1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Lätis toimuval e-tervise konverentsil kohtuvad maailma juhtivad eksperdid
Lätis toimuval e-tervise konverentsil kohtuvad maailma juhtivad eksperdid

Lätis toimuval e-tervise konverentsil kohtuvad maailma juhtivad eksperdid

HIMSS logoEuroopa Nõukogu eesistujariik Läti korraldab selle aasta maikuus Riias e-tervise nädala, mille raames tulevad kokku eksperdid üle maailma, et arutleda, kuidas saaks info-ja kommunikatsioonitehnoloogia tervishoiuteenuseid kogu maailmas efektiivsemaks muuta.

11.-13. mail Riias Kipsala messikeskuses toimuva e-tervise nädala raames leiab aset kaks olulist sündmust – Euroopa Nõukogu eesistujariigi Läti tervishoiuministeeriumi poolt korraldatav kõrgetasemeline e-tervise konverents ning HIMSS Euroopa poolt korraldatav WoHit konverents ja mess, mis on pühendatud IT-lahendustele tervishoius. E-tervise nädal on oluline sündmus nii tervishoiuvaldkonna spetsialistide ja juhtide kui ka kogu IT-sektori jaoks.

Mobiilsed tehnoloogiad, suured andmekogumid ehk big data, privaatsus ja turvalisus, koostalitlusvõime ja ühenduvus – see sündmus puudutab peaaegu kõiki e-tervise valdkonna olulisi aspekte ning analüüsib tuleviku koostöövõimalusi riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil,” ütles HIMSS Euroopa avalike suhete asepresident Christina Roosen. Juba aastaid toimub WoHIT Euroopa Nõukogu eesistujariigis. See võimaldab arutleda nende teemade üle riiklikul ja Euroopa seadusandluse tasandil, samuti ettevõtluse vaatenurgast. Kõrgetasemeliste poliit- ja hariduskonverentside kõrval pakub WoHIT suurepärast võimalust IT ettevõtetele esitleda e-tervise lahendusi kogu maailmale.

Konverentsil osalevad lisaks IT ettevõtetele, haiglate IT juhtidele ning patsientide- ja arstide esindusorganisatsioonidele ka Euroopa Tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis, Soome Sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi esindajad,  Rootsi Kohalike Omavalitsuste ja Regioonide Liidu Tervishoiu osakonna juht Hans Karlsson, Eesti E-tervise Sihtasutuse juht Raul Mill, Portugali Tervishoiuministeeriumi IT juht Diogo Reis jt.

Konverentsi avab Euroopa Tervishoiu ja Toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis. Üks esimesi üritusi konverentsi raames on aga pühendatud m-tervisele (mHealth) ja HIMSSi uuringule “Green Paper on mHealth: conclusions and actions”. M-tervise roheline raamat avalikustati 2014. aasta aprillis e-tervise arengukava 2012-2020 raames ning selle eesmärk on pakkuda konsultatiivset tuge kõikidele sidusrühmadele m-tervise võimaluste, potentsiaali ning avaliku ja erasektori rolli kohta. Rohelises raamatus uuritakse lähemalt ka andmete turvalisust, finantseerimismudeleid ning koostalitusvõimet puudutavaid küsimusi. Plenaariumis osalevad Peteris Zilgalvis Euroopa Komisjonist (DG Connect), Rahvusvahelise Diabeedi Föderatsiooni juht Petra Wilson ja Application Developers Alliance’i Euroopa poliitika ja valitsussuhete direktor Sophie Mestchersky.

E-tervise nädala raames tutvustavad erinevad riigid oma kogemusi efektiivsuse suurendamisel e-tervise lahenduste abil. Kolme konverentsipäeva vältel arutletakse patsientide kaasamise ja mõjujõu, piirkondliku registreerimise, patsientide ravi koordineerimise, andmekaitse ja –turvalisuse ning rahastamismudelite üle. Samuti räägitakse, kuidas sobitub targa maja kontseptsioon tervishoiusektorisse, mida toob endaga kaasa big data ning kuidas olemasolevaid andmeid kõige optimaalsemalt kasutada. IT-ettevõtete jaoks on see suurepärane võimalus esitleda maailmale oma e-tervise lahendusi.

Lisainfot saab SIIT!

HIMSS on rahvusvaheline valitsusväline organisatsioon, mille eesmärk on innovatsiooni ja IT-lahenduste abil parandada tervishoiuteenuseid. HIMSS korraldab rahvusvahelisi konverentse alates 2006. aastast, 2010. aastast alates toimuvad konverentsid Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigis.

Head Uudised GoodNews