1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas mahetoit ära tunda?
Kuidas mahetoit ära tunda?

Kuidas mahetoit ära tunda?

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Mahetoodete töötlemisel on lubatud kasutada rangelt piiratud arvu lisaaineid. Mahetoidu töötlemisel ei kasutata näiteks kunstlikke värvaineid, sünteetilisi lõhna- ja maitseaineid, maitsetugevdajaid, magustajaid, ioniseerivat kiirgust ega muud sarnast.

Kõik mahepõllumajandusega tegelevad ettevõtted on kantud riiklikku mahepõllumajanduse registrisse. Sealt leiab nii tootjaid, töötlejaid, turustajaid, ladustajaid kui ka importijaid. Register on kõigile avatud ning kahtluse korral saab igaüks sealt ettevõtte kohta päringu esitada.

Registrisse kuuluvaid mahepõllumajandusettevõtteid kontrollitakse regulaarselt, et nende tegevus vastaks mahepõllumajanduses kehtestatud nõuetele.

Mahetoit on muutumas üha populaarsemaks ning selle kasulikkust organismile uuritakse üha enam. Põhjalikumat informatsiooni mahetoidu võrdlevatest uuringutest leiad Eesti Maaülikooli koostatud väljaandest (http://www.agri.ee/valjaanded).

Mahe- ehk ökotoidu tunneb ära nende märkide järgi:

mahelogod

Lisaks võib ökotoodetelt leida eri riikide kontrollorganisatsioonide või riiklikke ökomärke. Euroopa Liidu mahelogo kasutamine on aga kohustuslik, seega on see märk kindlaks garantiiks, et tegemist on mahetootega.

Mahepõllumajanduse nõuded kehtivad mahetootmise kõikides etappides – taime- ja loomakasvatuses, töötlemisel ning turustamisel. Seega saab näiteks leiba või jogurtit mahedana müüa ainult siis, kui kõik valmimise etapid on kontrollitud vastavalt mahepõllumajanduse seadusele.

Tootel, millel on viide mahepõllumajandusele, on alati kirjas toote valmistaja andmed ja seda kontrollinud järelevalveasutuse kood, samuti viide koostisosade päritolule.

Eesti mahetoodete pakenditelt tuleks näiteks otsida järgmisi koode:

  • Põllumajandusameti kood on EE-ÖKO-01
  • Veterinaar- ja Toiduameti kood on EE-ÖKO-02

Suurima valiku mahetoiduaineid leiab spetsiaalsetest öko- ja loodustoodete poodidest.

Mitmetes suuremates kauplustes ja kaupluskettides on mahetoit paigutatud eraldi riiulile või letti, mis on ka vastavalt märgistatud.

Paljud mahetalunikud müüvad aga oma toodangu otse tarbijale. Kõige soodsama hinnaga saabki mahetoitu otse talunikelt või töötlejatelt ostes.

Tarbi teadlikult ja tervislikult!

Head Uudised GoodNews