1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kruuse: joomine väheneb koos rohelises raamatus pakutu elluviimisega
Kruuse: joomine väheneb koos rohelises raamatus pakutu elluviimisega

Kruuse: joomine väheneb koos rohelises raamatus pakutu elluviimisega

Urmas Kruuse Foto allikas: www.valitsus.ee
Urmas Kruuse
Foto allikas: www.valitsus.ee

Tervise- ja tööminister Urmas Kruuse ütles esmaspäeval keskerakondlaste arupärimisele vastates, et alkoholitarbimine väheneb Eestis alla kaheksa liitri siis, kui enamik alkoholipoliitika rohelise raamatu meetmed on ellu rakendatud.

Kruuse sõnul soovisid alkoholipoliitika rohelise raamatu koostajad, et see kajastaks võimalikult palju ekspertarvamusi ja teadusliku tõenduse kohaselt tõhusaid meetmeid alkoholi tarbimise piiramiseks. “Justnimelt seetõttu loobuti klassikalise arengukava mudelist, kus meetmete rakendamine on ajaliselt määratletud. Seepärast on ka meetmete valik piiratud sel ajaperioodil kättesaadavate ressurssidega,” ütles Kruuse.

Viidates möödunud aasta alguses valitsuse vastuvõetud rohelisele raamatule päris hulk keskfraktsiooni liikmeid Kruuselt aru alkoholipoliitika kohta. Rohelisse raamatusse koondatud meetmete eesmärk on vähendada nii alkoholi kogutarbimist kui ka liigtarbimist. Arupärijad nentisid, et Eesti kuulub enim alkoholi tarbivate riikide hulka ja võrreldes Põhjamaadega on meil kange alkohol oluliselt kättesaadavam. Arupärijad soovisid teada, mida on ette võetud ja millal alkoholitarbimine vähenema hakkab.

“Rohelise raamatu meetmeid on juba asutud ellu rakendama. Alustatud on ravivõimaluste parandamist, teavituskampaaniat noortele, lapsevanematele ja kogu ühiskonnale. Aktsiisitõus on olnud järjepidev. Suur osa rohelise raamatu meetmetest vajab veel rakendamist ning juba algatatud meetmete edasiarendamist,” selgitas minister riigikogus.

Kruuse sõnul lubab alkoholitarbimise statistika ettevaatlikult oletada, et suund on õige. Kui majanduskriisi tingimustes tarbimine väga järsult langes, seletati seda eelkõige kriisi mõjuga. Eksperdid pelgasid, et majandusolude paranedes taastub ka tarbimine kriisieelsel tasemel ehk üle 12 liitri absoluutalkoholi elaniku kohta aastas. 2011. aastal tarbimine tõusis, kuid mitte 12 liitrini, vaid 10,4 liitrini. Aastail 2011–2013 on tarbimine järk-järgult langenud, 2013. aastal oli see 10 liitrit absoluutset alkoholi elaniku kohta. Lihtne arvutus näitab, et kui alkoholi tarbimine väheneb samas tempos nagu viimasel kolmel aastal, jõuame 8 liitrini kümne aastaga, selgitas minister.

Kruuse hinnangul on väga oluline, et muutuse kiiremaks toimimiseks tuleb rohelise raamatu ülejäänud meetmed ellu rakendada.

Head Uudised GoodNews