1. Avaleht
  2. Tervis
  3. KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Priit Kõrve annab nõu, kuidas vältida vigastusi
KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Priit Kõrve annab nõu, kuidas vältida vigastusi

KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Priit Kõrve annab nõu, kuidas vältida vigastusi

Raadio 2 saates “R2 Pulss” tegi saatejuht Robin Juhkental intervjuu füsioterapeudi, manuaalterapeudi/kiropraktiku ja Eesti Wushu Kungfu Föderatsiooni aupresidendi Priit Kõrvega, kes rääkis, kuidas kõige rohkem vigastusi tekib ning kuidas neid vältida.

Oluline on vaheldusrikkus

Priidu poole pöördutakse enamasti vigastustega, mis on seotud tööga ja pideva istumisega. Ta selgitas, et ükski ühekülgne töö, ei füüsiline ega vaimne pole lõppkokkuvõttes kõige tervislikum.

Oluline on vaheldusrikkus – ükski ühekülgne töö, ei füüsiline ega vaimne pole lõppkokkuvõttes kõige tervislikum.

Kontoritöö puhul soovitas ta väga tõstetavaid laudu – tund töötad seistes, tund istudes, 5-10 minutit liigud – see oleks kõige mõistlikum. Kui päev läbi seisad või istud, tekib ülekoormus. Oluline on vaheldusrikkus. Nagu koolis, iga tunni tagant väike paus sisse!

Rääkides koolist, märkis ta, et koolilapsed ja noored peaksid märgatavalt rohkem liikuma. Et skelett ja lihased normaalsed välja kujuneks, peab neid stimuleerima. Lastele tegelikult väga meeldib liikuda ja vanemad peaksid seda soodustama.

R2 Pulss: Robin Juhkental. Foto: GoodNews

Piisab ka vähesest

Priit rõhutas, et hea enesetunde saavutamiseks ei pea tundide viisi ringi jooksma, tegelikult piisab ka vähesest. Oluline on sirutamine – võtta näiteks kummilint, tõsta käed õlgade kõrgusele ja tõmmata taha, nii et abaluud lähevad selja peal kokku. Selliseid liigutusi oleks vaja suuremal osal inimestel teha, et stimuleerida sirutusasendit. Selleks ei pea isegi riideid vahetama, ka viis minutit on abiks.

Hea enesetunde saavutamiseks ei pea tundide viisi ringi jooksma, tegelikult piisab ka vähesest.

Priit tõdes, et temalgi on vanad vigastused ja ta teeb enne patsientide tulekut viis minutit harjutusi, et end järjel hoida. Paar korda nädalas võiks teha ka tund aeroobset treeningut, aga iga keha jaoks tehtav harjutus on abiks.

R2 Pulss: Priit Kõrve. Foto: GoodNews

Talvel õues mütates väldi vigastusi nii

Priit nentis, et oleneb talvest, aga kui tuleb esimene suur lumi, tulevad patsiendid kahes satsis – esimesed, kes kohe lund visates selja ära tõmbavad ja nädal hiljem teises satsis patsiendid, kes on visanud lund ühe õla ja kätt vahetanud ei ole – tavaliselt on siis enne olnud nõrk koht, mis annab järele.

Ta soovitab talvel enne lumelükkamist teha soojendust nagu enne sporditegemistki. Tavaliselt sellele siiski ei mõelda. Ta tõdes, et 10-15 aastat tagasi vaatas temagi, et lumi on tööl ukse ees ja lükkab tööriietes need paar meetrit ära, et patsiendid paremini ligi pääseks. Enamasti sellest midagi ei juhtunudki. „Mul on füüsiliselt päris koormav töö, kabinetis peab olema 24-25 kraadi ja kui lähed -15 kraadi juurde tuuletõmbesse… olen paar korda isegi selle tõttu haigeks jäänud,“ tunnistas ta. Nii et enne kerge soojendus ja kindlasti tuule vastu ka tuulekindel jope peale.

R2 Pulss: Priit Kõrve. Foto: GoodNews

KUULA RAADIO 2 INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews