1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Loodusterapeut annab nõu: kuidas oma nahka koorida?
Loodusterapeut annab nõu: kuidas oma nahka koorida?

Loodusterapeut annab nõu: kuidas oma nahka koorida?

“Meie nahk on pidevas muutuses, sest nahk uueneb 28 päevaga ja seestpoolt väljapoole. Surnud naharakud tõusevad naha pinnale, eralduvad kehalt ning uus pehme nahk jääb alles. See protsess ajas aeglustub tagades selle, et naha pinnale hakkavad kogunema surnud rakud. Lisa siia veel toksiinid ja väliskeskkonna muud mõjud ning ongi olemas retsept tuhmile, karedale ja sügelevale nahale,” räägib Herbazeni looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik. Siin on hea abimees kehakoorija, mille eesmärk on elavdada vereringet, eemaldada surnud naharakud ja toetada uute tootmist. Seda tüüpi mehaaniline koorimine mitte ainult ei silenda, vaid aitab eemaldada ka kehast mürke.

Põhjused, miks koorimine on oluline

  • Toetab vereringet ja uute naharakkude tootmist
  • Eemaldab surnud naharakud naha pinnalt
  • Pehmendab karedat ja kuiva nahka
  • Eemaldab toksiine
  • Vabastab sissekasvanud karvad

Mai-Liis soovitab koorimisprotsessi teha vähemalt 1 kord nädalas. Alusta pehmendades nahka leige veega, umbes 5-10 minutit. Seejärel peata voolav vesi ja hakka koorijat ringjate liigutustega kehale kandma. Vereringe parandamiseks alusta jalgade juurest ja liigu vereringe parandamiseks ülespoole oma südame suunas. Jälgi, et sa ei nühiks nahka, vaid säilitad õrna surve. Kui kogu keha on koorijaga koos, siis kindlasti loputa hoolikalt. Kõige lõpus kanna nahale niisutavat kreemi või palsamit. Lisas sellele, et sinu nahk on õnnelik, aitab selline protseduur ka stressi leevendada.

Erinevad koorijad

Mai-Liis selgitab, et levinumad koorijate põhjad on enamasti tehtud suhkrust või soolast. Suhkrugraanulid on ümaramad ja pehmemad kui sool, mistõttu on need õrnad koorijad. Soolakoorijatel on tavaliselt tekstuurilt tugevamad ja suuremate osakestega, mistõttu on need eriti kasulikud tugevamale nahale nagu jalad ja küünarnukid.

Õlide kasutamine koorijas on kindlasti üks keeruline koht. On neid, kes räägivad õlide poolt ning neid, kes on suisa vastased. Õlide puhul on tõesti palju uuritud, kuidas need nahale kasu toovad. “Põhjus ei ole tegelikult õlis endas, vaid hoopis tema raskuses. Suure molekuliga õli jääb nahapinnale ja loob kaitse, kuid ei pruugi imenduda raku sisse nt. kookosõli. Teisalt on need õlid, mis toidavad naha pealmisi kihte ja pehmendavad kuiva nahka. Oliiviõli on minu lemmiknäide, sest teda on antiikajast kasutatud, seega toimeained on kinnitust saanud pika aja vältel,” soovitab Mai-Liis.

Küll aga rõhutab ta, et koorija ei tohiks olla nagu liivapaber ega kuidagi pidi valulik. Eesmärk ei ole nahka kahjustada, vaid protsesse toetada.

Koorija ei tohiks olla nagu liivapaber ega kuidagi pidi valulik.

Mida naturaalsem on sinu toode, seda parem. Otsi pakendilt märgist, kui suur protsent on sees looduslikku. Ideaalis võiks see olla vähemalt 98%. Üldiselt kehtib ka siin reegel, et vähem rohkem. Purgil on alati märgitud koostisaineid, mida lühem nimekiri seda parem, sest ainete koosmõju ei uurita peaaegu kunagi, vaid alati keskendutakse erinevate koostisosade heale mõjule, mis neil eraldi on.

“Nimekiri, mida ei tohiks toodetes olla on liiga pikk, et seda eraldi välja tuua. Proovi parem häälestada end puhtamaid purke tabama. Julge vaadata peale ja märgata, kas saad aru, mis sees on. Julge ka küsida. Enamik looduspoe teenindajaid teavad oma tootevalikut hästi ja oskavad nõu anda,” annab Mai-Liis nõu.

