1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Loodusliku koduapteegi ABC: taimed on esmane ja kõige leebem vahend stressiga võitlemiseks
Loodusliku koduapteegi ABC: taimed on esmane ja kõige leebem vahend stressiga võitlemiseks

Loodusliku koduapteegi ABC: taimed on esmane ja kõige leebem vahend stressiga võitlemiseks

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik sõnab, et olenemata sellest, kas on külmetuse ja gripi hooaeg või soovime lihtsalt terved püsida, on meie immuunsüsteemi tugevana hoidmine ülioluline igal ajal. Immuunsüsteem vastutab nakkuste ennetamise ja nende vastu võitlemise eest ning kui immuunsüsteem on tugev, suudame tõenäolisemalt haigusi ära hoida. Ravimtaimed toetavad meie organismi igal ajal ning taimed on esmane ja kõige leebem vahend stressi ja depressiooniga võitlemiseks. Mida aga looduslik koduapteek sisaldada võiks ja miks igaühel koduapteek olla võiks?

Olenemata sellest, kas on külmetuse ja gripi hooaeg või soovime lihtsalt terved püsida, on meie immuunsüsteemi tugevana hoidmine ülioluline igal ajal.

Foto: Helen Tulp

Kodune apteek, mis toetab organismi looduslikult

Mai-Liis räägib, et koduapteek sisaldab esmaabi tervise turgutamiseks, et aidata immuunsüsteemil toimida ning haiguste korral teda toetada, ennetamaks tüsistusi või sügavamate probleemide teket. „Suur osa inimesi on harjunud tabletimaailmaga, kus on olemas justkui see „imerohi”, mis võtab valu ära ja teeb olemise paremaks. Jah, selliseid abilisi on, kuid nende pika tarbimise mõju kehale me ei tea. Samuti uuritakse väga harva erinevate ravimite koosmõju, kuid välja kirjutatakse väga lihtsalt erinevaid hormoone, valuvaigisteid, unerohtusid jne. Minagi sain 26-aastaselt kilpnäärme ületalitluse diagnoosi, mille peale arst määras eluaegsed ravimid. Loomulikult leidsin teise lähenemise looduslikult ja sain keha toetades olukorra korda. Koduapteek on just see koht, mis toetab organismi looduslikult. Sa saad sinna varuda ideaalselt kõik taimed, keda vähegi tunned vaja olevat. Võtta iseenda tervise eest vastutus,“ lausub ta ja lisab, et koduse apteegi võiks paigutada kööki, sest suur osa sellest on erinevad kuivatatud ürdid. Juhul, kui tegemist on tinktuuriga, siis need võiksid olla sellises kohas, kus lapsed nii lihtsalt kätte ei saa.

Koduapteek sisaldab esmaabi tervise turgutamiseks, et aidata immuunsüsteemil toimida ning haiguste korral teda toetada, ennetamaks tüsistusi või sügavamate probleemide teket.

Foto: Helen Tulp

Looduslik kodune apteek ei sõltu aastaajast

Looduslik koduapteek on Mai-Liisi sõnul imeline just sellepärast, et see ei sõltu aastaajast. „Tõsi, ravimtaimi saab korjata enamasti kevadel ja suvel, kuid teades ette, mis on kõige levinumad kodused terviseprobleemid, saab kogu vajaliku koduapteegi kenasti valmis luua. Mõned taimed võib koduapteegi jaoks koguda ka „igaks juhuks”, siis on tihti ka nii, et neid ei lähegi vaja. Palju hullem on see, kui neid on vaja, aga sul ei ole neid kapis,“ räägib ta.

Koduapteeki on täielikult võimalik täita taimedega. Taimi saab peale määrida, sisse süüa, auruna hingata, vannina kogeda või tinktuurina kasutada. Ravimtaimed koduses kasutuses on parimad abilised pea kõigele: valutava liigese, palaviku alandamise, marrastuse või neelupõletiku korral. Oluline on teada, mida mingi taim teeb ja kuidas neid õigesti kasutada.

Ravimtaimed koduses kasutuses on parimad abilised pea kõigele: valutava liigese, palaviku alandamise, marrastuse või neelupõletiku korral.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

Miks peaks igaühel olema looduslik koduapteek?

Olenemata sellest, kas on külmetuse ja gripi hooaeg või püüad lihtsalt terve püsida, on meie immuunsüsteemi tugevana hoidmine ülioluline. Immuunsüsteem vastutab nakkuste ennetamise ja nende vastu võitlemise eest ning kui immuunsüsteem on tugev, suudame tõenäolisemalt haigusi ära hoida. Ravimtaimed toetavad organismi igal aastaajal. „Immuunsüsteem töötab harmoonia ja tasakaalu nimel. Selle säilitamiseks peame toituma tervislikult, olema hästi hüdreeritud, tegema regulaarselt kehalist tegevust ja saama piisavalt magada. Paljud ravimtaimed võitlevad aktiivselt mikroorganismidega nagu viirused, bakterid ja parasiidid. Just tänu loodusliku  koduapteegi olemasolule ja selle oskuslikule kasutamisele on tihti haiguseid argirütmi segamas vähem, masendus kaob ning vitamiinid-mineraalid saame ka hoopis paremini omistatud.

Taimed on esmane ja kõige leebem vahend stressi ja depressiooniga võitlemiseks. Abiks on ka toitumine, liikumine ja kõik muu, mida saame ise ära teha. Ravimitel on tihti kõrvalmõjud ja on oht neist sõltuvusse jääda. Aidakem siis iseennast kõigepealt ise,“ soovitab Mai-Liis.

„Kas oled valmis täitma oma kodu maitsva ürdiloominguga ja laiendama oma teadmiseid selle kohta, kuidas Eesti taimed võivad rahustada ja toetada sinu tervist? Kui jah, siis valmistu põnevaks teekonnaks,“ sõnab loodusterapeut Mai-Liis Kivistik. Nimelt algas Mai-Liisil 19. septembril e-kursus, kus õpitakse ennast ise ravimtaimedega tervendama.

Kahekuune kursus on ülesehitatud viisil, kus igal nädalal on oma kindel teema, millesse sukeldud läbi taimede ja peale mida oskad ise oma murekohtadele leevendust leida. Näiteks õpitakse kursusel, kuidas saada tugevamat immuunsust ilma kallite protseduurideta, kuidas leevendada köha ja vaigistada valu ilma tablettideta ning kuidas ilma kodust lahkumata õppida valmistama rohejahu või tinktuuri.

 

Head Uudised GoodNews