustamäel Vilde teel, on avatud tervislike gurmeeburgerite söögikoht Tule, mille omanik Veronika Padar on kindel, et burger ei pea olema tingimata rämpstoit, vaid see võib olla ka maitsev ja tervislik amps. Tule kioski burgeri puhul valmib kukkel käsitööna, kotlet küpseb grilli peal loodusliku tule jõul ja välja tuleb üks mõnus maitsev korralik mahlane suutäis, mida saab nimetada gurmeeburgeriks.

Burger kui selline tähendab vanast ajast ikka kahte suurt valget saia kuklit, kunstlikult töödeldud ja valmistatud pihvi, mõnel juhul ka praemuna. Kogu antud kupatus on üle valatud ohtra hapukoore, majoneesi ja ketsupiga. Ka selline burger on omamoodi kindlasti hea, aga kas ka tervislik?

“Tänapäeva inimesed on siiski hakanud üha enam omale teadvustama seda, et hoidmaks oma füüsis ja vaim terav, on vaja rõhku panna korralikule toidule. Just sellisele toidule, kust saad  meeldiva maitsenaudingu nii, et ei pea pärast ägisedes lahkuma,” arvab Tule perenaine. “Burger võib olla samuti tervislik, kui koostisosad seal vahel on omavahel tasakaalus ja ei sisalda nii palju rasvu.”

Ei kasutata kastmes ketšupit ega ka majoneesi, kõik on omal käsitsi valmistatud

Tule kioski pakutavas burgeris ei kasutata kastmetes ketšupit ega ka majoneesi, kõik on omal käsitsi valmistatud. “Samuti tuleb hakkliha meil alati värske, mida siis ka ise kohapeal maitsestame ja grillil küpsetame. Tule soojuse käes valmiv pihv jääb mahlane ja mõnusalt kuldpruun. Liigne rasv aga tilgub sealt sootuks välja,” kirjeldab Veronika.

Ka kukleid saab teha tervislikult 

“Ka kukleid saab teha tervislikud, mitte ainult nisujahu baasil, vaid ka kasutades täisterajahu, kliisid ja seemneid. Minu käest on küsitud, et kas siis see kukkel üldse hea ka on, kui seal täisterajahu sees on — loomulikult on!”

Soov anda edasi head energiat ja tulesoojust 

Need inimesed, kes aga liha ei tarbi, saavad oma maitsemeelele pakkuda kotleti ka mingil muul kujul. Näiteks kodujuustu ja porgandi pihv on mõnusalt kerge, aga väga maitsev. Kui erinevad koostisosad omavahel segada, valmib täiesti vormitav pihv, mis grillil küpsedes annab mõnusat sulanud kodujuustu maitset ja porgand omakorda lisab kerget magusust. “Seega Tule kiosk Mustamäel on just selline koht, mis oma olemuselt annab edasi head energiat ja tulesoojust. Pakume oma klientidele häid ja tervislikke maitseelamusi,” kutsub perenaine.

Kommenteerib Erik Orgu 

Toitumisspetsialist Erik Orgu vestles kõigepealt perenaisega, kes rääkis lahti, millest on tehtud sai, burgeripihv ja kastmed. “Need komponendid mulle sobisid, ma küsin need asjad igas burgerikohas üle. Maitsetest soovitas ta mulle veise-lambaburgerit ja selle maitse oli väga hea,” räägib ta.

Kas aga tervislik burger on võimalik — selle kohta ütleb Erik, et tervislik on suhteline mõiste ja mida vähem toidus igasugust jama on, seda tervislikum burger on, aga lõpuni tervislik, nagu sööks õuna või porgandi ära, sellist asja ei ole burgeri puhul võimalik teha. “Muidugi kui see pole mingi toorburger, aga siis pole see burger, mida meie teame,” ütleb ta. “Uues kuues võib kõiki asju teha, aga siis tervislikul kujul.” Ta arvab ka, et kindlasti tasuks kusagile sööma minnes uurida, mida see toit reaalselt sisaldab, siis ollakse valikutest teadlik.

Täispikk artikkel ilmus ajalehes Terviseleht. 

Head Uudised GoodNews