1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Laste teadmised tervislikust toitumisest on paranenud
Laste teadmised tervislikust toitumisest on paranenud

Laste teadmised tervislikust toitumisest on paranenud

IMG_4215Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) tellimusel valminud TNS EMORi uuringu põhjal sööb meeleldi köögivilju 71 protsenti lastest, samas kui aasta varem oli see näitaja 68 protsenti.

Puuvilju ja marju sööb meeleldi 91 protsenti lastest. Seega on laste ja noorte teadlikkus puu- ja köögivilja soovituslikust tarbimiskogusest aastaga mõnevõrra kasvanud. Uuringus osalenud 6-14 aasta vanustest lastest 34 protsenti teadis toitumissoovitust, mille kohaselt peaks iga päev sööma vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilju. Eelmisel aastal teadis seda soovitust 31 protsenti vastajatest, selgub uuringu kokkuvõttest.

Vastanutest 76 protsenti teadis, et köögi- ja puuviljade söömine on kasulik. Uuringu andmetel sööb iga päev puu- ja köögivilja 78 protsenti uuringus osalenud lastest, kuid vähemalt viis peotäit peotäit puu- ja köögivilja tarbib neist vaid 13 protsenti, mis on ühe protsendipunkti võrra enam kui mullu.

Laupäeval ja pühapäeval toimub Tallinnas Saku Suurhallis mess “Laps ja Pere”, millel osalev EPKK kutsub inimesi üles tarbima iga päev viis peotäit puu- ja köögivilja. EPKK stendil mängib lastega Jänku Jussi multikatest tuttav Jänku Johanna. Koos temaga saab ka joonistada ja erinevaid ülesandeid lahendada – selleks on EPKK välja andnud töövihiku Nämma köögivili. Samuti saab vaadata Jänku Jussi köögiviljateemalisi multikaid.

EPKK 3-aastane teavituskampaania puu- ja köögivilja tarbimise edendamiseks kestab järgmise aasta kevadeni. Kampaania eesmärgiks on suurendada tarbijate, eriti aga laste ja noorte teadlikkust köögi- ja puuviljade kasulikkusest ja kutsuda neid rohkem köögi- ja puuvilja sööma. Programmi rahastavad Euroopa Liit, Põllumajandusministeerium ja EPKK. Programmi raames tehakse koostööd Tervise Arengu Instituudiga.

TNS EMORi uuring puu- ja köögivilja tarbimise kohta viidi läbi tänavu septembris ja selles osales 502 last vanuses 6-14 eluaastat.

Head Uudised GoodNews