1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Mida küll teha selle tüütu köhaga
Mida küll teha selle tüütu köhaga

Mida küll teha selle tüütu köhaga

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Köha on tavaline asi. Isegi vajalik. See aitab puhastada hingamisteid sekreedist ning õhuga saabunud “külalistest”, vältida infektsioone. Need paarkümmend korda päevas tekkivad köhatused pole probleemiks, kui nendega muid haigusnähte ei kaasne.

Hoopis teine asi on aga tõelise ja aktiivse bronhide põletikuga, kui köha muutub väga segavaks ega anna kuidagi järgi. Bronhiit on tavaliselt põhjustatud viirustest ning seda ei saa sellisel juhul ravida antibiootikumidega, sest need viirust kuidagi ei mõjuta, tapmisest rääkimata. Harvemini tuleb ette seda, et köha on tõepoolest bakteri tekitatud – näiteks läkaköha ehk saja-päeva-köha puhul.

Tavaline bronhiit kestab kuni 20 päeva ja inimene köhib välja röga, mis võib olla värvitu või kollakas-roheline. Bronhiidiga ei pruugi kaasneda tingimata palavik – inimesel võib olla lihtsalt väsimustunne, jõuetus, “mul on lihtsalt halb olla” olek. Võivad olla ka lihas-liigesvalud, peavalu, valu rinnaku taga. Limaskest on veidi turses. Kui kehatemperatuur ei lähe pikemalt üle 38 kraadi ja pole alust arvata, et tegemist on kopsupõletikuga, siis paraneb see haigus enam-vähem ise. Et olek kergem oleks ja köha vähem segaks ning et haigus krooniliseks ei muutuks, on hea juua sooja (mitte kõrvetavalt kuuma) ravimtaimeteed, kasutada vajadusel nõrgemaid valu ja palaviku alandavaid ravimeid ning röga lahtistavaid vahendeid.
Astmahaigetel on abi ka oma astmarohtudest.

Arsti abi peaks otsima, kui

  • köha on kestnud üle 10 päeva ja palavik on pikemalt üle 38 kraadi,
  • hingamine sagedasem kui 24 korda minutis, süda lööb üle 100 korra minutis,
  • köhimisega kaasneb valu rinnus, on tekkinud hingamisraskused või kui köhite verd,
  • köha on nii äge, et ei saa rääkida ja see olukord kordub ja kestab pikemalt,
  • kaasneb seletamatu kaalulangus.

Mõned neist sümptomitest võivad viidata kopsupõletikule või teistele hingamisteede haigustele.

Üle 75aastastel ei pruugi bronhiidi puhul peale köha mingeid muid selgeid sümptomeid (näiteks palavik) olla.

Konsulteerige sellistel juhtudel oma perearstiga või küsige nõu perearsti nõuandetelefonilt 1220.

Lapsed võivad köhida veel 2-3 nädalat pärast viirushaiguse põdemist, kuid see pole enamasti ohtlik.Laias laastus peetakse täiskasvanutel krooniliseks üle 8 nädala kestnud köha, lastel aga üle nelja nädala. Nii kaua kestnud köha puhul on samuti vaja arsti poole pöörduda, et põhjused välja selgitada. Samuti on vaja arsti poole pöörduda juhul, kui nn väikesed külmetushaigused kipuvad sagedasti korduma.

Parim ravim köha vastu on muidugi ennetus – immuunsuse tõstmine ja käte pesemine!

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews