1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Mida ravimite säilitamisel meeles pidada?
Mida ravimite säilitamisel meeles pidada?

Mida ravimite säilitamisel meeles pidada?

Kevadine suurpuhastus ravimisahtlis ei kanna mitte ainult kodu korrastamise eesmärki, vaid veelgi olulisem on see enda ja oma pereliikmete ohutuse tagamiseks.

Benu Tõrva keskapteegi proviisor Virge Sokk soovitab koduse ravimikapi kindlasti vähemalt kord aastas üle vaadata ning ära visata kõik aegumistähtaja ületanud tooted. “Käsimüügiravimite puhul enamasti pärast aegumistähtaega väheneb ka ravimi toimeaine kontsentratsioon. See tähendab, et ravim ei avalda enam soovitud toimet,“ räägib Sokk ning lisab, et aegunud ravimi kasutamise tagajärjed võivad olla ka palju tõsisemad. “Näiteks saastunud ravimite kasutamisel võib tagajärjeks olla mürgistus,” hoiatas ta.

Lisaks aegumiskuupäevale tuleks jälgida säilitamise tingimusi

“Enamikku ravimeid säilitatakse toatemperatuuril. Ravimeid tuleks hoida lastele kättesaamatus kohas, suletud kapis või sahtlis, kus nad on otsese päikesevalguse eest kaitstud. Samuti tuleks jälgida, et ravimite säilituskoht ei oleks küttekeha lähedal,” selgitab Sokk. “Kui ravimid vajavad hoiustamisel eritingimusi, näiteks külmkapi temperatuuril säilitamist, siis apteekrid alati juhivad sellele eraldi tähelepanu,” lisas ta.

Mitmete levinud toodete, näiteks silmatilkade ja laste köhasiirupite puhul tuleks jälgida, kui kaua säilib ravim avatud kujul. “Näiteks paljud silmatilgad säilivad pärast avamist ühe kuu. Kõige pikema säilivusajaga silmatilku võib kasutada kuus kuud. Niisamuti tuleks hoolas olla mitmete siirupite ja lahuste kasutamisel. Kui ettenähtud aja jooksul neid ära ei kasutata, siis tuleb ülejäänud toode ära visata,” selgitab ta ning soovitab alati pakendilt lugeda, kui kaua konkreetset ravimit võib avatuna kasutada.

Enamasti on tundlike säilitustingimustega retseptiravimid. “Näiteks lastel kasutatavad antibiootikumilahused, mis pulbrilisel kujul säilivad pakendil märgitud tähtajani, kuid valmissegatud lahust tuleb säilitada külmkapis. Selliste lahuste säilivusajad on erinevalt pulbrist väga lühikesed ning on mõeldud koheseks tarvitamiseks, täpselt nii kaua nagu ravikuur seda ette näeb,” ütleb Sokk, kelle sõnul juhitakse ravimi säilitamiseks vajalikele eritingimustele apteegis tähelepanu ning vajaliku info leiab ka ravimi infolehelt.

Aegunud ravimid on ohtlikud jäätmeid

Nii nagu aegunud ravimid on ohuks inimesele, on nad ohuks ka keskkonnale ning olmeprügisse neid visata ei tohi. “Aegunud ravimid saab ära anda apteeki või jäätmejaama, kus võetakse vastu ohtlikke jäätmeid,” räägib Sokk ning rõhutab, et see kehtib ravimite käitlemise, mitte vitamiinide ja muude toidulisandite kohta.

Head Uudised GoodNews