Taimede sõnumeid peab märkama

Herbazeni kehakoorija Female Force tekkis sellest, et raudrohi oli 2019. aastal Mai-Liisi üks suur toetaja ja õpetaja. Ta kinnitab, et igal taimel on alati sõnum, mida ta kaasas kannab. Seda tuleb lihtsalt märgata. Raudrohi on naistetaim ja suurt väge täis taim. Energeetiliselt on tema sõnumiks minna läbi raskuste ja saada sellega suurepäraselt hakkama. “Kindlasti nõustud minuga, kui vaatad, kus või kuidas ta kasvab. Ta suudab isegi keset bensiinijaama kivi alt jõudsalt kasvada ja ikka olla graatsiline tema ise,” toob Mai-Liis näite. “Mäletan ise selgesti, kui maakodus üht järjekordset taimemeditatsiooni tegin ehk teisisõnu võtsin aja ühe raudrohu ees ja läksin tema voolus kaasa. Kõige lihtsam on seletada seda võrdluses küünla meditatsiooniga. Inimene jälgib meditatsiooni käigus küünalt, mina jälgisin taime. Selle 15 minuti käigus oli mul tugev teadmine olemas, mis on koorija nimi ning mis on ülejäänud koostisosad selles tootes. Tegelikult sünnivad kõik Herbazeni tooted läbi minu enda suhtlemise erinevate taimedega ja loomulikult tänu sellele on ka killuke minu südant igas purgis.”

Fotod: Airi Leon

Raudrohi on üks vanemaid ravimtaimi

Female Force raudrohuga kehakoorija ergutab väsinud keha ja virgutab meelt. Suhkrukoorija on ideaalne nii tundlikule kui ka probleemsele nahale, kiirendab vereringet ja avab poorid. Tänu suhkursisaldusele sobib ideaalselt ka näokoorijaks.

Raudrohi on üks vanemaid ravimtaimi, mida mainitakse juba kõige varasemates säilinud taimeraamatutes. Ta aitab vähendada põletikku, leevendada nahaärritusi ja lööbeid ning toetada haavade ja verevalumite paranemisprotsesse.

Herbazeni koorija puhul ei ole vaja peale protseduuri nahka niisutada, sest Female Force koostises on juba õli, mis teeb kogu vajaliku töö ise ära. Oliiviõli on olnud mitmekülgselt kasutusel juba antiikajast peale ja Hippokrates nimetas oliiviõli rohkem kui 60 ravitoimet omavaks imeaineks. Oliiviõli pidurdab vananemist ja annab parema väljanägemise, sest antioksüdandid püüavad kinni nn vabad radikaalid, mis tekivad ainevahetuse käigus ja millel on kudesid vanandav efekt. Samuti hoiab oliiviõli ära põletikulisi protsesse.

Nipid, kuidas nahka noore ja tervena hoida

  • Õpi kreemitama või õlitama oma keha ja seda igapäevaselt. Esiteks on sinu nahk sulle tänulik, sest ta saab toetust, kuid teiseks on see ka naiselik tegevus, mis viib meid rohkem endaga siin mehelikus ühiskonnas kontakti.
  • Sügistalvisel perioodil väldi veebaasil tooteid, sest meie kõikuvad temperatuurid (õues külm ja toas soe) ei mõju hästi.
  • Üks suur viga, mida tehakse, on nimelt seebi või dušigeeliga saunamõnude lõpus pesemine. Seep eemaldab naha loomuliku kaitsekihi ja muudab ta kuivaks. Saunas me aga juba vihtleme poorid lahti ja higistame mürgid välja, ei ole mõtet seda viimast kaitset maha nühkida. Pigem tuleks lõpetada saunaskäik ühe korraliku kuuma duši ja kehakoorimisega, mis eemaldavad kehalt surnud naharakud.
  • Tee ise koorija: poole tassi suhkru kohta, 4 lusikat meelepärast õli, lisa tilk meelepärast eeterlikku õli. Vedelama koorija saamiseks lisa õli rohkem.
Head Uudised GoodNews