1. Avaleht
  2. Tervis
  3. LISATUD VIDEOD! Urmas Sõõrumaa: söön põhiliselt taimetoitu, et organismi mitte koormata
LISATUD VIDEOD! Urmas Sõõrumaa: söön põhiliselt taimetoitu, et organismi mitte koormata

LISATUD VIDEOD! Urmas Sõõrumaa: söön põhiliselt taimetoitu, et organismi mitte koormata

Telesaates „Ela hästi!“ on saatejuht Liisa-Indra Pajuste külaliseks suurettevõtja Urmas Sõõrumaa, kes räägib oma päevarutiinist ja toidueelistustest. Koos valmistatakse ka peedikotlette.

“Tavaliselt läheb uni ära kell pool kuus, siis lähen välja, tervitan päikest, püherdan kasteses rohus. Seejärel võimlen, käin kuuma dušši all ja panen oma organismi päevaks käima,” kirjeldab Sõõrumaa oma päeva algust. Tema hommikurutiini kuuluvad füüsilised harjutused, mis muuhulgas hoiavad liikuvana selgroo. “Inimene on täpselt nii noor, kui noor ja liikuv on tema selgroog,” ütleb Sõõrumaa.

Tavaliselt läheb uni ära kell pool kuus, siis lähen välja, tervitan päikest.

Hommikused harjutused on olulised 

Hommikused harjutused aktiveerivad organismi ka energeetiliselt. Taoismi järgi vastavad keha organid viiele looduslikule stiihiale, milleks on Puu, Maa, Metalli, Vee ja Tule energiad. Hingamisega saab kehast vana energia välja puhuda ja uut juurde ammutada. Hingamise juurde võivad kuuluda ka häälitsused. Muide seda, kuidas kõlab draakoni hüüatus, näeb saates. Saatekülalise sõnul väljendab inimese hääl kogu keha sisemist vibratsiooni. Kõik inimesed saavad oma häält treenida ja läbi hääle vibratsiooni oma organite seisundit parandada.

Hommikused harjutused aktiveerivad organismi ka energeetiliselt.

Inimene on looduses üks antenn 

Saates räägib Sõõrumaa vaimsetest praktikast, mis on talle huvi pakkunud. Nende hulka kuuluvad taoism, astroloogia, jooga ja meditatsioon. Vaimse teadlikkuse kohta ütleb ta nii: “Inimene on looduses üks antenn ja ma tahaksin võimalikult puhtalt vibreerida, et vajalikud asjad, mida on hästi palju, jääks mulle külge ja see, mis mulle ei kuulu, läheks minust mööda.” Rääkides oma kokkupuutest astroloogiaga märgib Sõõrumaa, et taevakaartide kohaselt teeb ta mitmeid asju elus eelkõige teiste jaoks. Saatejuht uurib saatekülaliselt ka mehelikkuse ja naiselikkuse kohta. Sõõrumaa sõnul on siin esmatähtis tasakaal ja mehe ülesandeks peab ta Kuningaks saamist, mis osutub võimalikuks vaid siis, kui mehe kõrval on Kuninganna. Taoismis väljendab tasakaalu Yini ja Yangi sümbol, mille järgi mehelikkuses on osake naiselikkust ja naiselikkuses osake mehelikkust.

Rääkides oma kokkupuutest astroloogiaga märgib Sõõrumaa, et taevakaartide kohaselt teeb ta mitmeid asju elus eelkõige teiste jaoks.

Olen kiire ja sibliv inimene, mul pole pikalt aega vaaritada 

Saates valmistavad saatekülaline ja saatejuht ka peedikotlette. “Olen kiire ja ringi sibliv inimene, mul pole pikalt aega vaaritada,” põhjendab Sõõrumaa kiirelt valmistatava juurviljatoidu valimist saates valmistamiseks. “Söön põhiliselt taimetoitu, et organismi mitte koormata ülearuste asjadega,” kommenteerib ta oma toidueelistusi. Saates selgub ka, mis on Sõõrumaa lemmikud maitsetaimed, mida ta sööb hommikueineks ja mis on toiduaine, mida ta sageli roogadele lisab. Toiduvalmistamise juures räägib saatekülaline mitmetest toiduga seonduvatest põhimõtetest, näiteks söögipalve lugemise kasulikkusest. Saates ka kuuleb söögipalvet, mida igaüks saab ise järgi proovida.

Söön põhiliselt taimetoitu, et organismi mitte koormata ülearuste asjadega.

“Ela hästi!” on Eesti esimene taimetoidusaade, kus aktuaalsed elustiiliteemad saavad kokku põnevate persoonidega. Igast saatest saab mõtteainet, kuidas hästi elada. Teemaks on tervis ja tervislikkus igal tasandil – toitumine, sport, emotsioonid, suhted, vaimsus. “Ela hästi!” järgmine saade on Tallinna TV eetris 4. novembril algusega kell 10.

Head Uudised GoodNews