1. Avaleht
  2. Tervis
  3. KUULA RAADIO 2 SAADET “PULSS” I Dr Erik Luht: enne plastikakirurgi juurde pöördumist tasuks otsus hoolega läbi mõelda!
KUULA RAADIO 2 SAADET “PULSS” I Dr Erik Luht: enne plastikakirurgi juurde pöördumist tasuks otsus hoolega läbi mõelda!

KUULA RAADIO 2 SAADET “PULSS” I Dr Erik Luht: enne plastikakirurgi juurde pöördumist tasuks otsus hoolega läbi mõelda!

Raadio 2 saates “Pulss” tegi saatejuht Taavi Libe telefoniintervjuu kõrva-nina-kurguarst Dr Erik Luhaga, kes tegeleb Health Clinicus ninaplastikaga. Dr Luht pani südamele, et praegu on meedikutel päris rasked ajad, haiglate normaalne toimimine on vägagi ohus ning inimesed võiksid võimalikult palju kaasa aidata meditsiinisüsteemile. Loomulikult tuleks kontakte vältida ning kes seda veel teinud ei ole, ka lasta end vaktsineerida, sest kui võrrelda riske, mis seonduvad koroonaviiruse läbipõdemisega ja meil kasutatavate vaktsiinidega, on vähemalt tuhandekordne riskierinevus.

Pandeemial on olnud ilukirurgiale suur mõju

Dr Luht leidis, et pandeemial on olnud üsna suur mõju ilukirurgiale. “Ma arvan, et seos on sellega, et inimesed vaatavad end seoses kaugtööga päris palju läbi veebikaamerate ja see on tinginud teatud enesekriitika,” nentis ta.

Küll aga rõhutas ta, et veebikaamera ees ollakse sellele tavaliselt suhteliselt lähedal. Arvutitel on ka võrdlemisi laia nurgaga kaamera, millest tekib teatav moonutus ja nii tundub läbi video näiteks nina suurem kui see tegelikult päriselus on. Ka kipuvad inimesed tihti oma nina hindama suuremaks ning kas tegelikult nina vajaks korrigeerimist, selgub arsti vastuvõtul, kes teeb paraja distantsi pealt naturaalse foto, mis annab edasi seda, kuidas näeme üksteist suhtlusdistantsilt. Nende piltide põhjalt on hea hinnata proportsioone ja suhet ülejäänud näoga. Vahel selgub koos patsiendiga, et operatsiooni ei maksagi ette võtta.

Arst ütles, et kui on väljendunud iluviga, saab seda operatsiooniga parandada küll, andes inimesele enesekindlust juurde, ent hingehaavasid operatsioon ei ravi ning nendega peaks tegelema eraldi.

Dr Luht ei teinud saladust, et tema konsultatsioonil käib ka mehi, ent oluliselt vähem kui naisi. Ta rääkis, et mehed tulevad rohkem funktsionaalse probleemiga, millega on koos ka iludefekt. Koos selgitatakse välja, kas parandada ka see.

Millele enne ilukirurgi poole pöördumist mõelda

Dr Luht sõnas, et enne plastilise kirurgiaga tegeleva tohtri poole pöördumist tasuks otsus hoolega kodus läbi mõelda. Analüüsida defekti, kui väljendunud see on ja kui väga häirib. Seejärel mõelda, mida lõikus elus paremaks teeb – kas see aitab välimust parandada või aitab kaasa ka enesekindluse kasvule. Ning oluline on teha operatsioon ka iseenda, mitte kellegi teise jaoks. Kellegi teise jaoks tehtud muutus ei pruugi endale head rahulolu pakkuda.

Enne plastilise kirurgiaga tegeleva tohtri poole pöördumist tasuks otsus hoolega kodus läbi mõelda.

HÄID MÕTTEID JA SOOVITUSI:

  • Inimesed saavad meditsiinisüsteemile kaasa aidata end vaktsineerides.
  • Võrreldes riske, mis seonduvad koroonaviiruse läbipõdemisega ja meil kasutatavate vaktsiinidega, on vähemalt tuhandekordne riskierinevus.
  • Ilukirurgia poole pöördutakse pandeemia ajal rohkem kui kunagi varem.
  • Kaugtööst tingitult on langenud inimeste enesehinnang.
  • Tasub meeles pidada, et me võime enda nina proportsioone hinnates eksida ja selleks tasub tulla spetsialisti konsultatsioonile.
  • Iluviga saame operatsiooniga parandada, andes inimesele enesekindlust juurde ning tõsta sellega oluliselt tema rõõmutaset ja elukvaliteeti.
  • Ilukirurgia võib küll aidata, kuid hingehaavadega vaid sellise lahendusega lõpuni ei tegele.
  • Kellegi teise jaoks tehtud muutus ei pruugi endale head rahulolu pakkuda.

SAATES KÕLANUD TEEMAD:

  • Soovitus kuulajale meditsiinisüsteemi aitamiseks.
  • Pandeemiaga on ilukirurgia töömaht suurenenud.
  • Kõige esimesena paistab silma nina.
  • Nina proportsiooni tasub hinnata koos kirurgiga.
  • Iluopid ei paranda hingehaavasid.
  • Ka mehed käivad konsultatsioonidel.
  • Mehed ei häbene.
  • Soovitusi enne konsultatsiooni minekut.

KUULA INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews