1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas beebi tulekuks kodust apteeki täiendada?
Kuidas beebi tulekuks kodust apteeki täiendada?

Kuidas beebi tulekuks kodust apteeki täiendada?

Värsketel vanematel on uue ilmakodaniku sünni eel palju uusi asju, mida varuma ja mille kohta teadmisi koguma peab. Apteeker annab nõu, millised ravimid ja hooldustooted peaks beebi jaoks kodus olemas olema ning kuidas lapse ootamatu haigestumise korral käituda.

Täienda kodust apteeki

Benu Tõrva Keskapteegi proviisori Virge Sokk ütleb, et enne beebi sündi võiks apteegist varuda vahendid vastsündinu hoolduseks ja levinumateks tervisemuredeks. Erilist hoolt vajab vastsündinu nabahaav, mida kuni täieliku paranemiseni tuleks mitu korda päevas puhastada. Selleks sobib hästi antiseptilise toimega saialilletinktuur. Silmade ja vajadusel ka nina puhastamiseks soovitab ta kasutada füsioloogilist lahust. Nohu leevendamiseks võiks kodus olla meresoolalahus, mis aitab limaskesta turset alandada ja sekreeti kergemini ninast välja saada.

Ootamatu palavik tabab ikka enamasti õhtul ja öösel, kui apteegid suletud. “Kindlasti võiks kodus olemas olla termomeeter ja palavikuküünlad. Beebi temperatuuri mõõtmiseks on kõige sobivam infrapunatermomeeter, mis annab tulemuse kiiresti, vaid mõne sekundi jooksul. Ent seepärast on need termomeetrid ka hinnalt kallimad,” sõnab Sokk.

Kui pole mahti erinevate toodete otsimise ja võrdlemisega vaeva näha, siis Benu apteekrid on kokku seadnud ema ja lapse esmastest vajadusest lähtuva kvaliteetsete toodetega beebipaki.

Jälgi hoolega annustamise juhiseid

Beebidele mõeldud ravimid on täiskasvanute omadest erinevad. Kuni kolme kuu vanuseni kasutatakse palaviku alandamiseks ja valu vaigistamiseks küünlaid, mis manustatakse päraku kaudu. Beebi pole võimeline tabletti neelama ja seda ei tohiks lämbumisohu tõttu beebile anda. Alates kolmandast elukuust saab kasutada ka siirupeid, aga need säilivad avatuna väga lühikest aega.

Beebile ravimi manustamisel tuleb hoolikalt koguseid jälgida. Lapse kasvades kogused muutuvad ja seda tuleb alati arvestada. Näiteks kui beebi on palavikus ühe kuu vanuselt ja uuesti viie kuu vanuselt, siis on ravimi annus kindlasti muutunud. Palavikurohu annus sõltub lapse kehakaalust. Mitte ainult beebide, vaid ka suuremate laste puhul peaks seda hoolikalt jälgima.

Sokk juhib tähelepanu ravimite säilitamise tingimistele. Enamasti säilitatakse ravimeid toatemperatuuril ja päikesevalguse eest kaitstult, soovitatavalt suletud kapis, mitte köögis aknalaual. Mõnda ravimit peab säilitama külmkapis, näiteks antibiootikumilahuseid. Sel juhul apteekrid juhivad säilitamistingimustele kindlasti tähelepanu. Väga tähtis on hoida ravimeid lastele kättesaamatus kohas.

Palaviku alandamine

Apteeker paneb vanematele südamele, et palavikku ei tohiks alandada, kuni see jääb alla 38,5 kraadi. Palavik on organismi kaitsereaktsioon, mis aitab hävitada baktereid ja nõrgestada viirust.

Lisaks juhib ta tähelepanu, et varem levinud ravivõtted, nagu hanerasvaga või viinaga palavikus lapse hõõrumine, teevad kasu asemel hoopis kahju. Palavikus beebi tuleb riietada võimalikult õhukeselt ja ära tuleks võtta ka mähe. Kui palavik ei taha alaneda, siis võib last määrida jaheda veega, kuid kindlasti mitte jääkülmaga.

Kõhkluste korral küsi abi

Kui vanematel on ravivõtete ja ravimite kasutamise osas kahtlusi, siis soovitab apteeker kindlasti võtta ühendust perearstiga või pidada nõu apteekriga. Ööpäevaringselt saab abi küsida perearsti nõuandeliinile 1220 helistades või rääkida Tallinna Lastehaigla lastearstiga tasulisel numbril 1599.

Head Uudised GoodNews