1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Kuidas ära tunda ideaalne tassitäis “väljapressitud” kohvi?
Kuidas ära tunda ideaalne tassitäis “väljapressitud” kohvi?

Kuidas ära tunda ideaalne tassitäis “väljapressitud” kohvi?

Itaalia keeles tähendab sõna “espresso” väljapressitud, mis tuleneb kohvi valmistamise meetodist, kus rõhu all olevat vett surutakse läbi peene kohvipulbri. Espressol on veel mitmeid nüansse, mida tasuks silmas pidada nii jooki tellides kui ise kodus valmistades.

Crema kiht või raha tagasi

Espresso on pärit Itaaliast, kus kanget kohvishotti nauditakse päev läbi, erinevalt cappuccino’st, mida kunagi ei jooda pärast hommikusööki. Espresso puhul saab juba visuaalse esmamulje põhjal anda hinnagu kohvi kvaliteedi kohta. Ideaalsel espressol on tihe crema ehk vahu kiht ja kohv on kaunilt ühtlast tooni. Crema puudumisel on õigus nõuda uut espressot või loobuda maksmisest, sest crema hoiab enda all peidus kohviaroomi, mis ei tohiks eralduda enne jooma asumist.

Ühtlane jahvatus tagab maheda maitse

Enne espresso maitsmist soovitatakse suud loputada veega – see aitab esile tuua espresso maitsenüansid. Kuigi espresso on oma olemuselt kange kohv, ei tohiks ta olla maitselt kibe. Kibe maitse viitab kehvale oale või valele valmistusviisile. Kodustes tingimustes on autentset espressot kõige mugavam valmistada täisautomaatse espressomasinaga. “Kuna eestlased naudivad enamasti espressopõhiseid piimaga kohvijooke, siis on äärmiselt oluline, et kohvijoogi kohvine osa – espresso – oleks valmistatud kohvimasinaga, mis võimaldab kohviube jahvatada ühtlaselt ja peenelt,” rääkis Itaaliast pärit Saeco kohvimasinate maaletooja esindaja Karmo Sahtel. Sahtel rõhutas, et kuna ideaalse espresso valmistamiseks peab vesi jahvatatud ubadest ühtlaselt läbi voolama, tuleks kodusesse kasutusse valida masin, millel on reguleeritav jahvatusaste ning keraamiline kohviveski. “Keraamilise kohviveski terad võimaldavad kohviube jahvatada peenelt ja ühtlaselt ning jahvataja ei lähe nüriks ka peale pikaajalist kasutamist. Kuna puudub ka kohvi ülekuumenemise oht puudub, siis säilivad kohviubade parimad maitseomadused ja aroom,” lisas Sahtel.

Espresso valmistamiseks ei ole kohustuslik kasutada spetsiaalseid ube, kuigi eheda espressoelamuse saamiseks soovitatakse siiski espressot valmistada tumeda röstiga kohviubadest – heleda rösti puhul on oht, et kohv maitseb kibedalt. Kui röstimise temperatuur on kõrgem, siis “põletatakse” ära ka osa happeid, mis kohvi maitset kibedamaks teevad. Samas olenevad maitseelistused ka piirkonnast. Näiteks Itaalias on levinud tumeda rösti kasutamine ja Põhjamaades eelistatakse heledamat rösti.

Mõõdud paika

Kohvikus espressot tellides ei tasu nö pooliku tassitäie üle imestada, sest espressot serveeritakse 60-90 ml tassis, kuid koguseliselt on jooki 25-35 ml, mis valmistatakse umbes seitsmest grammist kohvist 25 sekundi jooksul. Kodustes tingimustes on võimalik täisautomaatset espressomasinat reguleerida vastavalt oma maitsele, kuid espressot maitstes tuleb meeles pidada, et valitseks tasakaal magusa ja mõru vahel. Ka soovitatakse espressot segada enne joomist – nii maitsed segunevad ja elamus kohvist on parim. “Külalistele kodus espressot pakkudes tasub silmas pidada, et kohv jõuaks lauda võimalikult kiiresti – vastasel juhul crema kiht lahtub ning maitse ja kvaliteet kannatavad,” lisas Sahtel.

Head Uudised GoodNews