1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Mida arvab burgeritest Erik Orgu? Tallinnas avati gurmeeburgerite söögikoht Tule
Mida arvab burgeritest Erik Orgu? Tallinnas avati gurmeeburgerite söögikoht Tule

Mida arvab burgeritest Erik Orgu? Tallinnas avati gurmeeburgerite söögikoht Tule

Foto: Rasmus Kooskora

Tallinnas, Mustamäel Vilde teel, avati uus tervislike gurmeeburgerite söögikoht Tule, mille omanik Veronika Padar on kindel, et burger ei pea olema tingimata rämpstoit, vaid see võib olla ka maitsev ja tervislik amps.

Tulekodu perenaine ise on siiani jälginud tervislikkust ja burgerit harva söönud, kuid Tule kioski avamise ja katsetamisega seoses on saadud neid üksjagu maitsta. Tule kioski burgeri puhul valmib kukkel käsitööna, kotlet küpseb grilli peal loodusliku tule jõul ja välja tuleb  üks mõnus maitsev korralik mahlane suutäis, mida saab kindlasti nimetada gurmeeburgeriks. Tulekodu nimi aga sai alguse “tule” tähendusest: see seondus millegagi, mis nagu kutsuks enda juurde, sooja ja hubasesse keskkonda, kohta, kus inimestel on hea olla.

Tule kioski avamisel olid kohal ka judoka Martin Padar ja toitumisspetsialist Erik Orgu.

Mida arvab burgeritest Erik Orgu? 

Toitumisspetsialist Erik Orgu vestles kõigepealt perenaisega, kes rääkis lahti, millest on tehtud sai, burgeripihv ja kastmed. “Need komponendid mulle sobisid, ma küsin need asjad igas burgerikohas üle. Maitsetest soovitas ta mulle veise-lambaburgerit ja selle maitse oli väga hea,” rääkis ta. Erik Orgu arvab, et iga inimene peaks täpselt samamoodi tegema, et olla teadlik sellest, mida ta sööb, kuid paljud ei julge seda teha. “Meil pole sellist teadmist ega kommet, inimesed ei tule selle pealegi. Nad astuvad sisse, küsivad, mida pakute ja siis, et hea küll, ma võtan seda, keegi ei süvene.”

Kas aga tervislik burger on võimalik — selle kohta ütleb Erik, et tervislik on suhteline mõiste ja mida vähem toidus igasugust jama on, seda tervislikum burger on, aga lõpuni tervislik, nagu sööks õuna või porgandi ära, sellist asja ei ole burgeri puhul võimalik teha. “Muidugi kui see pole mingi toorburger, aga siis pole see burger, mida meie teame,” ütleb ta. “Uues kuues võib kõiki asju teha, aga siis tervislikul kujul.” Ta arvab ka, et kindlasti tasuks kusagile sööma minnes uurida, mida see toit reaalselt sisaldab, siis ollakse valikutest teadlik. “Üks asi, mida võiks teha, on paluda asju ümber vahetada, näiteks friikartulite asemel salatit. Inimesed teavad juba neid maitseid, ei pea neid ju kogu aeg sööma, võib näiteks korra kuus või nädalas. Mida sagedamini süüa, seda rohkem peab jälgima,” soovitab Erik.

Vaata galeriid!
Fotod: Rasmus Kooskora

Head Uudised GoodNews