1. Avaleht
  2. Tervis
  3. KUIDAS HOIDUDA KÜLMETUSEST? Seitse lihtsat sammu sügisesest külmetumisest vabanemiseks
KUIDAS HOIDUDA KÜLMETUSEST? Seitse lihtsat sammu sügisesest külmetumisest vabanemiseks

KUIDAS HOIDUDA KÜLMETUSEST? Seitse lihtsat sammu sügisesest külmetumisest vabanemiseks

KülmOled jälle külmetanud? Sa ei ole kindlasti ainus, sest sügis on vaieldamatult sobivaim hooaeg ebameeldivate külmetushaiguste väljailmumiseks, mis muudab selle sünge aastaaja veelgi trööstitumaks.

Kuidas külmetusi seitsme lihtsa moodusega tõrjuda?

Pese sageli käsi

Parim moodus külmetustega võitlemiseks on nende ennetamine. Kuna enamik pisikuid kandub edasi füüsilise kontakti kaudu või puudutades üldkasutatavaid pindu, on lihtsaim viis külmetuse ennetamiseks võimalikult sage kätepesu sooja vee ja seebiga. Kätepesu on eriti tähtis juhul, kui oled päeva jooksul kontaktis paljude inimestega või satud sageli ühiskondlikesse asutustesse.

Ole sügisel aktiivne

Teine väga tõhus viis külmetuste vältimiseks on kindlustada, et su keha on füüsiliselt valmis nendega võitlema. Kõige lihtsam moodus selleks on olla aktiivne terve märja ja külma sügise vältel, et hoida immuunsüsteem parimas vormis. Muidugi ei ole sombusel sügisel väljas jooksmine ja rattaga sõitmine kõige kutsuvam, seega võid nende spordialade asemel ühineda treeningrühmaga või hoopis seada sisse lihtsa koduse jõusaali.

Joo palju teed

Loomulikult ära joo esimest ettejuhtuvat teed. Parimad teed külmetustega võitlemiseks on taime- või marjateed. Parimate tulemuste saavutamiseks lisa mõni tilk sidrunimahla ja paar lusikatäit naturaalset mett. See looduslik ravim ergutab immuunsüsteemi ja eemaldab samal ajal ebameeldivaid külmetussümptomeid, nagu ummistunud põskkoopad või valulik kurk.

Jäta suitsetamine maha

Kui oled suitsetaja ja jätkad külmetanuna suitsetamist, ägenevad ebameeldivad külmetussümptomid veelgi. Suitsetamine pärsib immuunsüsteemi, ummistab põskkoopad, ärritab kurku, raskendab hingamist ja suurendab peavalusid, nii et hoidu haigena sigarettidest. Ja kui halvim selja taga, võid kaaluda päriselt suitsetamisest loobumist.

Kanna sooje riideid

Kui mitu korda kuulsid lapsena, et ei tohi kunagi külma ilmaga T-särgi väel välja minna? Loomulikult ei põhjusta madal temperatuur otseselt külmetushaigusi (need on viirusnakkused), kuid see aitab immuunsüsteemi n õrgendada. Niisiis, otsi aegsasti sahtlitest talveriided, eriti sallid, mütsid ja kindad välja ja kasuta neid enne talve saabumist. Mõni võib ju sinu peale viltu vaadata, aga samas võivad need samad arvustajad ka paar järgmist päeva valusa kurgu ja vesise ninaga voodis veeta, samal ajal kui sina oled terve kui hobune.

Maga piisavalt

Mis on ööunel pistmist külmetustega? Üpris palju: unepuudus võib nõrgendada immuunsüsteemi, muutes sind viirusnakkustele palju vastuvõtlikumaks. Mitu tundi und on siis piisav, et immuunsüsteemi sügisel vormis hoida? See on suhteline – rusikareegel on 8 tundi ööund täiskasvanuile (lastele tund või kaks rohkem), kuid unevajadus erineb inimeseti. Leia endale sobivaim aeg ja pea sellest kinni, et hoida oma keha külmetusviirustega võitlemiseks valmis.

Käi õues

Kuigi teki all on hea ja soe, rooma mõnikord sealt välja ja veeda aega õues. Kuigi päike ei soojenda enam nii palju kui suvel, on see siiski kuskil pilvede taga olemas ja annab kehale vajaliku D-vitamiini koguse, mis toetab immuunsüsteemi funktsioneerimist. Lihtsalt ära veeda liiga palju aega suurte rahvamasside seas, nagu näiteks vabaõhukontserdil, kust sa saad küll D-vitamiini kätte, kuid võid sama hästi ka viirusnakkuse külge saada.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews