1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas?
Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas?

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas?

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihasMusculus sternocleidomastoideus ehk rinnaku-rangluu nibujätke lihas on pead rinnakuga ühendav lihas, mille ülepinge ja lühenemine võib kaasa tuua paljusi probleeme, sealhulgas pea- ja kaelavalu!

Kui peaks juhtuma, et see lihas pinguldub, tekib levinud rühihäire, mis väljendub pea ettepoole võlvumisega.

Hea rühi korral asetseb meie pea täpselt õlgade kohal, umbes nagu golfipall omal alusel. Pea kaal on aga pigem võrdne keegli kuuliga ja kui pea asend peaks juba mõne sentimeetri jagu kehast ettepoole võlvuma, siis kasvab kaela lülide ja lihaste koormus mitmekordseks.

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas2

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas3

Selline asend soodustab ka kõrge vererõhu teket, kuna süda peab vererõhku tõstma, et veri läbi tekkinud lihaspinge ikka pähe jõuaks.

Sellisel pea ettepoole võlvumisel on mitu erinevat staadiumi:

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas4

Peavalu põhjused võivad tulla ka otse rinnaku-rangluu nibujätke lihasest endast. Seal asetsevad triggerpunktid ehk rahvakeeli nö “sõlmed lihastes” annavad kiirguvat valu pähe, peamiselt kukla, kõrva ja otsmiku piirkonda:

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas4Selliste triggerpunktide deaktiviseerimiseks saab kasutada triggerpunkti massaaži. Selleks on vaja aga teadlikku massööri, sest kaela eesosas asuvad paljud teised elutähtsad struktuurid, ning ebapädevat inimest ei tasu sinna kallale lasta. Üldjuhul oskab juba hea füsioterapeut või massöör ise tähelepanu pöörata sellele, et lihaspinged kaela taga, võivad olla põhjustatud hoopis lihaspingetest kaela ees asuvatest rinnaku-rangluu nibujätke lihastest.

Abi on ka järgnevast lihase venitusest:

Et venitada vasakut rinnaku-rangluu nibujätke lihast, hoia üks käsi kinnituskohal vasaku rangluu-rinnaku lähedal, külgkalluta pea paremale, pööra vasakule ja siruta pea taha, kuid tõmba lõug sisse.
Päris keeruline, kas pole?

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas5

Aga kust see pinge alguse saab?

Te kindlasti olete kuulnud vanasõna “Seal kus suitsu, seal lähedal ka tuld.” Lihaste puhul kehtib analoogne füsiosõna “Seal kus pinge, seal lähedal ka nõrkus.” Ja nii ongi! Kui kaela süvad painutajalihased jäävad nõrgaks, võtab rangluu-rinnaku nibujätke lihas nende töö üle.
Ületöötamise tõttu see pinge tihti tekibki.

Kaela süvade painutajalihaste abil tõmmatakse pea tagasi õlgade kohale. Lisaks pakuvad need lihased kaelale veel omajagu stabilisatsiooni.

Kaela süvade painutahalihaste tugevdamiseks kasuta järgnevat harjutust:

Selililamang. Tõmba lõug sisse ja hoia asendit 5 sekundit. Lõdvestu ja korda kerge väsimuseni.

Mida teeb rinnaku-rangluu nibujatke lihas6

Kõige tähtsam on jälgida oma rühti, mitte lastes peal ette võlvuda. Seda tehakse tavaliselt arvutis istudes või ka kuulmis- ja nägemishäirete puhul. Olete ju näinud, kuidas pimedad ajavad pea kaugele ette, et paar sentimeetrit huviobjektile lähemale saada ja paremini näha? Seega kontrolli oma kuulmist ja nägemist kõigepealt!

Pea püsti!
Füsioterapeut Taavi Metsma

Allikas: http://www.fysioviis.com/

Head Uudised GoodNews