1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas laste organismi vastupanuvõimet kasvatada? Apteeker jagab nõuandeid
Kuidas laste organismi vastupanuvõimet kasvatada? Apteeker jagab nõuandeid

Kuidas laste organismi vastupanuvõimet kasvatada? Apteeker jagab nõuandeid

Lisaks uue kooliaasta algusega kaasnevale põnevusele ja sõpradega taaskohtumisele vajab kooli ning muutnud igapäevarütmiga harjumist ka organism. Jahedad ilmad ning viiruste hooaja algus panevad koolilapse immuunsuse korralikult proovile. Apteeker jagab nõuandeid, kuidas laste organismi vastupanuvõimet kasvatada.

Benu Saku tervisekeskuse farmatseudi Ketter Rossi sõnul algab viiruste tõrjumine heast hügieenist. “Kõige tõhusam viis viiruste vältimiseks on sage käte pesemine: koju jõudes, pärast tualetis käimist, enne söömist ja kindlasti pärast kokkupuudet haigega. Samuti tuleks püüda vältida kätega nina ja silmade hõõrumist,” rõhutab Ross. Organismi vastupanu tugevdamiseks on väga oluline ka hea uni. “Korralik puhkus ja hea uni annavad organismisile võimaluse taastuda ja suurendavad organismi loomulikku kaitsevõimet,” selgitab apteeker.

Lisaks hügieenile ja puhkusele mängib organismi vastupanuvõime tugevuses suurt rolli vajalike vitamiinide ja mineraalide tase organismis. Laste vitamiinide puudus tuleneb Rossi hinnangul paljuski lapse toidulauast, kas ja kui palju sööb laps liha, erinevaid juur-ja puuvilju ning kas joob piima.

“Kui laps ei tarbi piisavalt piimatooteid võib tekkida tal pikema aja jooksul näiteks kaltsiumi puudus või kui ei tarbita piisavalt liha võib tekkida raua ning B-grupi vitamiinide puudus. Lisaks võib kasvaval lapsel tekkida vajadus võtta juurde kaltsiumi ning sportival ja aktiivsel lapsel suurenenda magneesiumi vajadus,” toob apteeker muutunud vitamiini vajadusest näiteid. Ühtlasi rõhutab ta, et Eestis on sügis-talvisel hooajal vähe päikest ning D-vitamiini puudujäägi vältimiseks tuleks sel perioodil D-vitamiini lisaks tarvitada.

Apteegist leiab erinevaid immuunsust toetavaid vitamiine ning vitamiinikuuriga võiks alustada  kohe uue õppeaasta alguses, mil organism muutunud igapäevarütmiga kohaneb. “Laste  immuunsust toetavate preparaadid põhinevad looduslikel koostisosadel ja sisaldavad näiteks leedripuud, punast päevakübarat, kibuvitsa marju või erinevad tsitruselisi,” loetleb Ross.

“Laste keskendumisvõimele aitavad kaasa B-grupi vitamiinid ning oomega-3-rasvhapped. Näiteks B5 toetab mälu ning aitab kaasa õppimisvõimele ning oomega-3-rasvhapped parandavad mälu ning toetavad keskendumisvõimet,” toob Ross näiteid. Lastele vitamiine valides tuleks apteekri sõnul tähelepanu pöörata sellele, et vitamiini kogus oleks sobiv ja vitamiin lapsele manustamiseks mugavas vormis. Lapse vanusele sobiva vitamiini leidmiseks ning erinevate lisandite kasutamisel vitamiinide ületarbimise vältimiseks tasuks samuti apteekriga nõu pidada.  “Kui aga laps on haigestunud, tuleks vitamiinikuuriga alustada pärast tervenemist,” soovitab ta.

  • Apteeker tuletab meelde, et lastele vitamiinide annustamisel tuleb silmas pidada, et vitamiinid ei asenda laste jaoks väga olulist mitmekülgset toitumist. Lisaks juhib ta tähelepanu, et erinevate kommi sarnaste vitamiinide tarvitamisel tuleks samuti hoolega jälgida, et laps võtab neid nii nagu on pakendil kirjas.
Head Uudised GoodNews