1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas pärast pikka talve juuste sära taastada?
Kuidas pärast pikka talve juuste sära taastada?

Kuidas pärast pikka talve juuste sära taastada?

Kevadel on paljudel juuksed tuhmid ja elutud, sest talv on juukseid ja peanahka pikalt kurnanud.

Juuste ja peanaha analüüside spetsialisti ja Benu apteegi konsultandi Kreete Põlme sõnul peegeldab juuste väljanägemine organismi üldist tervisliku seisundit. Juuksed ei ole inimesele elulise tähtsusega, seepärast tagab organism probleemide korral ennekõike teiste organite heaolu, jättes juuksed vaeslapse rolli. See on ka põhjus, miks juuksed saavad kõige viimasena organismist toitained kätte.

Juuste talvised vaenlased

Pärast pikka talve on vitamiinide puudujääk organismis kõige suurem ning seetõttu on juuksed spetsialisti sõnul tihti kuivad, katkevad, tuhmid ja elutud. “Keha vitamiinivarud satuvad talve perioodil rohkem löögi alla nii haigestumiste kui ka ühekülgse ja tasakaalustamata toitumise tõttu. Lisaks on suur mõjutaja stress, mida on talvel pimeda perioodi tõttu sagedamini. Organism on kurnatud ja vitamiinivarud väiksemad,” selgitas Põlme.

Konsultandi sõnul mõjutavad lisaks vitamiinipuudusele juuste tervist talvised temperatuurikõikumised. Külma välistemperatuuri ja sooja sisetemperatuuri suured erinevused ja vaheldumine muudavad juuksed kuivaks, kahjustavad juuksekarva soomuskihti ja seetõttu katkevad juuksed kergemini. Samuti tekib osadel inimestel kevadperioodil peanahale ketendust ja kõõma.

Sagedasemad mured juustega

Sagedasemad juustega seotud probleemid, millele abi saamiseks apteeki tullakse, on juuste väljalangemine, kõõm ja peanaha sügelus.

Kõõma põhjuseks on peanahal elav pärmseen. Pärmseene vohamist soodustavad stress, haigused, ravimid, aga ka eluviis. Suur roll on toitumisel, sest pärmseene kasvu ja kõõma ägenemist soodustavad suhkur, maiustused, pärmi sisaldavad toidud, aga ka karastusjoogid ja alkohol.

Ka peanaha sügelus on sage kõõmaga kaasnev või peanaha kuivusest põhjustatud kaebus. Selleks, et sügelus kontrolli alla saada, on eelkõige vaja välja selgitada selle põhjused. Bakterite kasvu ja seeläbi sügeluse teket soodustavad liiga harv pea pesemine või liigne viimistlusvahendite kasutamine. Samas liiga tihe juustepesu omakorda soodustab peanaha kuivuse teket.

Juuste väljalangemisel võib olla mitmeid põhjuseid, mille väljaselgitamine ei pruugi olla lihtne. “Sageli on probleemiks hormonaalsed muutused või stress, aga ka näiteks kesise toidulaua ja läbimõtlemata dieedi tõttu võib organismis tekkida vajalike toitainete puudujääk ning see omakorda põhjustada juuste väljalangemist. Juuste väljalangemine võib olla ka mõnede ravimite kõrvaltoimeks,” tõi Põlme näiteid.

“Tähtis on meeles pidada, et juuste väljalangemine ei ole alati seotud tervisemurega, sest ka iga nelja-viie aasta järel toimub loomulik suurem juuste väljalangemine, sest juuksekarvad on jõudnud oma elutsüklis eemaldumisfaasi,” rõhutas Põlme ja lisas, et ka rasedusjärgne hormoonaalne muutus võib viia perioodilise juuste väljalangemiseni, mis mingi aja pärast peatub.

Soovitused juuste tervise parandamiseks

Terve peanaha ja kaunite juuste jaoks on ennekõike oluline toituda mitmekülgselt, suurendada liikumisaktiivsust ja vähendada stressitaset. Juuste ja peanaha tervist saab lisaks tervislikule eluviisile toetada ja parandada sobiva hooldusega. “Šampoon tuleks valida peanahatüübi ja palsam juukseotste vajaduste järgi,” soovitas spetsialist.

“Kuna kevadel on juukseotsad kuivemad, peaks erilist hoolt kandma juukseotste eest, kasutades kosutavaid maske ja seerumeid. Heaks nipiks on näiteks õlide lisamine maskidele, et pakkuda juustele lisaturgutust. Väga kuivade ja kahuste juuste korral saab abi ka pähejäetavatest toodetest, mis aitavad juukseid rohkem niisutada ja taastada,” õpetas Põlme.

Juuksekahjustuste ja katkemise vältimiseks on tähtis kaitsta juukseid peagi aina rohkem särama hakkava päikese ja kuumtöötluse eest. Kuumuse ja UV-kiirguse kaitseks on juustele olemas spetsiaalsed pesujärgseks kasutamiseks mõeldud pihustatavad tooted. Föönitades võiks valida võimalikult madala kuumuse ja väljas päikese käes viibides on oluline kanda peakatet.

Soovi korral on võimalik mõõta oma juuste seisukorda juuste- ja peanaharaporti abil, mille tulemusel saab ülevaate, kas juukseotsad on terved ja toidetud või vajavad lõikust ja maske, kas peanahk on ilus ja terve või esineb kõõma, dermatiititi ja kas juuksejuurtel on ummistusi ja põletikku. Raporti tulemustele tuginedes saab tervisekonsultant juba jagada personaalseid nõuandeid igapäevaseks juuksehoolduseks, soovitada toitumisjuhiseid ja valida vajadusel välja sobivad hooldustooted.

Head Uudised GoodNews